Здравейте, извинявам се, ако има вече такава тема, но аз не намерих. Имам следния проблем със стар лаптоп ASUS x54H. Имах неблагоразумието да оставя лаптопа около седмица без заряд и се оказа, че батерията "не пали". При сложена батерия, на иконката на таскбара сочеше 0%, но пишеше "charging". След многократни опити да я заредя, да махам, слагам, преинсталиране на драйвери и т.н. и много изчетено, разбрах, че проблемът е, че се е разредила твърде много и или е заминал някой елемент или контролерът я е шътнал. Отворих батерията и за моя изненада се оказа, че елементите са ОК, дори са заредени, и показват почти по 4V , а четирите заедно 15.5V. Да обаче на буксата на батерията волтаж няма. Прочетох за рестартиране на конролера с мост между плюса на елемента и плюса на буксата или между минуса на елемента и минуса на буксата. Появи се някакъв минимален волтаж на буксата. При включване на батерията в лаптопа вече ми показва 79% и пак пише "charging", но не качва над тези проценти и ток не иска да пусне към лаптопа- като дръпна захранването, машината гасне. Прочетох за някакъв терморегулируем бушон - едно странно нещо с три крачета, което изглежда така:
Помислих, че в него е проблемът и мислех да го шунтирам, но като му измерих съпротивлението, се оказа, че между двете крачета от едната страна си има верига, а също така и между всяко едно от тях и третото краче от другата страна. Само че там показа съпротивление около 40 ома. Та след всичкото писане - в тоя бушон ли е проблемът и ако е изгърмял ще показва ли това съпротивление между двата му края или ще показва, че няма верига? Да го шунтирам ли?