-
Отговор: Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения
Честито Чанков.Дълго у безаварийно ползване.
Дозатора за кафе автоматичен ли е или вие определяте колко кафе "да падне" в ръкохватката/цедката?
П.П.
Тъй като някога първата ми работа беше като сервитьор - барманите ме научиха на няколко трика за най- добро кафе - дори с италиански професионални големи кафемашини как се прави- преди да сложат ръкохватката пускаха малко вода да изтече ---> за да "дойде" водата с правилната температура, а преди нея да се изтече тази вода по тръбите от нагревателя до цедката защото тя е изстинала.При няколко последователни кафета "източваха" само в началото.
Второ в цедката винаги трябва да има достатъчно кафе - с ****** кафе не става...
И като гледам са прави.
Сега има една GAGGIA гледам в Метро за 149лв .
Хубаво кафе с каймак става и с бюджетно кафе, но истинско италианско.Аз ползвам Gimoka.
Имам и не толкова бюджетно, но за него няма да пиша също е италианско и поне на мен е кафето което най-много ми допада.
Когато избирате кафемашина гледайте да е с достатъчно голям резервоар в който загрява водата за кафето, защото е тъпо по средата на правенето на кафето да потече хладка водица.
"Избели" ли се струята, това вече не е кафе а шльокавица.
Кафе се пуска докато е тъмно кафяво.
Стане ли меланж или светло кафяво спирайте.А най-добре спирайте преди това за истинско кафе.
-
А как се решава казусът със струя тип миша опашка и около 30 секунди да тече ? Защото това в домашни условия ми изглежда невъзможно.
-
Цитат:
Дозатора за кафе автоматичен ли е или вие определяте колко кафе "да падне" в ръкохватката/цедката?
Има 5 настройки - много слабо, слабо, нормално, силно, много силно.
При мен е на силно - с пръ*** кафе не става ;).
И да, далеч съм от мисълта че автомат с пластмасова група ще направи кафе като машина с масивна метална такава.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
stoyanow
А как се решава казусът със струя тип миша опашка и около 30 секунди да тече ? Защото това в домашни условия ми изглежда невъзможно.
Ако ползваш домашна кафемашина с ръкохватка и способна мелачка, това не е никакъв проблем. Например Гаджа Класик и Еурика Миньон, двете струват нови около 1200лв и наполовина втора ръка.
Дали си струва такава инвестиция, всеки трябва да прецени, към техниката са нужни и известни умения за да се ползва правилно. Доста хора по света ползват подобни конфигурации и пият хубаво еспресо и млечни напитки в домашни условия. Автомата е за хора без претенции, насочен към удобството.
-
За да тече бавно на тънка струя не трябва ли кафето да е толкова смляно, че водата да минава едвам през и цедката ? Аз, когато прекаля със смилането водат просто не потича.
-
Трябва да е точната едрина за да тече с дебит около 1мл/сек, освен с едрината може да променяш дебита в известни граници и с количеството кафе в цедката, силата на тампиране също влияе, но не толкова като предните две.
-
Здравейте имам Филипс Лате Го с керамична мелачка от 2 години и 3 месеца и вече за втори път ми прави следния проблем, кафе на зърна има, но мелачката не мели или не отиват до нея, и ми изписва, че няма кафе? Какъв може да е проблема?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Първият път какво беше, или се оправи от самосебе си.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
milanov
Първият път какво беше, или се оправи от самосебе си.
Първия път беше преди нова година, побутнах приличащото на гъбка, под което влизат зърната, поразбутах и зърната и се оправи, следващия път ми го направи днес, но днес не се оправи толкова лесно, а от 4-тия опит побутване, натиск на гъбката и така
-
Какво мислите за - Кафеавтомат DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110B, 15 bar, 1450 W, Метална кафемелачка https://emagbg.page.link/6EGK93o7beZwm89T8 ? По-добре ли е от Melitta Solo ? Или това примерно - Кафеавтомат Saeco Lirika Blk, 1850W, 15 bar, 4 напитки, Керамична мелачка, Черен https://emagbg.page.link/ezVwGuy7ovE6krGY9?
-
Здравейте,
пиша и тук, понеже в общите теми никой не отговори.
От седмица имам следния проблем с кафемашината ми Saeko Minuto Automat:
Като натисна копчето да я включа започва едно бълване на пара отстрани през отворите докато загрее.
Натискам копчето за еспресо същата работа-пара отстрани и през дюзите не тече кафе.
Кафето пада смелено в контейнера за отпадъци.
Пробвах вода за чай пуска.
Промих вътре цедката с обезмаслител и измих автомата, но пак е същото.
Някой знае ли какъв може да е проблема?
Благодаря!
-
Клапан!!! Същия проблем и вече седмица чакам оргинален, румънски не стана уж така ми каза майстора
-
Здравейте . Имам автомат на Philips Late Go. Искам да попитам трябва ли да се сменя филтъра за омекотяване на водата след процедура за обесмасляване с таблетка на Philips? В упътването не пише ,че трябва да се сменя ,но реших все пак да ви питам и да видя какво мислите по този въпрос. Благодаря ви предварително.
Sent from my LM-F100 using Tapatalk
-
Здравейте. Понеже ми трябва втора кафемашина (имам една долче густо), но виждам, че има по голямо разнообразие на кафета от системата лавацаблу, а и ценово излизат по добре, мисля да се насоча към такава. Гледам, че има и други видове (неспресо и тн.) та ако някой е правил сравнения скоро или има впечатления от различните варианти, ще съм благодарен за кратък съвет кое е по добро.
Благодаря предварително.
-
Май съм срещал модели дето работят точно с трите споменати модела капсули (Неспресо, Долче Густо и Лаваца блу) - нямам представа как са като качество.
Иначе аз имам Долче Густо и Лаваца Блу ми харесват повече.