Здрасти.
Има тука един спор с колегата.
Колко е максималното разстояние, което някой е постигал практически с гигабит мрежа и тя да работи стабилно?
Теоретически не ме интересува. Интересува ме практически опит.
Благодаря предварително.![]()
Здрасти.
Има тука един спор с колегата.
Колко е максималното разстояние, което някой е постигал практически с гигабит мрежа и тя да работи стабилно?
Теоретически не ме интересува. Интересува ме практически опит.
Благодаря предварително.![]()
ами не че съм пробвал, но ми стана интересно, та виж какво пише в уикипедиа, а именно ... според зависи от медиа-та (дали е оптика, мед или усукан кабел)
http://en.wikipedia.org/wiki/Gigabit_Ethernet
В офиса е малко над 100м разстоянието.
С вградени карти (broadcom) въобще не захапва - дава индикация, че връзката е 1гбит, но нищо не минава.
С PCI карти, а сега със switch - никакъв проблем.
В другия офис беше пак над 100м (105) - там имаше малко загуби, 3-4 пакета на 1000, но мисля, че проблемът беше в оптиката на Евроком .Връзката 105м беше между лан картата и конвертора, но там кабелът беше категория 7, а предполагам теб те интересува 5е.
Да, за "медна жица" CAT5e става дума. Разстоянието е около 30-40 метра. Точно колко е не знам, че има доста чупки. Пуснахме само връзка между два суича, светна на 1Г. Довечера ще го тестваме и на трансфер как ще се държи.
Но единият колега казваше, че над 10 метра става боза и не върви.
Та за това исках практически опит.
Явно някой има още да се учи как се кримпват кабели.![]()
За 30-40 метра не е никакъв проблем!!!
Пускали сме видеонаблюдение в реално време по кабел 97 м, кат.5 без проблеми!
![]()
Става дума за гигабит с Cat5 на 97метра ли? Баси.
Аз тази вечер се измъкнах по чорапи и тестовете се разминаха. Като имам резултати ще пиша, макар май да няма смисъл като гледам постиженията ви.
е трансфера ще ви е около 200 Мбит, нали не очаквате повече![]()
Не, разбира се. 20МБ/сек правя на 3 метра, през суича. Но още няма време за по-сериозния тест.
Това не го разбрах, би ли обяснилПървоначално публикувано от saint056a
Максималното разстояние за гарантирана мрежа е 100м и като си сложи 10% запас - 90м.
На такова разстояние с кат.5е Ви гарантирам че и 100 комп. да сложите ще се видят
Ако са само 2 -3 комп. съм правил мрежа и на 120м , но с хубав "5е" кабел, а и 4-я се изгуби по едно време. Отделно зависи и от ланките също!
също така кабела трябва да е мин 30см под или над Силов токов кабел ( 4 кв/м )
@etg
на работа отдавна сме с гигабитови суич и карти на компвете
повече от 20 % много рядко съм вдигал натоварване на картата евентуално на единичен голям файл може и до 30-40% да стигне макс.
а за вида кабели и FTP и UTP (5e, 5) на всичките си тръгва на 1 гигабит
Подозирах, че точно това имаш предвид, но не давай такива съвети - трансфера зависи и от картите, и от компютрите, и най-вече от това какъв е вида на трафика. А NO CARRIER никъде не е написал за какво ще се ползва това трасе и между какви машини, така че и по никакъв начин не може да се каже каква скорост може да очаква.
За момента ще се работи със споделена база дани на една от машините. Впоследствие ще се мине на sql заявки, като ще се рови и из интернета, скайп и т.н. Колегата изтърси, че над 10 м *обикновено* трябва да се очакват проблеми, а на мен не ми се видя изобщо логично, та за това зададох въпроса.
И дума не може да става за проблеми под 100м все пак това е стандарт! Без значение 10, 100 или 1000 стандарта гарантира 100м . Друг е въпроса за това какви компоненти се ползват/мрежови карти, кабел, конектори, ..../ както и от майсторлъка на 'майстора' . Не може да постигнеш добри резултати с некачествени компоненти и лошо кримпване/ бих вметнал 'Елементарно Уотсън'/. Усуканата двойка трябва да е минимално разсукана, колкото да влезе в перата на конектора. Ценен е съвета и на Mr.TECHNO. И друго, ако можеш да ползваш тестер за да тестваш готовите кабели направи го!
На тестери не вярвам!
Няма да задълбавам, но тяхната омическа проверка не всеки път върши работа. Т.е. да, дава ОК за типа на кабела и дали всички жила са ОК, но толкова.... Имали сме случаи за ОК от тестера, слагаме и ... грешки.
Затова с анализатор или направо тест в реални условия!Така се тестват и внесените от кремпването разсъгласувания на параметрите на кабела.
Търсейки все пак отговор на въпроса по-долу, намерих отговор на някои от ситуациите, представени по-горе: How Gigabit Ethernet Works Интересно, поне за мен, четиво...
P.S. Използвам случая да попитам нещо маааалко встрани от темата - предполагам NO CARRIER ще ме извини!
Тъй като исторически са използвали първо средните пинове за телефония (в RJ11 конектора, де!), то насетне знаем, че се заемат страничните 3 и 6 пин, и за да не се разпиляват чифтовете, то другите 2 чифта се прехвърлят на 1 и 2, 7 и 8 пин съответно. И някъде чух, че май синия чифт бил с друга константа, с не толкова високи параметри, както оранжевия и зеления.
Някой да знае нещо по въпроса?