Как да избера между кухненски робот, блендер и миксер?

Кухненски робот – да купим или не?
Същността на кухненският комбайн и неговите предимства във всички времена се смята това, че той обединява в себе си няколко домакински уреда: миксер, сокоизстисквачка, кафемелачка и месомелачка.
Да се закупят всички тези уреди по отделно понякога е трудно и досадно. Но един от недостатъците на кухненският комбайн се явява комбинирането: той трябва да се извади, сглоби, разглоби, измие, изсуши и сглоби отново.
Ако размерите на кухнята позволяват, кухненският комбайн ще има своето място. А сглобяването и разглобяването не е толкова страшно, колкото звучи. Много производители препоръчват измиването да става в съдомиялня, ако разполагате с такава.
Така че при добра автоматизация на бита кухненският робот няма да усложни живота ви, а точно обратното – ще го улесни.


По какво се различават кухненският робот и блендера?
Домакинските уреди за обработване и приготвяне на храна са толкова много, а на външен вид изглеждат сходни. Когато бюджетът ни е ограничен, а мястото в кухнята малко, не можем да си позволим да имаме всички технологични помощници, а трябва де изберем само тези, от които наистина имаме нужда. За целта, трябва да познаваме различните възможности и характеристики на домакинската техника.
Ако наистина трябва да избирате, по-добре се насочете към кухненски робот, защото е по-универсален – с него замествате продължителна работа с нож, дъска за рязане, ренде, мелачка, лъжица за разбъркване.
Кухненските роботи отдавна имат славата на уреди, които могат бързо и ефективно да изпълняват много функции, свързани с приготвянето на храна. Моделите имат сменяеми дискове за рязане, настъргване, месене на тесто, пюриране на плодове и зеленчуци. Част от комбайните работят на по-малко обороти от блендерите, но имат пулс бутон, който дава възможност да контролирате процеса на нарязване, разбъркване и пюриране.
Блендерите имат контейнер, направен от пластмаса, стъкло или метал, обикновено с обозначена вместимост. Те се използват за приготвяне на напитки, пюрета, емулсии, шейкове, сосове. Повечето модели могат да натрошават лед. Тези уреди са перфектни при нарязване на сухари, плодове, зеленчуци, билки. Скоростта на въртене на ножовете е до 18 000 оборота в минута.
Блендерите са по-добри в работа с течни продукти, а кухненските роботи се справят отлично с твърди храни. Кухненският робот може да нареже ситно лук, моркови, домати, но ням да се справи с бебешката храна толкова добре, колкото блендера.

Кухненският робот не само спестява много време, но и носи неочакван комфорт, с него може да се свърши много повече от предвиденото.

Кухненският робот може почти всичко: да разбива, да реже, да кълца, да меси и т.н. Кухненският робот е снабден с много принадлежности, които го правят по-универсален. В него са събрани свойствата на много домакински уреди: месомелачка, сокоизстисквачка, миксер, кафемелачка и други.Освен всичко това, кухненският робот лесно се обслужва заради това, че всичко е автоматизирано.
Кухненският робот пести време, съхранява витамините и минералните на вещества, приготвените с него блюда са свежи и апетитни. Например, плодови и зеленчукови салати, сокове и нежни мусове, приготвени с помощта на кухненският комбайн, винаги ще ви радват.
Днес, когато времето вечно недостига, кухненските комбайни са едни от най-добрите помощници в кухнята. Съвременният кухненски комбайн реже, кълца, смесва, изстисква, смила орехи и кубчета лед, прави кайма, меси тесто и т.н. И всичко това само с помощта на един двигател, който е способен да работи в различни режими и с различна скорост.


_________________________________________________
Какво трябва да знам за миксерите?
Когато готвенето за вас не е ежедневие, а хоби и разнообразие, може да се спрете на ръчен електрически миксер. Той е лек, лесно се пренася и заема малко място. Справя се със смесване на различни продукти в един съд. Това е един от най-популярните домакински уреди за подготовка на храна.
Стоящите кухненски миксери са предназначени за по-големи количества продукти. Те улесняват работата на домакинята в много по-голяма степен, защото вършат всичко с едно натискане на бутон, без да е необходимо да ги държим в ръка. Кухненските миксери обикновено имат три приставки за месене и разбъркване. Често те са по-предпочитани от ръчните миксери, защото изискват по-малко усилия, работят по-бързо и имат повече функции.
Кухненският миксер е незаменим в замесването на нежно и ефирно тесто или глазура.


_________________________________________________
Какво е блендера?
Това е устройство, чието предназначение е да облекчи живота ни в кухнята. То може да смели орехи, да смеси съставките на коктейл, да превърне месото в кайма и др. Много домакини за кухните си избират кухненски робот. Това е удобен уред, който може да се справи с много задачи, но като всеки друг си има и своите недостатъци. Кухненския робот заема много повече място то блендера, а не е тайна, че обикновено свободното място в кухнята е крайно недостатъчно. Затова доста често кухненският робот да стои разглобен в някой шкаф, а за всяко използване е необходимо да се извади, сглоби, а след това разглоби, измие, изсуши и прибере. А при това е трябвало само да нарежете лука? Общо взето, излишно изразходване на време и сили. А и повечето хора едва ли използват и половината от функциите на кухненския робот. Погледнато по този начин блендера е в печеливша позиция.

Видове блендери
Сега трябва да се замислим, за какво ще ползваме блендера Ако, например, в кухнята си най-често се занимавате със смилане на сухари, лук, кашкавал, месо, пасирате супи, сосове, майонези, то тогава е най-подходящ подвижния блендер – пасатора. Ако обаче имате нужда от уред, които да смесва съставките на различни коктейли – имате нужда от стационарен блендер. Сега по-подробно:

Стационарния блендер
Доста често стационарния блендер се нарича шейкър, защото често се използва заИзбираме пасатор и блендер смесване на коктейли. Но някои хора, които говорят за шейкър си представят нещо, в което се сипват всички компоненти за коктейла и с помощта на не хитри движения на ръцете и тялото всичко се смесва. Стационарния блендер често се използва за разбиване на лед, белтъци, смесване на коктейли. Като се сравнява с пасатора си има и плюсове, няма нужда да се държи в ръце, само се натиска копчето и той сам си работи. Често стационарния блендер е по-евтин от пасатора, притежава функция за самопочистване. Тази функция е проста и удобна и ще предпази ръцете ви от порязване. За да се измие блендера е необходимо само да се налее не много гореща вода и да се включи блендера за известно време. Бързо и удобно. Важна особеност на стационарните блендери е от, какво е направена каната му. Възможни са вариантите стъкло и пластмаса, като и двата варианта си имат плюсове и минуси.Стъклото не потъмнява, не поема миризми, но ако се счупи, ще бъде много трудно да я замените. Пластмасовите кани не се чупят, блендерите с такива кани са по-евтини. Но недостатъкът е, че с времето може да потъмняват. Освен това не се препоръчва в блендер с пластмасова кана да се наливат горещи течности и продукти. Но в някои нови модели каните са произведени от специална пластмаса, която не потъмнява и не попива миризми. Също така преди покупката трябва да се помисли и за обема на каната, който е необходим за семейството ви. Най-често се продават модели с обем на каната от 400-500мл до 2л. Но действителният обем е малко по-малък, защото каната не може да се пълни до горе. Като намалите обема с 200мл – се получава действителния обем. Третата характеристика е мощността Колкото е по-мощен блендера, толкова по-бързо ще се справят с поставената задача. Препоръчвания диапазон на мощност е 300-600вата, тогава ще можете да направите млечен коктейл (като смесите мляко, сладолед и сироп) за 15-20 сек. От купувачите най-често среди стационарните блендери са предпочитани моделите на производители, като: Philips, Tefal, Moulinex, Kenwood, Bosch.

Пасатор
Пасатора има метален или пластмасов накрайник с ножове, който се поставя в съда, Избираме пасатор и блендерв който е необходимо нещо да се разбърка. Той е незаменим за приготвянето на детски пюрета и каши. Той е много удобен, когато обема на работата, която трябва да свършите не е голям, заема малко място и може да се използва в различни съдове. Но той също си има и недостатъци. Докато го използвате, трябва постоянно да го държите с ръка и при по-продължително използване на пасатора може да се изморите. Важна характеристика на пасатора се явява накрайника. Ако накрайника е пластмасов, пасатора е по-евтин. Но пластмасовия пасатор не може да се използва с горещи продукти. За тези цели е необходим пасатор с метален накрайник. Не трябва да се забравя и за мощността Колкото е по-мощен, толкова по-бързо ще се справи със задачите, и толкова по-малко ще се изморят ръцете ни. Важни са също и скоростите на пасатора, колкото са повече, толкова по-удобно ще бъде да се избере оптималната скорост за определен продукт, но и толкова по-висока ще е цената на уреда. В комплект с пасатора могат да се продават и различни накрайници, например, за разбиване на яйца и др.
Най-разпространени са пасатори с марките Philips, Bosch, Siemens, Braun