Сетих се за една стара задачка, на която не помня точно условието и със сигурност решението, но да се надяваме, че не е фатално.
На самотен вулканичен остров, насред океана имало двама съквартиранти - митичен дракон и наскоро нанесъл се корабокрушенец. Там имало 7 кладенеца със сладка вода, всеки на различна височина по склона на вулкана. Последния, седми бил в самия кратер. Може и девет да са били, не си спомням точно, но това няма значение. Важното е, че те всички били отровни. Но... Като пиеш от по-нисък кладенец и се отровиш, след това пиеш от някой по-висок (за по-лесно - с по-висок номер), то водата от него действа като противоотрова на по-ниския. И си си ОК. Обратното не става.
Не ме питайте как корабокрушенецът разбрал това - не знам.
Лошото в контекста на задачата е, че нашият човек, за разлика от дракона, не можел по никакъв начин да достигне до кладенец номер 7. А на гадния дракон един ден му писнало от нежелана компания и решил да се отърве от натрапника. Дотопуркал (или долетял?) до колибата на Робин Зон с явното намерение да го яде. Как Робин е успял да го убеди, не знам, но драконът се съгласил на дуел. На следващият ден трябвало да се срещнат на склона на вулкана, като всеки носи по чаша вода. От кой кладенец я е налял си е негова работа, другият няма начин да разбере. Разменят си чашите и едновременно пият на екс. Който оживее - островът е негов.
Може ли нашият човек да спечели? А драконът?