Какво означава "етикетите не отговарят на съдържанието" - че е сигурно, че нито един етикет не е на правилното място, или че нищо не е ясно?
Защото ако е първото - едно топче би трябвало да стига.
Какво означава "етикетите не отговарят на съдържанието" - че е сигурно, че нито един етикет не е на правилното място, или че нищо не е ясно?
Защото ако е първото - едно топче би трябвало да стига.
Е, едно не е със сигурност - вадиш бяло и как знаеш дали е кутия с бели или кутия със смесени!?!?Първоначално публикувано от Bibi
Е, вадиш 1 от "смесените". Ама чак за математическа - няма да мине
Като извадиш 1 от "смесените" по-нататък как действаш?
Не действаш, а поглеждаш цвета и мислиш!Първоначално публикувано от ststefanov
Първото е - "нито един етикет не е на правилното място"Първоначално публикувано от Bibi
И както вече лаконично сте отбелязали с Wise, изваждането на едно топче от кутията с етикет "смесени" е достатъчно.
Защо ?
Нека например сме извадили бяло. Това означава, че в тази кутия има само бели топчета и ния вече сме я идентифицирали успешно.
В другите две кутии има черни и смесени, а етикетите върху тях са "бели" и "черни".
Гледаме тая на която пише "черни" - тъй като етикета не е верен, значи може да идентифицираме, че в нея има смесени.
И за последната останаха черните - сега дори не и гледаме етикета (който е "бели"), но все пак етикета ни трябва, щото можеше изваденото топче да е черно.
Защо да не става за математическо състезание ? Защото няма сметки ли ?
На няколко пъти в разсъждениета например се ползва "принцип на Дирихле", което е класически математически прийом.
Защо, аз възприемам конкретната задача като чисто математическа / логическа и подходяща за състезателна математика.
Аз възроптах тук срещу две конкретни задачи - едната изискваше знания за периода на измътване на кокошото яйце, а другата - знания върху сезонните растения и кое кога расте... Знания, несвързани с математиката, а не логика! От вашата висота може да ви се струва, че подобни знания са задължително общокултурни, но това са деца, които тепърва попиват "общоизвестни" факти и пропуските им са напълно предвидими и оправдани. Друг е въпроса, че аз съм тъпичък и не знам колко време мъти кокошката и кога расте копривата и мушмулите
Е той въпроса ми беше към Wise, той каза "Ама чак за математическа - няма да мине".
А иначе:
Това за кокошките определено ми хареса (аз също се вързах).
А това за мушмулите - като задача е супер, но не е за състезание (според мен). Проблема е, че мушмулите и копривата са много встрани и едва ли се знае (и аз съм тъпичък). Както и приблизителните дати на "изгрев в 6:00". Аз напрмер от години не съм ставал "преди изгрев Слънце" и нямам никаква представа в кой сезон в колко часа изгрява. Такава задача без Гугъл трудно ще се реши докрай, а пък в конкретния случай, на състезанието няма Гугъл.
Да - абсолютно съгласен!Първоначално публикувано от КрИс
//за необходимите знания де, а не , че си "тъпичък".
При такива "математически" задачи трябва да има пояснения - кое-как е!
Да, трябва да се признае, че задачата с бабите е наистина прекалена, много прекалена дори за формат като ЧХ...
Я вижте каква детска задачка ми хрумна:
Часовникът показва малко след 2ч. Колко точно часа е, ако ъгълът между малката и голямата стрелки е 0 градуса?
3 и 15?Първоначално публикувано от dedis
Имах предвид някъде между 2:10 и 2:15.Първоначално публикувано от ops5
Между другото - в 3:15 не се изпълнява условието за нулев ъгъл.
Така изглежда... 654,(54)сек след 2:00...Първоначално публикувано от ivan1