числото е в същия цикъл, в който е кутията с неговия номер. Винаги отваряме само един цикъл - този, който започва от чекмеджето с търсения номер. И в самия край на този цикъл се намира нашето число.
Помисли за следващия цикъл от примера. Търся числото 66. Затова отварям кутия номер 66. В нея пише 2. Затова отварям кутия с номер 2. И магия! - там е 66
Ще опитам да изкажа стратегията по нов начин.
Аз съм Умник1. Отварям чекмедже номер 1. Ако вътре НЕ седи същото число 1, значи съм попаднала на цикъл.
Започвам да го следвам - отварям чекмедже с номер, равен на току-що намереното число. Докато намеря първото число от цикъла. Когато това се случи, ако този цикъл е бил с дължина под 50, той не ми вреди. Затова търся някой друг цикъл, отваряйки първото все още неотворено чекмедже.
Ако всички цикли са били къси, си тръгвам без да разменям нищо.
Ако намеря един по-дълъг от 50, правя следното: вземам листчето с първото число от настоящия цикъл (т.е. листче, на което пише число, равно на номера на чекмеджето, от което тоя цикъл започва) и го местя в онова чекмедже, което се отваря на 50-тия ми ход (то оригинално е седяло на някой по-следващ ход). С тази маневра на практика скъсявам настоящия цикъл и той става с дължина 50. Спокойно си тръгвам.
Идва Умник2. Той знае, че числото, което търси, е на най-много 50 хода от собственото си чекмедже. Затова започва от него и отваря по същия начин каквото му подскаже съдържанието.