Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 34

Правила за клиенти.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #1

    Правила за клиенти.

    Колеги, напоследък съм ужасен от поведението, и най-вече небрежността на голямо количество мои клиенти (и на двете ми работни места). Та си мисля да вземем да сътворим някакви правила за елементарна компютърна хигиена която трябва да спазва всеки един клиент. Това може да бъде хартиен документ под който се подписва всеки юзър (примерно при подписване на договора за доставка на интернет) и при неспазването му, доставчика не носи отговорност за липсата или влошаването на услугата при крайния потребител.



    1. Клиента е длъжен да има антивирусна програма, която да обновява своевременно, поне веднъж седмично. Доставчика може да инсталира такава на клиента, ако е безплатна (avg free edition напр), или при предоставена такава от клиента.

    Това спокойно може да се прави при пускането на клиента - инсталацията на антивирус отнема не повече от 5-10 мин.



    2. Споделянето на дисково пространство - файлове, директории или цели дискове е изцяло на отговорност на клиента (Пример - мои клиенти с 98-ца в една мрежа от около 300 компютъра бяха споделили на пълен достъп С



    3. При инсталация доставчика показва на клиента как се правят настройките на мрежата имейл клиента и подобните. От там насетне клиента си ги прави сам (ако е преинсталирал напр)



    4. Разходката до клиента с цел разрешаване на забранена мрежова карта се заплаща 10 лв (писнало ми е вече).





    Добавяйте каквото се сетите... Смятам че може да се направят едни читави правила които да ги разпространяваме под GPL []

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #2

    Правила за клиенти.

    На това в кабелните телевизии му казваме типов договор и той точно дефинира правата и задълженията на страните. В момента, в който даден човек става абонат (клиент), той декларира, че се е запознал с общите условия (намират се на гърба на договора) и че ще ги спазва. Всякакви изисквания на клиента за допълнителни услуги, не споменати в договора се заплащат допълнително. Лицензията за мрежи за предаване на данни не го ли изисква от операторите?

  4. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #3

    Правила за клиенти.

    За лицензията чесно казано не знам - моята работа е предимно техническа и в това отношение искам да се подсигуря малко. Просто ми е писнало от хора които ме занимават с глупости. То че клиентите не могат да се възпитат да се отнасят правилно към компютъра си, не може, но поне да имам някакво основание да ги ръсна за дето ме разхождат. След акто се оръсят веднъж 20-тина лева за два клика с мишката, на следващия път ще се замислят какво правят.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    100
    #4

    Правила за клиенти.

    @fori-Пич успокой малко топката.Явно доста са те нервирали,но с действията,които планираш да направиш най-малкото ще си загубиш клиентите.Има една мисъл "Ако ги няма клиентите няма да ни има и нас",която би трябвало да си я набие в главата всеки работещ с клиенти.Планирай си едно обучение на всеки нов и му прегледай конфигурацията ,това понв може да се включи в инсталационната такса.При мен за тази такса от 50 лв. човека който ми пусна нета само прокара кабелите за 20 мин,което си е баси обира.Сега доставчика ми се оплаква че губел клиенти.Нормално е в ситуация на конкуренция да оцелее по-добрият.А по-добрият е този който се съобразява с клиентите си и пазара.

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна
    Мнения
    781
    #5

    Правила за клиенти.

    Изглежда прекалено много се се раздаваш.Посещения при клиента винаги е с $$$.Без пари може само по телефона , но и там зависи от ситуацията.Пък за това , че имат вируси ами да ти донесът кутията ще им вземеш определена сума за което и така.Правиш един ценоразпис и готово

  7. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    1,255
    #6

    Правила за клиенти.

    Fori:

    Имаш ГОЛЯМ проблем с мениджмънта приятелю.

    Гледаш на клиентите като но врагове.



    Fori fori Fori....Ти ще банкрутираш.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    147
    #7

    Правила за клиенти.

    Моето менение е че като отидеш да включваш някои го питаш дали да му инсталираш РадМин, и ако не иска после да се оправя сам. Ако иска може да му помогнеш доколкото можеш от разстояние.

  10. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    212
    #8

    Правила за клиенти.

    то ценоразпис е хубаво да има при всички случаи ама на теб по скоро ти трябва още един човек който да се занимава с това и да си изкарва заплатата от таксите там за горните работи които естествено не трябва да са прекалени.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #9

    Правила за клиенти.

    Мдаммм... Тука почва една говорилня, ала дирника.

    Обобщавам.

    Попитах за конструктивни предложения, но явно народа предпочита да пише преди да чете. Отношението ми към клиентите никой от тук присъстващите не е в правото си да коментира. До колкото никой от вас не е мой клиент. За справка - досега нямам отказали се клиенти или такива които да се оплакват от лошо обслужване.

    Съшността на проблема е съвсем друга - при пускане на нов клиент нещата се правят така че да работят. Т.е. инсталира се антивирусна програма, чистят се вируси при наличие на такива, оправя се машината така че да е в работоспособно състояние. Предполага се че след като някой си е позволил парите да си купи компютър и след като си е позволил да плаща за интернет, трябва да има елементарна компютърна грамотност.

    Ако некомпетентните действия на някой клиент засягат само него, да се оправя както намери за добре. Ако иска да се обади, срещу някакво заплащане проблема ще бъде оправен. Ако поради некомпетентност на даден клиент биват засегнати и други? Тогава какво правим?

    Точно за това трябва да има регламентирани отношения, в които са описани правата и задълженията на двете страни.

    P.S. Май сам ще се налага да се оправям.


  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    86
    #10

    Правила за клиенти.

    Fori, другите добре, но 3-та точка нещо ти куца. Как така ще го оставиш той сам да се оправя. 90% от тях не могат да се оправят, точно поради тази причина на мен ми е писнало да се разкарвам по приятели и да им оправям пс-тата, защото ISP-то им е поискало пари за настройката. По-добре към договора сложи едно упътване написано на елементарен български, за да не се налага да разкарват нито теб, нито мен [].



    И още нещо, това че имат пс не значи, че имат компютърна грамотност. Затова не е лошо да има и упътване що е вирус, троянец, firewall и т.н.

  13. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,846
    #11

    Правила за клиенти.

    - мрънкане, зашо нямам интернет при положение че не си е платил клиента голба 300 лева.

    - разглеждането на порно страници да е на собствена отговорност

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    37
    #12

    Правила за клиенти.

    peperoni :

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">И още нещо, това че имат пс не значи, че имат компютърна грамотност. Затова не е лошо да има и упътване що е вирус, троянец, firewall и т.н.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Това, че имам кола не означава, че имам книжка! Но дори и да имам, ако всеки път викам КАТ, за да ми паркират колата в гаража, те как ли ще реагират а ?????

    Ако клиентите си плащат за системна поддръжка на машините е друго нещо! Но според тях това влиза в задълженията на доставчика на интернет .... По каква логика ?

  16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #13

    Правила за клиенти.

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...... казваме типов договор и той точно дефинира правата и задълженията на страните. В момента, в който даден човек става абонат (клиент), той декларира, че се е запознал с общите условия (намират се на гърба на договора) и че ще ги спазва. Всякакви изисквания на клиента за допълнителни услуги, не споменати в договора се заплащат допълнително....



    <div align="right">Originally posted by Lupus*-*30/03/2004*:* 14:45:15</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Не обичам да се самоцитирам, но сега се налага за да си продължа мисълта за договорите между доставчика и клиента.

    Виждам, че тук отново се разминават гледните точки на клиенти и доставчици - всеки дърпа чергата към себе си.

    Не искам никого да поучавам как да си организира работата, а просто да споделя опита си, натрупан от 10 години експлоатация на кабелна мрежа.

    1. Необходим е договор с приложени към него общи условия. В договора са всички параметри на сделката - страни, конкретни и специфични за дадения абонат стойности, характеризиращи услугата, нейната цена и начини на плащане. В общите условия са описани общовалидните за всички абонати права и задължения и всички процедури по свързването и обслужването на услугата. Тук точно и ясно се дефинират задълженията както на провайдера така и на абоната. От тях на абоната трябва да му стане пределно ясно какво може да иска като безплатна услуга от провайдера и че всичко извън тези услуги се заплаща по ценоразпис.

    2. Необходим е протокол, които се попълва при включването на абоната в 2 екз. в който са описани: вида на мрежовата карта с нейния МАС адрес, операционната система, инсталираните от техника допълнителни програми, точно описание на направените настройки и резултатите от направените тестове, доказващи, че описаните в договора параметри при така направените настройки се постигат. Протокола се подписва от двете страни по договора, с което те декларират, че нямат взаимни претенции.

    С тези два документа абоната се пуска да плува самостоятелно в И'нет пространството. Дава му се и спасителен пояс - телефона на провайдера за поддръжка, където той е длъжен да се обади ако нещо не работи, преди да почне да ръчка настройките и да омаже окончателно нещата.

    3.При необходимост да се оправят нещата на място, сервизния техник задължително носи със себе си копие от протокола по т.2, за да види какви настройки е правил той или колегите му и да може да ги възстанови ако трябва. Той трябва да е достатъчно компетентен и ако трябва да може да докаже на клиента, че нещата са стигнали до тук защото той е нарушил т.Х от договора и общите условия и трябва да си плати посещението по ценоразписа.

  17. Novice
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    3
    #14

    Правила за клиенти.

    Аз предложих при нас заедно с договора да даваме на клиентите и една малка разпечатка съдържаща подробно описание (с картинки) на основните настройки и елементарен тръбълшуутинг при възникване на проблем (защото устонових, че губя повече време да разбера какво му се е случило на клиента отколкото да го посъветвам как да си отстрани проблема) + списък с адреси и кратко описание какво, за какво служи и как се използва защитна стена, DNS, DHCP и анивирусна програма но ... остана си като добра идея.

    А иначе съм съгласен с колегите ... няма начин да задължа някой клиент да ползва определена антивирусна програма или пък да го карам да я обновява ежедневно пр. имаме такива които са на трафик... те са в правото си да ме питат кой ще им го плати този трафик тъй като видите ли той си плащал за Интернет, а интернет нямало.


  18. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    147
    #15

    Правила за клиенти.

    Че кажи, че вие препоръчвате АВ фрии, и не таксувай трафика към тая страница, или настрой нещо да дърпа ъпдейта вс. ден - проксирай и да го теглат от там, че и на теб да не ти правят трафик и си готов.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Софт за комуникация с клиенти
    От ops5 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 10
    Последно: 25-07-11, 21:20
  2. LG лъже клиенти, не иска да поддържа продуктите си
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 4
    Последно: 11-12-10, 23:47
  3. Внимание - некоректни клиенти !
    От Mr.TECHNO във форум Черен списък
    Отговори: 20
    Последно: 09-02-08, 21:34
  4. Vivatel пуска абонаментни програми за частни клиенти
    От BerkStock във форум Коментирай новина
    Отговори: 17
    Последно: 03-04-06, 15:31
  5. Отговори: 21
    Последно: 15-12-05, 18:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе