Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 31

Задача [315] малко ще кипи

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Re: Задача [315] малко ще кипи

Малко наизуст за завирането под налягане... Да, сигурно при по-високо налягане завира при по-висока температура, но тук искаме да намалим използваната енергия, а не температурата. Когато се затопля - водата се изпарява (то и иначе се изпарява, ама това е друга тема). За превръщането й в пара също се поглъща (и то доста доколкото си спомням)* енергия. Затворена на тясно, водата успява да използва повече от приложената й енергия за собственото си загряване, а не за изпаряване. Май затова точно правят тенджери под налягане - за да намалят количеството на използваната енергия. И от собствени наблюдения - на един и същи котлон, вода в тенджера под налягане завира 2-3 пъти по-бързо - очевидно ми е изхарчила 2-3 пъти по-малко енергия.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Аз пък мисля,че тенджерите под налягане се правят за да се постигне по-висока температура при термичната обработка

4. Member
    Тук е от
    May 2006

Цитат Първоначално публикувано от Lazar

zaphodb,съвсем обърка понятията.При 4*С водата има най-малък обем,което няма връзка в случая

.......
    мда,

ама пък топенето е "екзотермична реакция"...

не подхващай темата с термометъра, че ей сега за секунди ще намеря с гооглето изотермата на водата и ще трябва да мериш със спиртен термометър температурите ....(спиртните са по-дебели от живачните* )

добавено

всъщност(май взех вече да обърквам нещата(много уиски* )) - имах в предвид "фазова диаграма" вместо изотерма...* - ама - простено ми е мисля объркването ... - за последен път съм работил с тези понятия преди 10-тина години...

ето я и фазовата диаграма(изотермата* ) на водата :

http://www.lsbu.ac.uk/water/phase.html

както я дава първият резултат във* ввв.гоогле.ком

5. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    Та, понеже е "логически", ясно е, че отговорът е МОЖЕ!
    (ако не можеше, това изобщо нямаше да става за задача)
    Друг е въпросът как да стане, ама нас не ни питат подобно нещо!

//
    Иначе гласувам за повишаване на налягането.

Знаем тези хитрини ! Ще изкачим водата на необходимата височина и тя ще закипи. Температурата на кипене зависи от налягането . С помощта на 3000 kcal 100 dm³ могат да се нагреят с 30°, т.е. до 50° С. Ако това се направи там където атмосферното налягане е само 100* mm Hg (т.е. на височина от порядъка на 14 km), водата ще закипи при 50° С . А може и да не се изкачваме на такава височина , а просто да сложим водата в камера , от която да изтеглим въздуха. Ако се постараем , можем да постигнем такова налягане, при което водата ще закипи даже без всякакви допълнителни калории при 20° С.
    * *Тези начини не отговарят на условията на задачата: за да се изкачи водата на известна височина или да се изтегли от камерата въздухът(и образуващите се при кипенето водни пари), ще бъде нужна допълнителна енергия.
    Иска се водата да се доведе до кипене в обикновени условия , на обикновена височина.

P.S. Не искам доказателства . Искам само малко логично 'изхитряне' и нещата си идват по-местата си. Лека аргументация (дори и неподкрепена математически се приема за вярна) .
    И да @Bibi * e начело 'МОЖЕ' , само да ми изкажете аргументи и обосновка на твърдението .

Подсказка: 1.Защо най-често преваряваме вода ?
    2.Кое е основното предимство на преварената вода ?
    3.Трябва да се доведат до кипене 100 dm³ с температура 20° С, като за целта изразходваме само 3000 kcal и не прибягваме до промяна на налягането и други източници на енергия .

6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от DarkSaber

...
    * *Тези начини не отговарят на условията на задачата: за да се изкачи водата на известна височина или да се изтегли от камерата въздухът(и образуващите се при кипенето водни пари), ще бъде нужна допълнителна енергия.
    ...
    Аааа, не е честно, без такива усуквания. Много добре си отговарят на условията на задачата. Нищо не ни пречи да разделим енергията на две - с едната част да понижим налягането, а с другата да загреем малко водата.

7. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Аааа, не е честно, без такива усуквания. Много добре си отговарят на условията на задачата. Нищо не ни пречи да разделим енергията на две - с едната част да понижим налягането, а с другата да загреем малко водата.
    Напълно съм съгласен , че може с промяна на налягането респ. с надморската височина (то е принципно едно и също ) . Значи исках да покажа , че има възможност да се 'удовлетвори' условието и без да се прибягва до промяна на налягане.Това си е стандартна постановка в теорията по термодинамика има го в почти всеки сборник с любопитни факти за водата . За пръв път задачата ,а и вариации на нея са поставени в списание "Физика в школе" (№3 от 1956г.) . Пак повтарям не искам математическо 'доказателство' то е сухо и го има написано на доста места.Само принципа , което са има няма три-четири думи и сте готови. Но ако толкова държите на варианта с нялягането няма проблем от моя страна , просто не съм искал да акцентирам на това .

8.  

9. Тук е от
    Jan 2004

Ако водата се посоли няма ли да се понижи температурата на кипене?

10. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Възползвайки се от подсказката
    ... списание "Физика в школе" ...
    и* ето вариант

Въпрос:
    "- Может ли кипеть вода при комнатной температуре? – спросил Вовочка и, не дождавшись ответа друга,* провел опыт.* Он наполнил одноразовый медицинский шприц, в котором отсутствовала игла, на 1/8 водой. Затем заткнул пальцем отверстие и резко* вытянул* поршень до крайнего положения.* Вода внутри шприца "закипела", оставаясь холодной. Почему "кипит" вода?"
    Отговор:
    "-Температура кипения зависит от давления.* Чем меньше давление газа над поверхностью жидкости,* тем ниже температура кипения этой жидкости."

Опитът е интересен, но в нашия случай и спринцовката си я бива

Дали ще стигнат 3000 ккал

11. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от bestman
    Възползвайки се от подсказката
    и* ето вариант

Въпрос:
    "- Может ли кипеть вода при комнатной температуре? – спросил Вовочка и, не дождавшись ответа друга,* провел опыт.* Он наполнил одноразовый медицинский шприц, в котором отсутствовала игла, на 1/8 водой. Затем заткнул пальцем отверстие и резко* вытянул* поршень до крайнего положения.* Вода внутри шприца "закипела", оставаясь холодной. Почему "кипит" вода?"
    Отговор:
    "-Температура кипения зависит от давления.* Чем меньше давление газа над поверхностью жидкости,* тем ниже температура кипения этой жидкости."

Опитът е интересен, но в нашия случай и спринцовката си я бива

Дали ще стигнат 3000 ккал

@bestman Това пак е с понижаване на налягането . Просто Вовочка е направил малко вакуум в спринцовката.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2004

...
    P.S. Не искам доказателства . Искам само малко логично 'изхитряне' и нещата си идват по-местата си. Лека аргументация (дори и неподкрепена математически се приема за вярна) .
    И да @Bibi * e начело 'МОЖЕ' , само да ми изкажете аргументи и обосновка на твърдението .

Подсказка:* 1.Защо най-често преваряваме вода ?
    * * * * * * * * * * 2.Кое е основното предимство на преварената вода ?
    * * * * * * * * * * 3.Трябва да се доведат до кипене 100 dm³ с температура 20° С, като за целта изразходваме само 3000 kcal и не прибягваме до промяна на налягането и други източници на енергия .
    Не знам колко е логическо "изхитрянето", но в условието май не е казано, че водата трябва да кипи едновременно в целия си обем. Ако DarkSaber приеме тази идея можем да ползваме нещо като казан за варене на ракия.

Какво имам предвид? Сипваме в казана част от водата. Загряваме я до 100° C и тя завира. Серпентинката е потопена в останалата част от водата. При кондензацията на парите, излизащи от казана, предварително се подтопля останалата вода. Която пък доливаме постепенно в казана докато преварим всичката вода.

Неподкрепено математически (най-вече какви са частите вода и как се доливат), но би трябвало да сработи поне приблизително.

ДОБАВЕНО: Според мен водата се преварява основно за да се изтребят болестнотворни микроби, т.е. стерилизира се. Може и да се дестилира (в моето решение се получава това, поне донякъде), което би отделило и примеси, вкл. варовик.

13. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Подсказка: 1.Защо най-често преваряваме вода ?
    2.Кое е основното предимство на преварената вода ?
    3.Трябва да се доведат до кипене 100 dm³ с температура 20° С, като за целта изразходваме само 3000 kcal и не прибягваме до промяна на налягането и други източници на енергия .
    добре де, а защо никой не отговори на тези въпроси? Или поне аз не видях...

аз само за първия въпрос ще кажа, че сестра ми преварява вода за бебето, заради варовика... обаче това май няма много общо в случая...

14.  

15. Member
    Тук е от
    May 2006

ма нещо има в условието на задачата нередовно...

куб. дециметри, килокалории ... - кви са тия извънсистемни единици....* ?

.....

"до" или "с" ?

иначе,

ето моя емпиричен отговор :

ако вземем 100 микровълнови печки с по литър вода в тях - ще изразходим общо 16 кват/часа - много грубо сметнато...

аре сега смятайте вие точно*

16. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Dark Saber на поправителен!!!
    Подсказването му беше толкова подробно, че лесно намерих отговора в нет-а:
    http://www.n-t.org/ri/mk/sk097.htm
    Пак е негов ред за задачка*

Едит// Понеже май съм се вманиачил на тема точно изразяване, мисля, че вместо "доведат до кипене " е добре да се каже "преварят", тъй като кипенето става на порции, които после изстиват, загрявайки предварително новите порции. А не кипи едновременно целият обем.
    И така Dark Saber задава пак задача...

17. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Takaa ...
    Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    Не знам колко е логическо "изхитрянето", но в условието май не е казано, че водата трябва да кипи едновременно в целия си обем. Ако DarkSaber приеме тази идея можем да ползваме нещо като казан за варене на ракия.

Какво имам предвид? Сипваме в казана част от водата. Загряваме я до 100° C и тя завира. Серпентинката е потопена в останалата част от водата. При кондензацията на парите, излизащи от казана, предварително се подтопля останалата вода. Която пък доливаме постепенно в казана докато преварим всичката вода.

Неподкрепено математически (най-вече какви са частите вода и как се доливат), но би трябвало да сработи поне приблизително.

ДОБАВЕНО: Според мен водата се преварява основно за да се изтребят болестнотворни микроби, т.е. стерилизира се. Може и да се дестилира (в моето решение се получава това, поне донякъде), което би отделило и примеси, вкл. варовик.
    Тук @pimpirlit го е формулирал първи отговора .

Цитат Първоначално публикувано от zaphodb
    ма нещо има в условието на задачата нередовно...

куб. дециметри, килокалории ... - кви са тия извънсистемни единици....* ?
    Ами задачката е стара мнооого стара , затова и единиците не съм ги променял исках максимално да се придържам към оригинала .

Цитат Първоначално публикувано от dedis
    Dark Saber на поправителен!!!
    Подсказването му беше толкова подробно, че лесно намерих отговора в нет-а:
    http://www.n-t.org/ri/mk/sk097.htm
    Пак е негов ред за задачка*

Едит// Понеже май съм се вманиачил на тема точно изразяване, мисля, че вместо "доведат до кипене " е добре да се каже "преварят", тъй като кипенето става на порции, които после изстиват, загрявайки предварително новите* порции. А не кипи едновременно целият обем.
    И така Dark Saber задава пак задача...
    Такаа , явно братята руснаци пак са сканирали библиотеките си .*
    Моят източник е бил българското издание на руската книга издадена от Издателство 'Техника' - 1971 г. с преводач Екатерина С.Арнаудова , която е била и редактор на изданието .

Колкото до '...Dark Saber на поправителен!!!...' , това че сте ми открили източника е още по-хубаво винаги се радвам да споделям книгите , които съм чел като малък .
    Според правилата на раздела (които сме самоопределили) @Pimpirlilt за пръв път е дал удовлетворяващ условията и претенциите ми отговор затова смятам , че той е победител .

И dedis във вманиачаването няма нищо лошо . (Във българския превод 'прокипят' е преведено 'да се доведат до кипене' може би за да има някаква игра на думи или майтап да става)
    Просто обичам да се придържам към класиката.

18. Member
    Тук е от
    Feb 2003

малко OFFtopic :
    Интереса ми към тази задачка беше привлечен от предната такава , а и не само тя това не е било тайна .
    http://www.n-t.org/ri/mk/sk096.htm#1
    Итак, окончательная температура «горячего» литра не может спуститься ниже

y = t1 / e = 100 / 2,71828... = 36,787...°C*,

* То, что это число неплохо совпадает с такой важной константой, как нормальная температура человеческого тела, читателей, склонных к мистике может настроить на размышления о гармонии, ниспосланной свыше. Чтобы подлить масла в лампаду, отметим, что совпадение имеет место на всех шкалах температуры, в том числе Реомюра, Фаренгейта и Кельвина. Однако магическую силу этого числа в корне подрывает то обстоятельство, что у кур, например, нормальная температура 42°C. Правда, можно возразить, что венцом мироздания являются все-таки не куры, а человек. Но такое возражение в данном случае не имеет силы, так как оно сделано человеком. Вполне возможно, что куры об этом иного мнения. Впрочем, может быть, в формулу нужно подставлять температуру плавления и кипения не воды, а растворов солей, входящих в состав человеческой и соответственно куриной крови, – и мы получим физико-физиологический закон, которому подчиняются все теплокровные животные?

Това на руски просто кърти мивки ....
    :OFFtopic

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача междинна (Малко пух...)
    От kamenf във форум Логически задачи
    Отговори: 23
    Последно: 08-11-06, 15:38
  2. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  3. Задача 249 (малко физика)
    От Wise във форум Логически задачи
    Отговори: 21
    Последно: 08-05-05, 18:56
  4. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  5. Задача 163 (малко биология)
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 07-02-05, 22:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе