Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 42

Конус

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Aug 2006

Конус

Здравейте,
    искам да помоля някой да ми помогне в решението на една задачка. А тя е :

Имаме конус с диаметър 2 метра и височина 6 метра. Трябва да го омотаем с въже от долу до горе спираловидно през 3 сантиметра.
    Колко метра въже ни трябват ? ( може да не е с абсолютна точност, но поне приблизително ... )

Благодаря, предварително на отзовалите се !

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re: Конус

210м(грубо)

4. Тук е от
    Aug 2006

Lazar, аз мисля че е над 600 метра

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Хайде темата в "Логически задачи", там има добри математици.

6. Member
    Тук е от
    Oct 2006

200 са само редовете от дъното до върха на конуса (200 при дебелина на въжето 0,1см, при дебелина 1см са 150). Както и да е. Сигурно задачата се решава като се намира средната обиколка на този конус и се умножава по броя на редовете. А нюхът ми подсказва че става въпрос за коледна елха, така че не може да се каже с абсолютна точност в никакъв случай.

7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от bluefish
    200 са само редовете от дъното до върха на конуса (200 при дебелина на въжето 0,1см, при дебелина 1см са 150). Както и да е. Сигурно задачата се решава като се намира средната обиколка на този конус и се умножава по броя на редовете. А нюхът ми подсказва че става въпрос за коледна елха, така че не може да се каже с абсолютна точност в никакъв случай.
    Да допълня малко

Можем да сумираме най-долния ред(първия) и най-горния(последния), после сума на втория и предпоследния, после сума на третия и пред-пред-последния и т.н.
    Всичките тия суми са еднакви, а броят им е равен на броя на редовете разделен на две
    Горе-долу, имаме 101 на брой суми ("редовете" са 202,7588), всяка с дължина 2*Pi*1

Това прави приблизително 635м

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Логиката ми беше като на bluefish, но съм объркал числата

10. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Ако приемем, че дебелината на въжето не е важна (да мерим 3 см. между вътрешния център на две навивки) и вместо средната дължина на две последователни окръжности вземем по-точно число: дължината на отсечка върху разгъвката на конуса (която е триъгълник), може да получим съвсем точна сметка...

11. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    ... върху разгъвката на конуса (която е триъгълник),
    ...
    Не е триъгълник

12. Тук е от
    Aug 2006

Да, bluefish , елха е , а 3 - сантиметровото въже са гирлянди По мойте сметки трябват 628 метра гирлянди.

13. Member
    Тук е от
    May 2002

Цитат Първоначално публикувано от Pandelka
    Да, bluefish , елха е , а 3 - сантиметровото въже са гирлянди По мойте сметки трябват 628 метра гирлянди.
    Въжето може да е с 2 мм. обиколка , а гирляндите , колко са "рошави"? Защото ако са с дълги лентички , защо е необходимо да се залагат толкова много метри , т.е може м/у отделните секции на спиралата от въже разстоянието да е по голямо от 3 см.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от Pandelka
    ... По мойте сметки трябват 628 метра гирлянди.
    Това 628м, прилича, като че да са смятани
    200 навивки * Пи * радиус
    (или 100 пълни обиколки * 2 * Пи * радиус)

Само че, така не се отчита височината. При същия алгоритъм(сметка), ще се получи пак същото число, дори и височината на елхата да е 629 м. А е очевидно, че за такава височина (629м), въже с дължина 628м не стига.
    По-горе, съм предложил да смятаме 202 навивки (sqrt(1^2+6^2)/0.03), което макар и приблизително, компенсира височината от 6м

Точната дължина може да се сметне с интеграл.

А ей на тоя линк
    http://wmileva.hit.bg/Fractals/Pages/Spiral.htm
    има информация за доста спирали и в частност за спирала върху конус - "конични спирали". Дадени са и функциите, по които трябва да се интегрира. Само че, хич не ме бива (и) в интегралното смятане.

16. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Точната дължина, може да се сметне само с интеграл, както е написал MitkoS. Но не обикновен, както звучи, а криволинеен интеграл пресмятащ дължината на тази 3Д спирала намираща се върху конуса със зададените размери. Разбира се след като се представи параметрично и се опишат точно границите, в които се менят тези параметри. Набързо разписах как се представя параметрично една витка от спиралата, но нямам време сега да пиша точно интеграла. Довечера, ако не ме мързи или няма нещо друго ще се опитам да го направя. Но мога да кажа, че MitkoS е написал, разбира се приблизително, броя на навивките, които ще има спиралата.
    Аз получих 202.7587510099..., формулата е същата посочена от него.

17. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Цитат Първоначално публикувано от sclera_bg
    Не е триъгълник
    Триъгълник е.

18. Тук е от
    Aug 2006

А как е формулата за периметър на конус ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Как се прави качествен конус?
    От VD във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 6
    Последно: 05-02-13, 07:15
  2. ПРЕМЕСТЕНО: Конус
    От Lupus във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 05-12-07, 22:38
  3. Вписване на конус
    От stalker във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 21-10-05, 00:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе