Докажете, че 2=3 по елегантен начин, така че на пръв поглед да изглежда вярно та дори и на втори![]()
Докажете, че 2=3 по елегантен начин, така че на пръв поглед да изглежда вярно та дори и на втори![]()
на пръв поглед е така, но на втори се вижда деление с нула потърси по-малко известно правило в математиката ,което да заобиколиш![]()
За такива парадокси има по няколко "решения".
Чела съм много такива и повечето помня. Помня едно доказателство за 3=2, но за сега няма да го пиша, защото не съм го измислила сама. Ще го напиша накрая, ако никой не го даде като отговор.
мммм.... джентълменско
всъщност 2= 3 е частен случай ще се пробва ли някой с X=Y![]()
Ето едно доказателство разбира се в кавички което не използва деление на нула:
-2 = -2
4 - 6 = 1 - 3
4 - 6 + 9/4 = 1 - 3 + 9/4
(2 - 3/2) на 2-ра = (1 - 3/2) на 2-ра
2 - 3/2 = 1 - 3/2
2 = 1
2+1 = 1+1
3 = 2
Хитро,Първоначално публикувано от limonka
В случая лъжем, че
Ако (X)^2 = (Y)^2 ==> X = Y
// Съответно (0,5)^2 = (-0,5)^2 ==> 0,5 = -0,5 (видях го, чак като го написах на хартия)
Нека:Първоначално публикувано от tonych
1) X - Y = Z /умножаваме *(X-Y)
2) (X-Y)*(X-Y) = Z*(X-Y) /разкриваме скобите
3) X2 - 2*X*Y + Y2 = Z*X - Z*Y /прехвърляме 1*X*Y и Y2 отдясно, a Z*X отляво
4) X2 - X*Y - Z*X = X*Y - Y2 - Z*Y /изваждаме общия множител от всяка страна пред скоби
5) X*(X - Y - Z) = Y*(X - Y - Z) /делим двете страни на уравнението на (X-Y-Z)
6) X=Y
даааа моя вариант е като този на LIMONKA и изглежда така:
X*Y=X*Y
- X*Y= - X*Y
X^2-X*(X+Y)=Y^2-Y*(X+Y)
X^2 - 2*X(X+Y)/2=Y^2 - 2*Y*(X+Y)/2
X^2 - 2*X(X+Y)/2 +((X+Y)/2)^2=Y^2 - 2*Y*(X+Y)/2 +((X+Y)/2)^2
(X-(X+Y)/2)^2=(Y-(X+Y)/2)^2 коренуваме двете страни (естествено спестяваме си модула) и хоп
X- (X+Y)/2=y-(X+Y)/2
X=Y
Само да кажа, че със Silviya, готвим една "пъклена" задача и мислим да я пуснем под номер 333.
Ако някой има нещо против защото не ни е ред, то ... не ни интересува. Както всички знаете, Silviya има специални връзки в този раздел, а пък аз съм предостатъчно нагъл и самоуверен.