Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 26

Права и задължения на клиента при интернет услуги

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #1

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Щях да напиша

    Здравейте, колеги!

    но ще се въздържа, защото разбирам от компютри толкова, колкото баба ми от мобилни телефони......(извинявай бабичко)




    Дилемата е следната:

    Искам да си прекарам кабелен интернет, но по необясними причини доставчикът не се е отзовал още на молбата ми. Разбрах, че се подписвало договор за извършената услуга, но така още не съм имала честа да се запозная с него. Имам друга алтернатива, да се обърна към втори доставчик, и ако не ме устройва качеството и цената да се върна към първия.



    Въпросите ми са:

    - Има ли в договора клауза, по която мога да го прекратя едностранно и да се прехвърля към услугите на първия доставчик без да плащам неустойки?

    - Ще бъда ли задължена да платя отново инсталационната такса, при условие че трасето по което минава кабела от единия се покрива с трасето на другия?

    - Какво включва тази такса: (стойност на използвания кабел + труд за услугата) или и нещо друго?



    Не знам дали всички договори от това естество са стандартни или зависи от политиката на фирмата (както се оказа че е при прословутите лепенки за компютри , но ако можете да ме “светнете” в тънкостите ще съм ви много признателна.


  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #2

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Точно - зависи от политиката на фирмата. Не ми е известно да има някакви унифицирани договори. На въпросите ти:

    - в договора би могло да има и такава клауза (всичко зависи, както и при всеки договор, от волята и на двете страни: постигнат ли съгласие, има договор; в противен случай - няма)

    - инсталационната такса също е различна - логично е да включва това, което и ти предполагаш, но сигурно не е строго равна на тези разходи за конкретния случай, а нещо усреднено. Поинтересувай се, във всеки случай, от това дали, плащайки инсталационната такса, кабела става твоя собственост и ако трябва, го впишете в договора. Но според мен, едва ли фирмата ще се съгласи на този вариант - най-малкото защото при развитието на мрежата, може да се окаже, че след време по този кабел ще върви трафик не само към теб, но и към други потребители.

    И един съвет: преди да се "вържеш" към определен доставчик, се консултирай с колкото може повече негови потребители. Потърси и алтернативи - по същия начин. Поинтересувай се към кой доставчик от по-горно ниво е вързан той, каква преносна среда използва (оптика, wireless...), с какъв капацитет peering/international разполага, какви видове услуги предлага и горе-долу колко потребители има. И не се колебай ако нещо от това, което ти написах, не ти е ясно, да питаш тук, че дори и да пишеш конкретно какви са ти алтернативите - предполагам, че всеки би ти помогнал.

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Здравей Profita,

    Днес страшно ми хареса в другата тема, дето направо се подпали...Емоция и разум в едно - това не се среща всеки ден. Но да си дойдем на темата: За какъв Интернет става дума - по Кабелната телевизия или по LAN. Готов съм да ти обясня в детайли как са нещата по кабелната ТВ. За другите мрежи е най-добре да попиташ Raid.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #4

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Ако става дума за Интернет чрез кабеларка, тук има спецове по това, но можеш да прочетеш това: http://www.evrotur.net/site/page.php?p=50&ps=39 (за да добиеш някаква предварителна представа).

    Ако става дума за LAN и си от София, за кварталите Люлин, Банишора, Лагера, Стрелбище, Иван Вазов, Лозенец, Младост, Дружба и Студентски град, също мога да ти дам съвет и контакти за допълнителна информация. Извинявай, че не поствам нищо конкретно тук, но би било некоректна реклама (според мен де []).

  6. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #5

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Такааааа....

    Да дам и аз моя скромен принос.

    Малко не в реда на въпросите но все пак.

    Инсталационната такса включва таксата за прокарване на кабела и първоначалните настройки.

    Т.е. можеш да платиш по 60 ст. на метър, но това е такса за прокарване на кабела, а не за самия кабел.

    Договорът може да бъде прекратен по взаимно съгласие. Не се сещам да са предвидени неустойки, но примерно в началото можеш да платиш две месечни такси - една за 1-я и една за последния месец. Имайки предвид че таксата на практика винаги се предплаща, при прекратяване на договор губиш предплатените пари.

    Това за общото трасе ми е интересно :-) сещам се само за един такъв случай в София. В повечето случаи ще ти поискат пари. Може да е някаква минимална сума, но ми се струва много малко вероятно да не го направят. В случая става въпрос за фирмена политика - а там колкото фирми толкова и варианти.

  7. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #6

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Вълчо, поласкана съм от милите ти думи. Предлагаш да се консултирам с моя “политически” приятел Raid?! На драго сърце.

    При нас под “политически” приятел разбираме – враг, въпреки че не виждам защо той ще ми е такъв, по скоро е сериозен опонент



    Шегата на страна. Фактите: И двата доставчика предлагат LAN услуги. Предполагам, че са такива, понеже нямат нищо общо с кабелна телевизия.

    Slero, би ли ми обяснил моля, какво точно имаш предвид под преносна среда и капацитет, за да знам как да формулирам въпросите си (не ми е ясно за какво ще питам).

    Raid, не съм от София за съжаление – морско чадо съм.



    Имам още един особено тъп въпрос, за сега: Скоростта 19200 kbps поносима ли е?

    Защото в момента при мен с модем е 33,6 kbps, но едва ли това е реалната която ползвам.....Абе, пълна каша са ми тези връзки.



    Значи, ако ме научите как да си изчислявам скоростта, равни няма да имате на себе си!



    Slero, Lupus, Raid, Fori

    Благодаря за търпението, момчета.


  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Oct 2002
    Мнения
    369
    #7

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    1kbyt = 1024b

    8kbit = 1kb

    33600 = 4kb - modem



    32kbit=4k

    64kbit=8k

    128kbit=16k

    192kbit=24k

    256kbit=32k



    Vsqaka skorost nad 128kbit e dobra za browsvane ili pone napulno dostatuchna za da ne te drazni ako isklash da svalqash muzika ili filmi orientirash se kum po visoka .


  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #8

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    1. Преносна среда - както Slero е написал, това физически елемент на връзката. Може да бъде оптичен кабел, безжична връзка, FTP-кабел, коаксиален кабел (обикновено само при кабеларките). Има значение най-вече за надеждността и максималната скорост на достъпа ти. При равни други условия, доставчикът с оптичния кабел е по-добрият... Това, че при теб достига (най-вероятно) FTP-кабел, обаче не означава, че това е основната преносна среда, така че питай доставчиците за това.



    2. Капацитет - в контекста на употребата му от Slero (peering/international) обозначава максимално възможната скорост на трафика между твоя компютър и сървери в България (peering*) - от една страна, и максимално възможната скорост на трафика между твоя компютър и сървери в чужбина (international). Обикновено ISP-тата предлагат два варианта на достъп - с лимит по трафик (напр. 100 Mb/месец) и с лимит по време (напр. неограничен трафик за 1 месец). В зависимост от избрания начин ISP-тата ти лимитират и скоростта - в общия случай неограниченият трафик е с по-ниска скорост. При лимит по време е нормално, като краен потребител на Интернет през LAN, да имаш 8-16 kb/sec international и 50-100 kb/sec peering. При лимит по трафик тези стойности могат да бъдат респективно до 100 kb/sec и до 1000 kb/sec. Обърни внимание, че скоростите са максимални, а не гарантирани. За гарантирана скорост се плаща доста и такъв договор според мен не е подходящ за краен потребител.



    //offtopic

    *Peering is the arrangement of traffic exchange between Internet service providers (ISPs). Larger ISPs with their own backbone networks agree to allow traffic from other large ISPs in exchange for traffic on their backbones. They also exchange traffic with smaller ISPs so that they can reach regional end points. Essentially, this is how a number of individual network owners put the Internet together. To do this, network owners and access providers, the ISPs, work out agreements that describe the terms and conditions to which both are subject. Bilateral peering is an agreement between two parties. Multilateral peering is an agreement between more than two parties. (SearchNetworking.com)



    //offtopic

    Враг ?!? Ни най-малко, скъпа []. Ти си един от хората във форума, с които винаги е удоволствие да разговарям (и споря, разбира се []).



    @fori

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Това за общото трасе ми е интересно :-) сещам се само за един такъв случай в София.

    <div align="right">оригинално мнение на fori</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    В мрежата ни имаме 4 (четири) ISP-та. Мога да си ги сменям по пет пъти месечно, мога да имам акаунти към всеки от тях, а бе въобще пълен life [:D]

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    16
    #9

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Raid, мога ли да те помоля да ми дадеш инфо за LAN Internet. Отговарям на условията за място (София, Лагера)

    Благодаря ти предварително :-)

  12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #10

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Raid, мога ли да те помоля да ми дадеш инфо за LAN Internet. Отговарям на условията за място (София, Лагера)

    Благодаря ти предварително :-)



    <div align="right">оргинално мнение на bobby</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Оторизирай ме в icq-to...

  13. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #11

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    bobby комшии сме [:D]

    Raid, мисля че се се сещам коя фирма споменаваш по-горе... Случайно инициалите на шефа и да не са И.Ф.?

    Profita, като спомена че си морско чедо това малко усложнява нещата.

    Връзка 19200 горедолу би стигнала за браузване бавничко и дразнещо, въпреки че ако си свикнала на модем почти няма разлика. Усложнението което споменах идва от факта че цената за пренос на данни от София до Варна или Бургас, а недай си боже до някой по-малък и отдалечен град достига цената на международния интернет като порядък. Т.е. това което съм чувал от разните морски хора за цените и качеството на интернета ми поизправя косите. Като сравнение за скоростта на 19200 бих дал тел. 0134100 преди две години.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #12

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    //offtopic

    @fori

    Тц, не става дума за никоя фирма []. Мрежата, която споменавам, е сигурно най-голямата мрежа в България (около 450 компютъра) и всеки user има дял в нея. А най-гот е, че имаме може би над 70Gb шернати ресурси - филми, музика, софтуер, книги, абе квото се сетиш (вкл. dedicated CS-сървъри []). Вероятно във форума има поне двайсетина души, които се ползват от благата й...

  16. Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    553
    #13

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Така си е...тук за 1 МВ пренос искат огромни суми от порядъка на 1200 $ .....и после защо е толкова скъп нета ....Докато БТК държи оснвните трасета за пренос така ще е.

  17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #14

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    1kbyt = 1024b

    8kbit = 1kb

    33600 = 4kb - modem



    <font color="orange">

    32kbit=4k

    64kbit=8k

    128kbit=16k

    192kbit=24k

    256kbit=32k</font id="orange">




    <div align="right">оргинално мнение на alexandro</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    @Profita

    Това трябва да ти е познато Profita.

    []



    @Alexandro

    Александро хубаво си го написал, но доуточни.



    32kbit=4k [max. download]

    64kbit=8k [max. download]

    128kbit=16k [max. download]

    192kbit=24k [max. download]

    256kbit=32k [max. download]



    Profita със сигурност разбира от он-лайн банкиране, но по мрежите е отсъствала ...



    /Сещам се, че има хора за които е важен upload, но не ми се дописва/



    А ... и да те отворя Profita ... Вълчо и Raid те свалят ...

    [:D][:D][:D]




  18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #15

    Права и задължения на клиента при интернет услуги

    Ха-ха-ха!!!

    Malone за пореден път се показва като тънък познавач на човешката душа [:D][:D][:D]. Няма да коментирам, за да не излезе "гузен-негонен бяга", ама ме сърби езика и почвам да го дебна тоя завистник []...




Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Услуги с добавена стойност ( SMS , Call )
    От Pat във форум Поддръжка
    Отговори: 24
    Последно: 19-07-13, 13:10
  2. НОВИ Е-УСЛУГИ НА САЙТА НА НОИ
    От nikolin във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 17-01-12, 21:19
  3. VIVACOM пуска сателитна телевизия директно до клиента
    От granity във форум Коментирай новина
    Отговори: 12
    Последно: 13-09-10, 12:26
  4. OPERA 9.5 как да изключа битторент клиента
    От zla gad във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 04-09-08, 13:16
  5. Отговори: 16
    Последно: 28-12-06, 10:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе