Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 57 от общо 57

Задача 284 (Равностранен триъгълник)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Re: Задача 284 (Равностранен триъгълник)

Моето беше само идея. Щом мислите, че има хляб в нея, ще я опиша по-подробно:

Първо чертаем три равноотдалечени успоредни прави a, m, s на разтояние h/2 една от друга.
    Избираме произволна точка B от правата a.
    Прекарваме през B права, сключваща с правата a ъгъл 30о и бележим точката на пресичането й с правата m с буква М. Точките B и M вече са напълно "заковани" в смисъл, че без ограничения можем да считаме, че всеки триъгълник, отговарящ на условието, че медиана и височина в него са равни, ще минава задължително през тях.
    Съществува единствен такъв равностранен триъгълник, който построяваме, катопрекараме през B права, сключваща с правата a ъгъл 60о и бележим точката на пресичането й с правата s с буква Co, а след това през Co чертаем права, сключваща с правата s ъгъл 60о и бележим точката на пресичането й с правата а с буква Аo.

Значи целта ми е да докажа, че ако и ъглополовящата е равна на онези двете, тогава т. А (връх на произволен триъгълник, удовлетворяващ условията на задачата) съвпада с т. Ао.

(заради ограничението в дължината на изказванията ще продължа в следващ пост)

2.  

3. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

за "зелените"

Ако A и Ao не съвпадат, това може да стане по два различни начина.
    Първи случай:
    AB > AoB (строго по-голяма!) {1}

В такъв случай т. Ao е между A и B, което означава, че A е в онази полуравнина на правата AoCo, която не съдържа B. Значи C пък е в една и съща полуравнина с B.
    От тук ъгъл CoCB е тъп (между 90о и 120о е), и, ако имам право да използвам свойството, че във всеки триъгълник срещу по-голям ъгъл лежи по-голяма страна, получаваме
    BCo > BC {2}
    В момента използвам наготово, че търсим остроъгълен триъгълник ABC, но после ще трябва да го докажем.
    От {1} и {2} следва
    AB > AoB = BCo > BC, т.е. AB > BC.
    Сега, ако сметнем лицето на ABC по два начина и ги сравним, ще получим:
    S = h.AB = AH1.BC
    h = S/AB < S/BC = AH1 <= AL т.е. h < AL (противоречи на условието, че са равни!)

С H1 съм отбелязала петата на перпендикуляра, спуснат от A към BC.
    Второ нещо, което използвам, а после ще трябва да докажем е, че височината винаги е по-малка или равна от ъглополовящата, спусната от същия връх (за всеки триъгълник).

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: за "зелените"

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    ...
    1. В момента използвам наготово, че търсим остроъгълен триъгълник ABC, но после ще трябва да го докажем.
    ....
    2. Второ нещо, което използвам, а после ще трябва да докажем е, че височината винаги е по-малка или равна от ъглополовящата, спусната от същия връх (за всеки триъгълник).
    Айде да помогна:
    2. Нека AL е ъглополовяща, а AH - височина, спуснати от връх А. Триъгълник AHL е правоъгълен с катет AH и хипотенуза AL. Предполагам ни е известно свойството на правоъгълния триъгълник, че AL >= AH.

1. Нека нашият триъгълник ABC е тъпоъгълен и има l = m = h, спуснати от различни върхове. Нека тъпият ъгъл е връх А.
    1.1. Нека AH = h, BM = m, CL = l

Да разгледаме ABM: <BAM > <AMB => (от свойството с/у по-голям ъгъл лежи по-голяма страна) MB > AB => m > AB,
    но m = h = AH => AH > AB (1)
    Но ABH е правоъгълен с хипотенуза AB => AB > AH, което противоречи на (1)
    => не може ABC да е тъпоъгълен и h да е височината при тъпия ъгъл.

1.2. Нека BH = h, AM = m, CL = l (т.е. височината е от произволен тъп ъгъл)

CL > AC (ъгли с/у страни) => l > AC (1) (ако сме приели AL = l и CM = m, на този ред доказваме, че m > AC, a разсъжденията по-надолу се отнасят за l)
    Построяваме AP - височина от върха А към ВС.
    1.2.1. AC > AB. Точка М принадлежи на РС => AM < AC => m < AC (2)
    но m = l => (1) и (2) си противоречат => невъзможно
    1.2.2. AB > AC.

5. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

за "сините"

Втори случай:
    AB < AoB (строго по-малка!)

В този случай ъгъл "алфа" > 60о > ъгъл "бета".
    ABMAM е трапец.
    Сега ще използвам наготово, че в трапец срещу по-големия ъгъл при основата лежи по-дългия диагонал, а после ще го докажа отделно.
    Та така се получава, че
    BM > AMA
    Остана да забележим, че AMA >= AL и отново ще достигнем до противоречие, с което задачата ще е доказана.
    Четвъртото нещо, което ще докажа отделно ще е именно връзката между дължините на медиана и ъглополовяща, прекарани от един и същи връх (за произволен триъгълник).

P.S.
    Ще поизчакам Anubis Black да изчете нещата до тук и да каже къде е нужно да продължим да дълбаем и после ще пиша пак.

6. Тук е от
    Aug 2005

Много ми харесва това решение. Почти всички "червени" неща са лесно доказуеми. Аз дълго време се опитвах да го докажа с противоречие, но не успях. Това всъщност ми беше и една от първите идеи. Единствено г- н Величков може да се изкаже сега, но аз приемам задачата за решена и искам да благодаря на всички за идеите, както и за проявеното търпение и разбиране. Извинявам се, че ви поизмъчих, но като се сетих как аз се мъчих, реших да си го върна на вас* . Разбира се ако искате да намерите друг начин (друго решение)- споделете го! Въпреки това обявявам @Bibi за победител.
    П.П. Трябва да се докажат и "лесно доказуемите неща". Някой от тях са леми (ако не и всички) и не мисля, че ще имаш (@Bibi)/имате (всички, които искат) проблеми с доказването им.

7. Тук е от
    Apr 2003

имам друга идея, с доста по-малко леми теореми и приемания (надали някой ще я прочете след като вече обявихме "победител", но все пак за любознателните
    та след като установихме че BM e под 30 градуса спрямо AB, мисля че е подсъдно да не я "преместим" в точка Н (B съвпада с H) и получаваме точка К - НСК е равностанен(равнобедрен с ъгъл 60 градуса)
    нека бележим НВ с "х"
    да нанесем "х" на ляво върху права m с начало точка М (MU)
    Триъгълник KMC е еднакъв с AMU - KM=MU=x, AM=MC и ъглите им в М са еднакви
    от там следва че AU=KC=la

тоест имаме че U принадлежи на права m и е на разстояние la от А
    по условие L принадлежи на ВС и се намира на разстояние la от А

8.  

9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

за новата идея

@Sugar4o,

Това става ли за илюстрация?

Ако е това, остава от равните ъгли на ъглополовящата нещо да получим за U и L ли?
    Обясни малко повече.

10. Тук е от
    Apr 2003

Re: за новата идея

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    @Sugar4o,

Това става ли за илюстрация?

Ако е това, остава от равните ъгли на ъглополовящата нещо да получим за U и L ли?
    Обясни малко повече.
    Да Bibi , мерси много
    мислете с мен* и гледайте за "пробойни" в логиката
    значи ъгъл LAU=30-алфа
    LUA=ALU=75-алфа/2
    да кръстим пресечната на права m с AL - О

AUО=150
    ОUL=AUО-LUA=75+алфа/2
    ОLU=180-ALU=105-алфа/2
    Но сбора на последните 2 ъгъла е точно 180 градуса тоест такъв триъгълник не съществува и точки О U L съвпадат
    така ок ли е?

Уфф имам грешка както забеляза Bibi
    LUA=ALU=75+алфа/2
    ОUL=AUО-LUA=75-алфа/2
    ОLU=180-ALU=105-алфа/2
    и всичко това е за ъгъл алфа<30.... мамка му! тука е някъде ключа от палатката.....

11. Simbo0o
    Guest

Re:Задача 284 (Равностранен триъгълник)

Ако т-ника е равнобедрен ,то пресечната точка на h и m е медицентър защото h (спуснат от върха) се явява като височина,медиана и ъглополовяща...

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Изчетох цялата тема, собствените си мнения и решението...и откривам, че в момента, 3.5 години по-късно, нямам елементарна представа как се решава . Ебати колко съм затъпял

13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Пък аз като прочетох сутринта първо поста на Simbo0o, а после първия пост с условието си казах
    "Я, тая задача съм я пропуснал." После погледнах датата на първия пост и си казах
    "Сигурно тогава още не съм се бил регистрирал във форума."
    После ми стана интересно и се зачетох надолу и какво да видя - тамън няколко мои поста вътре. Един от тях ми отне доста време да го проумея, ... но пък после после много ми хареса.

14.  

15. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Хм...
    Същия случай в наше село

Дали някой не е писал навремето от наше име?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

1. триъгълник
    От tonych във форум Логически задачи
    Отговори: 9
    Последно: 18-08-12, 23:52
  2. Триъгълник
    От Ekk във форум Логически задачи
    Отговори: 5
    Последно: 07-03-08, 02:50
  3. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  4. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  5. Триъгълник - или Дупка в моя МОЗЪК!
    От BlackBLOOD във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 12
    Последно: 14-06-03, 20:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе