Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 34

Задача 298 (каютата)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: Задача 298 (каютата)

Тая ситуация много ми ухае на шахмаджийство... Може би под влияние на кефа от световната титла на Топи... Или защото задачката е с Wise-ов произход**
    С тия "чернокоси" офицери, Главнокомандващи, матроси и редове койки, до които се стига с прескачане...

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Мии... да не е бил в някаква "средна редица" от койки и да се е обърнал на другата страна... макар, че "средна редица" в кораб си е истинско търсене на силни усещания...

P.S. Днес ми е много лигаво и ша ви тормозяяяя...

P.S.2. А-а-а-а, pimpirlit отлепи тапетите направо! Точно така е - шахматна дъска! Почвайте да чертаете въображаемата партия... противника е само с царя!

4. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

от 12.20 до 19.20 има ЦЕЛИ 7 ЧАСА - нямам думи

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Wise
    Шефът на Гестапо надигна с мъка натежалата си глава и със замъглен поглед огледа общата каюта. Нямаше никой от неговите хора. Почувства някаква заплаха, някаква несигурност. Двата реда койки в близкия и в далечния край на помещението изглеждаха празни. Не съвсем обаче - в далечния тъмен ъгъл , точно по диагонала се белееше униформата на чернокос морски офицер. Генералът се олюля и се облегна на рамото на матроса, застинал като струна вдясно, непосредствено до него. Чувайки леко похъркване, гестаповецът се обърна назад, но видя, че койката зад него е празна. Съседната , непосредствено пред матроса - също. Чак на следващата се бе разплул Главнокомандващият флота на Райха. Целият ред до илюминаторите бе абсолютно празен и есецовецът се поблазни да прескочи първия ред и да се търкули на койката, определена за него. Отказа се при мисълта, че ще чува хъркането на адмирала в ухото си. Ситуацията беше нелепа, почти невъзможна. Нещо го бе събудило - някакво движение. Имаше едно, единствено възможно обяснение!

Какво?
    Щом нещо го е събудило, значи е спал; щом се колебае дали да се не 'фърли на неговата си койка, къде тогава е спал до преди да го събуди въпросното нещо?!

Има и друго нещо... Тук става дума за втората световна война - тогава немците не са ли действали предимно с подводници?

Плюс това, като се опитам да си представя, на базата на условието, разположението на койките (и респективно - на хората в помещението), стигам до извода, че матросът, на чието рамо генералът се подпрял (горкият матрос!), се намира някъде в средата на каютата - чий го дири той там, изправен кат' градински кол, а не заляга да си пра'и сапунката?!

Нещо не ми се връзва в цялата история...

<ОФФ>
    Wise, 'ко сръбна преди да напишеш условието бре, бате? Т'ва само домашна-гроздова от нашенско мо'е да подейства така на човек... :dock:
    Или някоя кака, нещо...?

6. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Тц
    трезвен като таквоз съм.............
    за срамотите вече - ама вие сте виновни ..........

" Точно така е - шахматна дъска! Почвайте да чертаете въображаемата партия... противника е само с царя!"

АМИ - Има логика....

7. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

"Шефът на Гестапо" трябва да е царя, "адмирала" - топ, а матроса очевидно е пешка. Далечния тъмен ъгъл трябва дя е а1 или х8. Това че униформата на "офицера" "се белее" навява на мисълта, че е с бял цвят. Гестапо и флотата се ацоциират по-скоро с черния цвят. "се поблазни да прескочи първия ред и да се търкули на койката, определена за него" навява идея за рокадо. Доколкото си спомням правилото за правене на рокадо беше: "Премества се царя през едно поле и на прескоченото поле се слага топа". Има две неща които ме притесняват.
    1. Къде е белия цар? Партия без двата царя на таблото е безсмислена.
    2. За да се направи рокадо царя и топа с който се прави рокадото не трябва да са местени. От така направеното описание ми се струва царя и топа се намират на на е8 и х7.

Ако идеята е че матроса гледа по диагонал назад тогава може да се приеме че топа е на х8. => че е пот удар от офицера на а1. На а1 офицера може да се окаже само ако преди това е бил някъде по диагонала а1-х8. => че преди да бъде преместен на а1 той пак е биел топа. Какъв е смисъла да се мърда на а1 при положение че може да вземе топа. Единственото смислено обяснение е че на предишния ход е даден шах на белия цар от а1 с някаква фигура и офицера я е взел.

//Заплахата която усеща е от ремито. Ако белите са останали с гол офицер и успеят да вземат топа, черните няма как да извадят пешката и играте е реми. Ако се направи рокадо играта е спечелена.

//Овациите и правото да дава следващата задачка, ако съм прав, са за pimpirlit. Аз нямам време и възможност да съставям нова. Пък и след подсказката за шаха беше лесно.

8.  

9. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Нека обобщим постигнатото до тук:
    Разгадахте, че става дума за шахматна позиция с 4 фигури.
    Трябва да има 2 царя и очевидно офицер и пешка.
    Постарайте се да ги разположите според описанието, като след това се изискват малко разсъждения.

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Постарайте се да ги разположите според описанието
    То хубаво, ама описанието на мен ми звучи адски дву(даже три-)посочно...

Черният цар е сам - това е повече от ясно - няма никой от неговите хора. Той е и главният герой в ситуацията.

Един хърка (белият цар) - значи е спал през цялото време, т.е. намира се или на Е1, или на C1/G1 (правил е рокада, след която не е мърдал). Е да, обаче според описанието за разположението на "койките" (всички шахматни полета?!), хъркящият бял цар се намира пред полезрението на матроса (бяла пешка - нейното пред е за черния цар зад), и по-точно диагонално вляво от него, на съседно поле.
    Демек, белият цар надали хърка, а си е съвсем буден!

Освен това, как тъй черният цар се е поблазнил да прескочи първия ред, като той не може да прескача редове, а пък САМО опасението, че ще му хъркат в ушите го е спряло... Ако черният цар се намира на първия ред, тогава понятието "прескача" е неуместно.

В крайна сметка, две едно от малкото възможни обяснения (които обаче не ми покриват логиката на заданието на 100%) са следните е следното (синьо и червено):

Бели: Офицер на A1; Пешка на G7 (или F7); Цар на F8 (или Е8).
    Черни: - Цар на H7 (или G7).

В такъв случай, черният цар е бил "събуден" от заплахата, че бялата пешка се превръща в дама при следващия ход (от това, че белият офицер току-що го е поставил в шах).

Промяна: Червената ситуация е практически недостижима. Моля, игнорирайте!

11. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Според мен черния цар е на ф6, бялата пешка на е6, белия цар на д7, а белия офицер на а1. Проблема е че няма как да се е озовал офицера там и да дава шах на черния цар.

//Пак казвам овациите и правото да дава следващата задачка, ако съм прав, са за pimpirlit. Аз нямам време и възможност да съставям нова. След подсказката за шаха беше горе долу лесно.

// обяснението на ъпсурда е че някой се е направил на хитър и е преместил офицера не по правилата.

12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ситуацията беше нелепа, почти невъзможна.

А сега какво??

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ситуацията беше нелепа, почти невъзможна.
    Мен ако питаш, можеш да изпуснеш почти-то.

14.  

15. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Затова и не те питам
    Нали ви казах да помислите малко. Ако беше лесно - всеки да я е решил.

16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Защо да е невъзможна?
    Бялата пешка е открила шах с D4-D5.
    Черната е прикрила E7-E5.
    Бялата взима.

17. Тук е от
    May 2005

Тоя шеф малко е прекалил с ориенрацията и офицера май скоро са го повишили от матрос .... или говоря глупости?

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Постът е изтрит.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 11:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 16:16
  3. Задача №63
    От Star Warrior във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 01-11-04, 01:00
  4. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 12:23
  5. Задача № 47
    От prt във форум Логически задачи
    Отговори: 15
    Последно: 10-10-04, 17:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе