Понеже много ме ръчкат, а никой не иска да даде задачка....
1, 1/2, sqrt(3), ......
Кое е следващото в редицата и защо.
--------------------------------------------------
*sqrt=корен квадратен.
Понеже много ме ръчкат, а никой не иска да даде задачка....
1, 1/2, sqrt(3), ......
Кое е следващото в редицата и защо.
--------------------------------------------------
*sqrt=корен квадратен.
Такаааа.
До тук има 16 преглеждания на темата. Явно се опитвате да го мислите много сложно. А задачката е проста к'ат галош![]()
Не. Търсите математически отговор, а той не е. Поне не в директен смисъл.
Хмм,доста мислих и за момента само sqrt(3)/2 се сещам като отговор.
Явно не съм се изразил правилно. Отговора трябва да го търсите с логически връзки свързани коствено с математиката.![]()
![]()
Ше е хубаво и да се обосновавате защо.
редуваме sqrt с / като редицата продължава с нарастването на естествените числа..Първоначално публикувано от Yasen6275
нали няма да броим буквите на думите в "една втора" и т.н.?
Не няма да броиме нищо.
Логиата с редуване дроб, корен търси матемачиеска редица.
Ние не търсим такава.
ПП Май за втори път ми се случва да реша да одбия номера с нещо простичко, а вие вземете че зациклите.
За хорат не познаващити достатъчно добре този раздел ще кажа че каките, Bibi и Krusteva, даваха страшни матемачически задачи. А също така решаваха за "секунди" всичко свързано с математиката.
Ако днес няма напредък утре ще дам подсказка.
Да не е нещо свързано с редицата 1,1,2,3,5,8,13....?
Демек следващото число да е 5.
ПП:
за любознателните
Членовете на редицата 1,1,2,3,5,8,13,21,34... се наричат числа на Фибоначи,по името на италианския математик Леонардо Фибоначи(1180-1250).През 1202 той първи в Европа въвежда арабските цифри.
Ако запиша редичката така:
1, 1/2, 31/2, 431/2, ... ?
Другото което ми хрумва е изброяване на основните мат. действия и то с... ммм... обратните им:
1-0 (изваждане), 1/2 (деление), sqrt(3) (коренуване),... ама не се сещам к'во трябва да е следващото действие
Само ме смущава, че и двете май не са чак толкова косвено свързани с математиката...
ПП:
Още едно... ама май пак доста математическо:
1, (1/2)/1, (#3/2) / (1/2), 1/(#3)... с други думи косинусите на 90, 60, 30, 0 градуса разделени на предишния член....
Това не ми изглежда никкак коствено.
И пак прекалено математически мислите.
Аз бих погледнал малко по-исторически на загатката.