Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 92

Как се засича рутер?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Как се засича рутер?

Е окей де,

в договора ми ясно пише, че за мен има 50:1 256кбит / домашен потребител БТК, на бизнес е 20:1 /,

но не пише нещо от рода на 'нямате право да сте 100% от времето в интернет'.

Тогава дали аз ще оставя нещо да се тегли нонстоп 24/7 или ще пусна и комшията да си чекне пощата не е ли същото / като трафик за БТК, за финансовата страна е почти ясно че те губят много по малко на практика, защото в една мрежа от 20 души с 1 нет ако им спрат нета не значи че 20те души ще се вържат легално.. същото както с пиратската музика ... / ?

В крайна сметка аз съм си платил за 256кбит 50:1, това си значи ясно, че ако им се логнат повече юзари ще падне моята скорост ...

Според мен е нередно ако се препродава интернета,

както правят едни мой познати ... вързани на 96/256 и продават 500мб за 20лв ... ето това не е редно []

едит

под домашен абонаментен договор интернет се предоставя за 1 работна станция, под бизнес мисля че беше 5.

Хората, които ми инсталираха интернета, видяха рутера и казаха че няма никакъв проблем, защото имали огромен капацитет и това 50:1 било по скоро колкото да кара някои домашни потребители да се вързват на бизнесплановете

2.  

3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Как се засича рутер?

<font color="orange">Вълчо & WISP</font id="orange">

Струва ми се, че леко отново измествате фактологията, въпреки, че тези неща ги уточнихме.

<font color="orange">Вълчо</font id="orange">

Какво значение има колко потребителя ще има зад мен за натоварването на мрежата след като съм ограничен отгоре. Това не стана ли ясно или точно защото стана ясно пак повдигаш този въпрос? []

Ако мрежата е разделена на 100 части и аз мога да получавам не повече от 1/100-на част, с какво ще натоваря мрежата, след като неявните потребители са зад мен. Не можем да изразходваме повече от това, което е разчел доставчика [с шейпъра]. Ако ще и да са 500 човека. Тези 500 човека ще натоварят моята 1/100-на, а не целия канал на доставчика.

Ако ще и 1000 човека да се закачат, ще сме толкова далече от пълния товар, колкото при 500 ... или при 2-ма.

Ако ги закача платената от мене и определена от ISP максимална ширина ще е на 100%, а запълването на "голямата тръба" ще си е все толкова. ISP го бърка тази ситуация защото не може да разчита на моята 1/100-на докато спя. Но защо това трябва да засяга съвестта ми, аз не плащам само когато съм буден, а за 24 часов достъп през моето IP.

<font color="orange">WISP</font id="orange">

Да съгласен съм и може за трети път казвам, че нямам предвид гарантиран канал.

Но дори и да не е гарантиран канал, гарантирано аз трябва да имам някъкъв интернет. И аз реално раздавам това, което ISP ми е осигурил, не повече, и не това което е осигурил на други потребители.

Раздавам моята негарантирана част, налична в момента. Това, че тази част която съм платил и получавам не е гарантирана, не значи че не е моя. Напротив.

Пък дори и нямането на интернет в определени моменти пак си е мое. И тогава разделям едни чепки. Тогава кого ощетявам?

На следващия ти довод задавам следния въпрос. Питах същото и по горе. В твоята или администрираната от теб мрежа, ако има един потребител он-лайн, той разполага ли с целия канал който плащаш?

И ако са двама канала дели ли се на две автоматично, софтуерно. Ако са трима на три и т.н.

Така ли е?

Ако е така, въпреки че не вярвам, проблема е нулев, изяснихме го. Аз и нелегалния фриенд зад мене пълним канала докато само аз съм он-лайн. Като се логне още един, той си взема неговата половинка, ние си делим моята. И. т. н.

Така че асансьора е мой, ако се возя сам.

Ако дойде обаче още един, автоматично, независимо от мен пада стена и дели асансьора на две. При трима, аналогично и т. н.

Има място за мен, има място и за другия баджо или баджовци, автоматично собственикът на асансьора им го е осигурил.

И ако на мен ми е кеф да се стесня в моето квадратче и кача и приятелче, какво му е непочтеното?

И другите се возят, само дето на мен ще ми е малко по-тясно, но ако не ми пречи, какво от това.

Ако пък всеки си разполага с една част от канала, независимо, че е сам он-лайн в момента, проблема отново е нулев. Той си раздава неговата си част, която ти си определил.

И искам да отбележа: аз не споря за клаузата, да добре, така да бъде, но не бива да се драматизира разделянето на интернет от съседи и да се нарича кражба или непочтена постъпка защото аз деля, това, което ти си ми предоставил за моите пари, а не вземам допълнително от теб или другите.

Тази постъпка е нарушение на договора, но не пречи с нищо на доставчика и останалите клиенти.

Отнема ти се един твой бъдеш, вероятен клиент, но не може да се нарече кражба, отнемането на нещо, което все още не е твое.

Основен правен постулат.

[]

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Как се засича рутер?

Знам, че този спор може да продължава до безкрай и всеки да защитава своята позиция, докато съществува понятието "неограничен трафик". Ако си плащаш на мегабайт - дели колкото искаш. За това в търговията има везни, броячи, таксиметрови апарати, водомери, електромери, топломери и цяла наука наречена метрология. А и в този бизнес все още е дива Индия и затова е така.

5. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Как се засича рутер?

@Malone

Идеята е следната в (почти) реални цифри (закръглям цените и не включвам разходи за поддръжка, персонал и т.н.):

Доставчикът купува 1мбит гарантиран канал за 2000лв. Решава, че това е достатъчно за 100 човека по 25лв (2500лв). Решава също така, че средното ползване на нет от един абонат е 4 часа дневно (естествено, един ще го ползва много повече, друг много по-малко, говорим за средно). Пада се по 10кбитa на абонат, и при ползване 4 часа на денонощие се пада по 60кбитa на абонат. И доставчикът обявява за цената от 25 лв скорост 60кбита, при което и на него му излизат сметките, и хората я имат тая скорост. Когато обаче зад един абонат се наредят реално още примерно двама, то тогава средното ползване скача от 4 на 12 часа, респективно се пада средно по 20кбитa на абонат, и вече почват оплакванията за бавна скорост. На практика между абонатите се дели не само скоростта, но и времето за ползване. Това е и част от смисълa на обявяването, че услугата е за 1 абонат, и не може да се препродава, преотстъпва и т.н. - така доставчикът може да си направи оценка за средния брой часове заетост и да каже какво може да гарантира като качество на услугата и за каква цена. Така той ти гарантира, че при 4 часово ползване на ден ще имаш 60кбита. Спокойно би могъл и да ти каже, че ще имаш 10кбита денонощно, само че не съм сигурен, че ще се включиш при такава оферта[]. Или ако наистина искаш 60кбита за 24 часа, цената трябва да е не 25, а 150лв. С други думи, ти си купуваш само част от общата скорост и част от общото време с тия 25лв. И е нормално само тях да даваш на приятелите си.

В крайна сметка се продава не 1/100 от канала на доставчика за ползване през цялото време, а примерно 6/100 при ползване 1/6 от времето, затова и в офертите има отделни графи за гарантиран и негарантиран канал. Гарантираният канал е не само гарантиран като скорост, а и като време за ползване, като в повечето случаи виждам, че именно това време се пропуска в сметките.

6. WISP
    Guest

Как се засича рутер?

И понеже, Malone, продължаваш да се правиш на неразбиращ, а също и още доста хора, ето ви цитат от току що приетите от Комитета за регулиране на съобщенията примерни общи условия, които стават задължителни, ще присъстват вече във всеки договор и ще се разписваме под тях:

...

РАЗДЕЛ VIII

Задължения на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

19. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ са длъжни:

19.1 в предварително писмено съгласувано с ОПЕРАТОРА време да му осигурят достъп до имота си с цел

изграждане, поддържане, настройка, ремонт и профилактика на МРЕЖАТА;

19.2. да не извършват промени в абонатната МРЕЖА на ОПЕРАТОРА;

19.3. да не подават сигнал на трети лица;

19.4. да оказват необходимото съдействие на ОПЕРАТОРА при осъществяване на контрол по законността на

ползване на предлаганите услуги и изпълнение на изискванията по т. 19.2 и т. 19.3. Контролът се осъществява

от упълномощени от ОПЕРАТОРА лица;

...

Има и още ограничения, който се интересува, знае къде да прочете. То явно на българина (нали сме си все дебели навити глави) трябва някой отгоре да му каже, че нещо не трябва да го прави, та да чуе...

7. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Как се засича рутер?

WISP, 19.1 ми се струва смешно []

Ще кажеш, че ако не осигуря достъп на шефа на БТК до нас съм извършил фал ?

Истината за мен е една - малките фирми, очевидно като тази на WISP, ги е страх от феномена БТК, който заради силните си позиции, изгодни условия и разрешение, макар и устно, да се шерва, ги заплашва, и то заплашва буквално []

Интересно ми е след колко време ще е първото дело ISPта срещу БТК* []

* първото конкретно след въвеждането на адсл услугата

wisp, радвай се че не съм ти абонат, да видиш какво се казва 24/7 [:D] joke []

8.  

9. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Как се засича рутер?

@Pa3KaTaH

В моята мрежа е разрешено да си шерваш интернет-а, така че ако искаш - заповядай тук[]. Даже има групички ползващи един account, и на всички от групата съм им заделил IP адрес в dhcp сървъра. И когато някой има проблем с шерването му обяснявам как да го направи[]. Аз съм на принципа, че от правила на книга няма смисъл, клиентът трябва да може да ползва всичко, което му се полага, и нямaм нищо против, ако се опитва да ползва и това, което не му се полага, стига да не ощетява другите (или поне не много). А ангажиментът да не ползва повече от това, което му се полага, си е лично мой. Какъв е смисълът да въвеждам правила, които така или иначе няма да се спазват (като прословутият закон за псувните по стадионите например).

@Malone

Едно уточнение, понеже стана така, че повечето изказвания са към теб: горното ми изказване е отправено най-вече към теб, защото смятам, че можеш да ме разбереш, с повечето, защищаващи твоята гледна точка, смятам, че е безсмислено да се спори[]

10. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Как се засича рутер?

<font color="orange">@etg</font id="orange">

Разяснението ти ме удовлетворява напълно, благодаря ти.[]

За да не се обидят другите ISP и/или администратори, отчитам факта, че е възможно и те да са искали да кажат същото, но ти го синтезира най-разбираемо. Не ти правя вятър, наистина съм доволен от обяснението.

От тук нататък наистина нямам какво повече да кажа по въпроса, като си позволя само една малка забележка.

В случая пак става дума за нещо ненаписано, недомлъвки между ISP и потребителя. Лично аз не съм се замислял за логиката, която ти ми представяш, тъй като наистина не съм наясно със пресмятането на натовареността на една мрежа, не ми е работа, а едва ли има и 2% от потребителите, на които това да им е обяснено.

Моята работа в ситуацията е да си смятам парите в джоба и за какво ги харча.

Същата ситуация е, като разбирането на 85% от домашните потребители на Интернет.

В договора му пише да кажем 64 килобита. Това му казва и ISP.

Редовия баджо се прибира в къщи с надеждата и увереността, че като си пусне IE да си тегли трейлъра на "Потни цuцu в Акапулко" ще тегли, ако не с 64 килобита, то поне с малко по-малко.

И е трудно да му обясниш след като вече е платил, че това 64, не е 64, а 8.

Никой от ISP, които познавам не го прави. Значи той не го мами, но спекулира с тематичната му неграмотност.

Че и това, което пишеш.

Да разумно е и го приемам като тежък довод в подкрепа на тезата, която защитават ISP, нямам какво да отговоря на него, но е хубаво да се казва на потребителя.

Очаквах някой от ISP да се сети и за още нещо, но уви.

Ако аз съм ISP и съм докарал Интернет от точка Х, до точка Y и това ми е струвало 1000 лева, няма начин да не съм си направил сметката, че правя тези разходи, защото разчитам на 15 потребители от тази точка [блок]. От техните вноски, аз ще "избия" инвестицията, която съм направил [хардуер, наем за преносната среда, квалифицирани специалисти и т. н.].

И ако се случи някой от първите ми клиенти там, да използва близостта на точката за разпространение [примерно в тях] и реши с нищожни разходи [кабел и тук таме суич] да направи инвестицията ми невъзвръщаема за дълго време, просто не знам как бих реагирал.

Това е друг довод в подкрепа на тезата на ISP за един абонат при една такса, но никой не го спомена.

<font color="orange">@WISP</font id="orange">

Специално към тебе. Не се сърди, наистина не се правя и не разбирам твърде от тези неща, поне що се отнася да кухнята на администрирането. Както казах, просто не ми е това работата. Има доста други неща, които ми се налага да зная и да разбирам.

Във форума има хора, които ме познават и ще ти потвърдят, че не се будалкам, а наистина този спор ми е интересен.

За мен нещата опират до чисти търговски отношения, пари срещу стока.

И понеже посочваш сопата, трябва да отбележа, че в един договор условностите и премълчаните неща, особено, ако са в ущърб на купувача също се наказват. Поне в България. Разбира се едва ли някой ще тръгне да съди ISP за измама, защото в договора му не е написано, че от него се очаква да поспива поне по 6 часа в денонощието, но така или иначе въпроса е принципен.

А и дай боже всички ISP в България да спазвате точно буквата на Закона, както изисквате от клиентите си.

<font color="orange">@Вълчо</font id="orange">

С теб няма спор, който да сме водили и да не сме постигнали съгласие, така че с теб ще продължим на следващото събиране в друга обстановка и с друг инвентар пред себе си [Нещо с висок градус и мек вкус][]

За мен дискусията беше полезна, успех на ISPs и скорост на клиентите желая! []

11. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Как се засича рутер?

При мен нещата стоят най-чисто, без да си правя тънки сметки. Плащам на трафик, като ми гарантират и бързината. По този начин доставчика ми няма претенции дали ще връзвам някого или не.

Когато се плаща, т.н. неограничен трафик на ниска цена, там стават измамите и от двете страни, като от страна на ISP, така и от страна на клиента.

<font color="blue">На ISP-то ми се иска</font id="blue"><font color="red">:</font id="red">

<font color="red">-</font id="red"> клиент, който само да чати, т.е. минимален трафик

<font color="red">-</font id="red"> клиента да плаща в пъти реалното потребление

<font color="blue">На клиента му се иска</font id="blue"><font color="red">:</font id="red">

<font color="red">-</font id="red"> да има неограничен трафик

<font color="red">-</font id="red"> да плаща съвсем малко, ако може и да не плаща, а още по-добре ISP-то да му плаща, за да му ползваш интернета

<font color="red">-</font id="red"> да върже максимален брой потребители, ако може повече на брой и от доставчика му

<font color="red">-</font id="red"> интернета, не само да му излезе без пари, но и да печели повече от собствения му доставчик в идеалния случай

Е, как да станат нещата<font color="red">?</font id="red"> Все още ще има отмиращи ISP-та, които тарикатеят с "неограничен и негарантиран интернет", докато не узреят за по-честните клиент-доставчик отношения да се плаща това, което се ползва или т.н. плащаш си трафика. А, щом ISP-тата са хитреци и клиентите им на даден етап гледат, как да намерят под вола теле и доста често успяват, струва ми се, но за кратко време.[]

12. WISP
    Guest

Как се засича рутер?

Pa3KaTaH, 19.1 значи да пускаш техниците, когато дойдат да ремонтират нещо, какъв шеф на БТК те гони? Виж, това с писменото съгласуване е малко крайно, но може бе ще бъде полезно при евентуален бъдещ спор.

Аз исках да обърна внимание на 2, 3 и 4, които имат пряка връзка с темата. Иначе, не виждам никакъв смисъл от изказването ти за страха от БТК, темата за кражбата на нет я обсъждаме от много преди ADSL-а да се появи у нас. Кефи се на новата си придобика, но си прочети и общите условия![]

Malone, не исках да прозвучи като "сопа", аз също съм от доставчиците, които позволяват да се шерва нета в къщи (даже обяснявам как да си го направят), просто обръщам внимание, че щом и държавен орган изрично е включил такова условие в официален задължителен документ, значи, аджеба, има нещо... А всъщност тука винаги съм говорел за хитреците, кото препродават нета и се правят на мини-достъвчици на базата на домашен акаунт, не за домашно шерване. И още един момент - в договорите обикновено пише "скорост максимално до:", така че клиентът знае, че не е винаги толкова, друг е въпросът колко често се достига максималната скорост и достига ли се изобщо, но това е вече въпрос на доставчик (мошеник или - не). Освен това, незнанието не е оправдание както знаеш, щом подписваш някакъв договор и там има неясни за тебе неща (64 kbps, килобити - килобайти), си длъжен да се информираш, в твой интерес е, а не после да твърдиш, че спекулирали с твойто незнание. Да не говорим, че непрекъснато отговарям на въпроси "Добре, и значи, с колко ще тегля?"

ru-boy, това последното, според мен е пресилено (да не кажа неверно), по-скоро с поевтиняването на преноса, ще изчезнат ограничените акаунти, отколкото обратното, ама знам ли, винаги има хора дето и за 5 лв. 256 kbps да им предложиш, ще питат: "Ама аз го ползвам малко, няма ли нещо с ограничение, пък за по-малко пари?"

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Как се засича рутер?

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><font color="orange">@etg</font id="orange">

Разяснението ти ме удовлетворява напълно, благодаря ти.[]

За да не се обидят другите ISP и/или администратори, отчитам факта, че е възможно и те да са искали да кажат същото, но ти го синтезира най-разбираемо. Не ти правя вятър, наистина съм доволен от обяснението

За мен дискусията беше полезна, успех на ISPs и скорост на клиентите желая! []

<div align="right">Originally posted by Malone*-*07/11/2004*:* 04:43:05</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Не споря с теб. От 2001г кабелен нет.На директен кабел -към 60-70м от сървъра.Скорост на точене от сървъра от 800кБ/с -1300-1400кБ/С.!1 филма за 3-5 мин. Сега скорост около 70-90кБ/с .Вече 2 седмици сървъра е изключен.

Има и друго - бях с директен достъп до около 1,5 година.1 ясен ден в четвъртък нямам И нет , в петък пак .Връщам се от работа звъня в доставчика естествено след 17&30 няма никой следва събота и неделя.По едно време звъня около обяд и взеха, че ми се обадиха.Защо нямам нет ????????? След обяд същата работа.Ядосах се и към 16:30 цъфнах в офиса им.След дълго суетени питане помежду им се оказа ,че някой решил да ми сложи VPN връзка без да ме уведоми и так ами изгиряха МВ тите защото беше края на месеца.

Сега пак ги тормоза , че няма скорост.Когато съм в къщи и се обадя правят някакви настройки и скоростта се вдига докато си заминат.

А няма друг доставчик в района ми.

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Как се засича рутер?

<font color="orange">@kris11</font id="orange">

Не разбирам смисъла на поста ти, както и защо има мой цитат отгоре? []

Към мен ли се обръщаш?

Каква връзка има с моята позиция срещу начина на ценообразуване и продаване от ISPs?

Обясни моля.

[]

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Как се засича рутер?

Хайде да си изясним понятията - за Интернет (международна свързаност) ли става дума или за местния LAN (комшийския сървър)?

И за какви пари???

17. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Как се засича рутер?

WISP,

пише и `профилактика` - може шефа на БТК да реши да дойде в нас да си види техниката дали мига []

А между другото, ще ми кажеш че ISPтата не ги е страх от БТК ли? Ако да - блъфираш []

Или ISPтата си правите невероятна горница, или блъфирате []

Става дума поне за Варна, поровичкай се и виж кой какво предлага и за какви цени, имам няколко познати работят като админи - е всеки реве, включително и шефовете им.

И да, за БТК конкретно пише в договора, че не е разрешено шерването му, но в един друг закон пише, че образованието ми е безплатно, но не е баш така []

Тук става малко като вица за какво имаме на теория и на практика... на теория нямаме право да шерваме, на практика май само БТК не ги е еня, и за това съдя по разговора ми с хората, работещи там []

18. WISP
    Guest

Как се засича рутер?

Естествено, че ни е страх, БТК ако пожелае, може да пусне безплатен интернет с безплатни модеми, а да вдигне двойно цените на едро и да потопи всички (докато се разтичат разни комисии, ще сме заминали[]), ама ние в БГ все така си правим бизнес - със страх, ту да не вдигнат данъците, ту ревизора да не те начете, ту нов лиценз за 10000 да не измислят... пък ако стане - стане. Мисълта ми беше, че тия разсъждения за БТК нямат връзка с темата. Колкото до шерването при тях - не знам, ще видим като запълнят 50:1, дали ще са толкова безразлични. Щото са частна фирма вече, а там на собственика едва ли му е толкова "през оная", сега е въпрос на политика, ама после...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Засича ми леко филма на самсунга през ALL SHARE
    От malttihristov във форум Samsung телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 17-01-15, 14:57
  2. Samsung Link не засича видео, музика или снимки
    От eclips във форум DLNA - медийни сървъри
    Отговори: 0
    Последно: 05-01-14, 00:03
  3. x10 mini pro не засича портативни колонки
    От Helen Smile във форум Тонколони
    Отговори: 0
    Последно: 25-12-13, 01:27
  4. Windows не засича HD SATA2
    От tiok във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 06-07-07, 17:48
  5. Неро не ми засича рекордера !
    От get във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 10-02-05, 20:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе