Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 69
Like Tree1Одобрявам

Gaggia Evolution Espresso

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Gaggia Evolution Espresso

Старата ми машинка Saeco Via Venetto сдаде багажа след около 3 години употреба и се сдобих днес с нова машинка - Gaggia Evolution Espresso.
    Бях се наканил да дам повечко пари за кафе автомат, но се разколебах. Евтините под 1000лв приличат на пластмасови детски играчки, а и думичката Philips до Saeco ме дразни силно - не понасям тази марка.
    Хубавите кафе автомати почваха от 1600лв нагоре и реших, че не му е времето за тях.

От стандартните еспресо машини... оказа се, че изборът е много малък. Видях два измислени модела Philips Saeco около 200лв и немски марки, на които не бих се доверил.
    Така че, опрях до малкото модели на Gaggia, което е голямо име за мен.

Първи впечатления преди да съм я пускал - страхотна ръкохватка - тежка, стабилна - неслучайно Gaggia казват, че ръкохватките за домашните им машини са напълно съвместими с професионалните.

Конкретни впечатления от кафето, което прави - след няколко дни

[smg id=314][smg id=315]

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Re:Gaggia Evolution Espresso

Първи пресни впечатления...
    Двояки - това определено е по-претенциозна към едрината на смилане на кафето машина от старото ми Saeco. Пробвах 2 вида - едното е абсолютна помия - някакъв безкофеинов, изключително едро смлян Dallmayr или нещо подобно, другото се получи доста сполучливо - Rioba macinato 100% арабика, смляно подходящо за еспресо машини. Каймак при първото почти няма, при Риобата има, но в никакъв случай не се доближава по гъстота до този от Саекото. Въпреки всичко, вкусът е много добър, но... има какво да се желае още.
    Ще продължа да експериментирам с други видове кафе, но засега фактите са - значително по-скъпа от старата Saeco Via Venetto, а като че ли няма с какво повече да се похвали.

Лошо впечатление ми направи, че Техномаркет са ми дали използвана машина!
    Установих това при процедурата за промивка, която направих спрямо инструкциите. От машината изтече кафе! Била е ползвана, колкото и старателно да беше замита. Това ме накара да се загледам в документите, които ми дадоха - гаранционната карта е била попълвана преди това, а датата, на която машината е била продадена е забелена с маркер! Явно в последствие е била върната, а ТМ даже не са си направили труда да отпечатат нова гаранционна карта! Тези съвсем на ташак ни взеха, но... ето че си продават стоката на балами като мен.
    Чудя се дали си заслужава утре да си скъсам нервите и да се оплача, но най-вероятно няма да го направя.
    По-скоро ще взема да изпратя един мейл с описание на премеждието ми, придружено от снимка на забелената гаранционна карта на официалния вносител на Gaggia - Енко Вендинг ООД и да помоля за тяхния коментар - е ли е редно да си закупувам на пълна цена използвана машина на реномираната марка. Отделно, че и качеството на направеното кафе както споменах не ме хвърля във възторг...

4. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Добавям още един опит - с Lavazza Espresso - черната кутия.
    Отново каймакът е разочароващо малко - утре ще снимам направено кафе.
    Вкусът... Rioba macinato засега е най-добро. Очаквах повече от Лавацата или знам ли... от Gaggia-та.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Виж сега. Щом си купуваш такава машина задължитенлно трябва да си купи и кафемелчака. Ще се родиш. Гагиата(гаджиа) е много добра машина. Между другото филипс саека прави много добро кафе ако ползваш функцията за по високо налягане на ръкохватката.
    Един съвет. Слагай повече кафе и резултата ще е по добър. Примерно за 50мл кафе сложи около 12гр. кафе. Толкова събират непрофесионалнице цедки. Ти си с професионална, не защото си с машина Гагиа, а защото е с голям диаметър. Предполагам с него модел. Аз от 10 години съм с кафемелачка. Така кафето става много по ароматно. Арабиките правят по-малък каймак. Най-добри резултати се получават със смески със над 80% арабика и малко робуста. Чистата арабика не е толкова добра. Не случай във всички кафета на зърна Лаваца има и робуста.

6. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Ок ама... с мелачка според мен ще ми е по-трудно да нацеля едрината, отколкото фабрично смляно хубаво кафе за еспресо? А и факт, че Саекото си работеше добре със смляно кафе...
    Друго - сега огледах какво пишат по света за мелачките...
    Като минимум за прилична мелачка за еспресо се сочи Gaggia MDF, която стрива 330лв. Евтината Gaggia MM с много уговорки ставала, но не иза еспресо. Обсъждания в другата тема Крупс за 110лв е обруган тотално и повечето мнения са, че не става за нищо...
    Ако иде реч, че трябва да си купя мелачка за 300+ лева... не ми допада идеята.

Ъпдейт:
    След сутрешното кафе започвам да си променям мнението.
    Факт е, че поне с кафетата, с които съм пробвал досега каймакът е незадоволителен.
    Но вкусът започвам да го усещам и да съм доволен от резултата. Сложих значително повече кафе по съвета на Julian, пуснах си както винаги късичко кафе около 30-35 грама - много силно и вкусно. Доближава се до купешкото еспресо в Италия на вкус. Но не и на вид.
    Дайте предложения за кафемелачка? Аз наистина не виждам възможности за избор, камо ли на прилична цена.

7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Ами то май само Крупс и Делнги се предлага на пазара. Аз също не съм много доволен от Делонгито. Китайската мелачака Чибо е по добра. За щастие намерих една (вероятно втора употреба) в един магазин във варна и си я купих. Една идея по добра е от крупса и делонгито. Може да смели по ситно кафето. Иначе ако се смели кафе в Делонгито и после със саекото става добро кафе. На пак важи правилото да сложеш повечко кафе. То по принцип за да стане хубаво кафе се слага двойна дова и се пуска в две чашки. Ти вече може да прилагаш този метод с професионалната ръкохватка. Друготе са малки и немогат да съберат 16 грама кафе за 2Х35мл чашки.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Бургас

Аз си взех тази: http://www.technopolis.bg/b2c/detail...A-HD8752/49SIL

Тъй като кафето на зърна го продават предимно по 1кг, не съм пробвал много марки, но оня ден взех някакво 500г от Лидл и към 7-8мм каймак направи, а кафето ми хареса много на вкус. Настроил съм го на най-ситно мелене. Може и да работи със смляно кафе.
    Като пускам 2 кафета машината мели по 2 пъти, а стария Саеко Одео Гира в офиса мели на веднъж за 2 чаши и става по-рядко.
    А на твоето старо Саеко какво му се случи само за 3г? Старото ми Делонги още работи след 10г ескпллоатация, смених му една пластмаса с разни тръбички и клапани за около 15лв и обърнах гумичката, която уплътнява ръкохватката.

10. Member Аватара на Shmi
    Тук е от
    Mar 2007

Аз пък си взех от "измислените" Philips Saeco и съм много доволен. Опитът показва, че първите 10-15 кафета не разгръщат потенциала на машинките, така че не се разочаровай щом още е нова.

11. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

На Саекото какво му се случи... не знам - или се запуши нещо или помпата замина. Просто много бавно почна да тече, все едно няма налягане, но по-вероятно е да е от запушване. Предполагам, че дефекта е отстраним, но просто реших да си взема машина, за която предполагах, че е по-добра.

Тя и най-вероятно е по-добра, просто като всяко по-хубаво нещо изисква и повече внимание, по-добре подбрано кафе и едрина на смилане...
    Факт е, че на Саекото всичко ставаше добре на пръв поглед - хубав гъст каймак и приличен вкус.
    Факт е, че вкус като от Риобата днес сутринта като че ли никога не е вадила...
    Така че, започвам да съм оптимист за Gaggia-та, просто ми трябва още време за експерименти и... пари за хувава мелачка.

Shmi... винаги съм бил фен на Saeco, не ме разбирай погрешно. Във Philips Saeco ме дразни Филипса, а не Саекото. Тази марка е невероятна кочина за мен, което не значи, че вече са успели да скапят качествените Saeco машини. Просто... не искам уреди, на които пише Филипс в къщи
    А... за кафе автоматите... хем ми се иска от една страна, хем вътрешно ме гриза, че целта на кафе автомата е да съкръщава и улеснява процедурата, а не да прави по-хубаво кафе от конвенционална машина...
    ivi одобрява това.

12. Member Аватара на Shmi
    Тук е от
    Mar 2007

Разбрах те отлично още първия път. Що се отнася до Philips-a - аз пък съм тотален фен на марката, а като добавим и, че косвено работя за тях нещата стават дебели. Всеки си има мнение в крайна сметка, това е твое право и не смятам да те убеждавам.

Btw, като разработиш машинката, пробвай Tschibo Milano - това е най-доброто, което съм опитвал до момента (в този ценови клас).

13. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Писах на Енко Вендинг, че ми е било крайно неприятно да си закупя ползвана машина, неизчистена даже от кафе и със забелена гаранционна карта.
    Ако искат... да си говорят с Техномаркет и да си защитават марката и как трябва да бъде продавана, ако не искат... тяхна работа.
    А с ТМ няма да се занимавам. Просто ще продължа да ги избягвам както дълги години досега и ако се налага да ползвам хипермаркети - ще си наливам парите в Технополис, от които подобни издънки до момента не съм виждал.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2006

За да разгърнеш потенциала на тази кафемашина ти трябва поне кафемелачка Gaggia MDF.Твоята е истинска еспресо машина и иска прясно, финно /обаче хомогенно смляно иначе водата ще изтича покрай по-едрите частици и за това евтините кафемелачки не стават за еспресо/ смляно кафе.Saeco и другите с крема диск правят псевдо каймак /нехомогенен защото се получава от разпенване на екстракта през малък отвор/ и вкуса не е толкова плътен и сладък както истинското еспресо.С пакетирано кафе не става - по-добре пробвай с финно прясно,смляно кафе от някой магазин за кафе, но трябва да се играе със едрината и силата на пресоване за да се налучка оптимален ефект.

16. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Дам, мерси за насоките.
    И аз след малко четене натам се ориентирам.
    Само дето... в момента хич не ми се дават още 320лв за мелачка...
    Приемам и съвети за магазин в София за наливно кафе с мелачка, където продавачките не са в цикъл и знаят какво продават и как да го мелят.

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от bicubic
    За да разгърнеш потенциала на тази кафемашина ти трябва поне кафемелачка Gaggia MDF.Твоята е истинска еспресо машина и иска прясно, финно /обаче хомогенно смляно иначе водата ще изтича покрай по-едрите частици и за това евтините кафемелачки не стават за еспресо/ смляно кафе.Saeco и другите с крема диск правят псевдо каймак /нехомогенен защото се получава от разпенване на екстракта през малък отвор/ и вкуса не е толкова плътен и сладък както истинското еспресо.С пакетирано кафе не става - по-добре пробвай с финно прясно,смляно кафе от някой магазин за кафе, но трябва да се играе със едрината и силата на пресоване за да се налучка оптимален ефект.
    Мелачките сме ги обсъждали. "Евтините" Крупс и Делонги мелят равномерна, защото са с плоски ножове както и префесионалните, но с по малък диаметър. Мелачките от отзи тип нестват
    http://electron.bg/bosch-mkm6000-p-2...Path=22_153_33
    При тях кафето става неравномерна смляно и е пригодна само за турско кафе. Така наречения крема дика поддържа постоянно налягане в цедката(около 9 бара).

18. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Julian, защо си недоволен от Делонгиту, какви са ти оплакванията? Смятах да си подаря един Крупс за коледа, ма в крайна сметка си поръчах такава мелничка.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Продавам UPS MGE Evolution
    От sevo77 във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 22-07-13, 14:10
  2. JAMO S-606 HCS или ELTAX Evolution 5.2
    От briton във форум Тонколони
    Отговори: 4
    Последно: 16-11-12, 15:17
  3. PARROT CK3000 EVOLUTION
    От landor във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 0
    Последно: 23-09-12, 22:26
  4. Продавам Creek Evolution 2
    От Arson във форум Продава
    Отговори: 14
    Последно: 29-05-12, 23:35
  5. Turok Evolution и Direct3D
    От Tecno във форум ИГРИ
    Отговори: 11
    Последно: 19-11-03, 10:42

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе