Става дума за трасе от 1300 метра е ще има 10 точки по него, кадито трябва да се свърже с RJ45. Кабела ще бъде полаган в канали. Та интересува ме колко ще излезе като цена и какво трябва да се използва
Става дума за трасе от 1300 метра е ще има 10 точки по него, кадито трябва да се свърже с RJ45. Кабела ще бъде полаган в канали. Та интересува ме колко ще излезе като цена и какво трябва да се използва
Ако беше зададен преди 10 години, подобен въпрос би навел на мисълта за bus топология. Ано ми се струва, че не е така. Т.е. ще трябва да се уточнят дължините на участъците, които трябва да се покрият от оптика. Под 100м може и заземено FTP, за по-евтино. Защото всеки участък ще е изграден от: медия конвертор, оптичен кабел, медия конвертор, суич за отклонението. Кабели, пачове и адаптори на кило. Но при "замърсени" среди (от електромагнитна гледна точка) друг избор няма!
Ето в тези 2 теми е дискутирано по проблема: оптика в лан, Какъв оптичен кабел е по добре?.
Мисля, че за твоите нужди мултимодов кабел ще те устрои....
Прочетох тези теми, но искам ако може конкретно по моя случай понеже невдявам нищо, за FTP не ми се мисли понеже вече имам, а и на места е пколо 150 метра, а да поставя switch в шахта би ми излязло допълнително $ на месец и преценям, че не си струва.
подгониха ланките, че ще им резнат кабелите междублоковете и почнаха да се замислят за оптики да живей прогреса
Е не е точно както си го мислиш. И вообще не става въпрос за "ланка" вярно имам в момента мрежа с UTP, но тъка е тъка защото преди нямах пари за оптика и именно за това е и този ми пост за да разбера ше ми стигнат ли парите за това начинание.Първоначално публикувано от dark
Не може така да ти се отговори, зависи от топологията - тръгва се от едно място и има разклонения в различните точки, или ще тръгват различни кабели в различни посоки от централната точка...
Освен това, ползвай singlemode - едно трасе днес е 1300м, ама утре може да решиш да го направиш 3300. И дори да си сигурен, че някой клон няма да се прави по-дълъг, по-добре да е еднакво всичко, за да не се чудиш после кое какво беше. А в някои случаи е по-евтино да пуснеш втори кабел, отколкото да режеш и сплайсваш много жила.
Ами има една точка посредата където оптеката ще се разделя на 5 или вкраен случай на 4 другите точко са последователни 4-ри точки на доло от тази и 5 на гореПървоначално публикувано от etg