Резултати от 1 до 8 от общо 8

Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #1

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    Най-компрометиращите кадри с Буш били от сутринта на 11 септември 2001 г.



    Филмът на Майкъл Мур "Fahrenheit 9/11", награден със "Златна палма" в Кан, излезе по екраните в САЩ в петък и оглави боксофис класацията за Северна Америка като най-гледаното заглавие през уикенда - уникално постижение за документална творба.

    През първите три дни на прожекции в касите на кината са постъпили 21,8 млн. долара.



    Предишният касов рекорд за жанра също принадлежеше на Мур и филма му "Bowling for Columbine", който миналата година му донесе "Оскар" и събра 21,6 млн. долара през 2002 г.



    Освен с успеха в Кан, около филма се вдигна шум и заради отказа на "Дисни" да позволят разпространението му по американските кина от тяхното поделение "Мирамакс".



    Тогава основателите на компанията Харви и Боб Уайнстайн откупиха правата и сключиха договор за дистрибуция с "Lions Gate Films" и IFC.



    Лентата обаче получи "R"-категория за разпространение в САЩ, което означава, че не може да бъде гледан от лица под 17 години, непридружавани от възрастен.



    Решението на цензорите, наложено заради "жестоки и смущаващи изображения и език", бе обжалвано, но без успех.



    Филмът действително съдържа кадри с трупове на американски войници в Ирак, запалени и влачени от камион, както и сцени с малтретиране на иракски затворници, уточнява Би Би Си.



    Сцените от последната война били заснети от няколко екипа на продукцията, "внедрени" уж като журналисти в подразделения на US армията в окупираната страна.



    Тъжно е, че мнозина 15- и 16-годишни, които ще бъдат вербувани да служат в Ирак през следващите две години, няма да имат право да видят какво става там, коментира режисьорът.



    Собствениците на някои киносалони от своя страна обявиха, че няма да спазят възрастовото ограничение.



    Според политически коментатор от "Ню Йорк таймс" (иска се регистрация) най-съкрушителни за Белия дом вероятно ще се окажат кадрите от 11.09.2001 г., снети любителски от начален учител във Флорида, където US президентът Джордж Буш бил на посещение в часа на атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.



    След като му съобщават за трагедията, в продължение на седем минути той продължил да чете пред второкласниците от книгата "Моята козичка", в рамките на акция за популяризиране на четенето.



    Неговата бавна и колеблива реакция на ужасната вест никога не е била тайна, но да видиш същинските кадри от онези минути може да се окаже по-компрометиращо за Белия дом от цялата статистика на света относно управлението на Буш, коментира изданието.



    Междувременно обаче се появиха и коментари, че Мур вече си е спечелил прозвището "новия Гьобелс", а верни на републиканците кинорежисьори създадоха контратворби.

    Той обаче само привидно е посветен на Буш и корпоративните интереси около него - основната му тема са по-скоро обикновените американци и животът им при управлението на Джордж У.



    Както и обикновените иракчани - във филма са включени кадри от окупираната страна, осигурени от "прикрепени" към US войската екипи, снимащи за Мур под прикритие.



    Включени са например интервюта с американски войници, които потеглят с танковете под звуците на тежка музика и припева: "Burn, mother-****er, burn!" (Гори, кучи сине, гори).



    Мур е опозиционер, но не е демократ, напротив - във филма му сенаторите и от двете големи партии са еднакви, независимо дали отказват да изпратят синовете си да се бият в Ирак или пренебрегват многобройните оплаквания от изборни нередности в драматичния президентски вот през есента на 2000-та.



    "9/11 по Фаренхайт" е впечатляващ образец на документалното кино, което рядко има такъв успех в конкуренция с холивудската продукция, изтъкват кинокритици.



    До излизането си на DVD той спечели над 125 млн. долара в САЩ, което е рекорд за документален филм, а след него в кината пробиха и други.



    Заради патоса и анализаторското съдържание специалисти го сравняват със знаменитата поредица на Франк Капра "Защо воюваме", а с разобличителните си похвати и личния авторски подход им напомня шедьовъра на Михаил Ром "Обикновен фашизъм", който демаскира не само Хитлеровия фашизъм, а косвено и сталинизма - както и всяка диктатура.



    Мур се заяжда с Буш-младши не за първи път, а го прави, при това доста сполучливо и в двете си книги - "Пич, къде ми е държавата?" и "Глупави бели мъже" (издадена и у нас), където се обръща към държавния глава с обвинението: "Вие сте пияница, крадец, вероятен престъпник, ненаказан дезертьор и ревльо."



    http://mbox.tv/play.php?mpid=38591

    http://mbox.tv/play.php?mpid=38592

    http://warez.ru:8085/Documentary/Fahrenheit.911.(2004)/

    http://store3.data.bg/itsancho/MovZ/...209.11%202004/




  2.  
     
  3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #2

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    Изглежда жалката истина за управниците на сащ е точно такава, каквато е представена в този филм. Картинката се допълва от това: http://www.setcom.bg/news/forum/topi...TOPIC_ID=20005

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    186
    #3

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    Гадняри са американските политици, ама всичко е пари нали г-н Мур или ще ги дадете на гладните африкански деца (добре използва системата която критикува, не е Майка Тереза).

    Ех ама и улиците са има хубави, а аз всяка сутрин псувам българите защото не можем поне улиците да си оправим. И никой да не ми казва нищо докато не ги оправим тези улици.




  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #4

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    Не че искам да съм опозиция...

    Филмът ми хареса много. Свалих си го още когато се намираше само в мулето, без субтитри и между хиляди фейкове. Много се бях нахъсал. Невероятни кадри, монтирани по невероятен начин. И точно тук е ключът...

    Има един друг филм. За съжаление не му помня името, но бих го потърсил, ако някой проявява интерес. Нещо като Антифаренхайт или нещо подобно. Същите кадри, монтирани по съвсем друг начин. Същите събития - съвсем, други факти. Съвсем правдоподобни, както и във Фаренхайт.

    Та си мисля...дали не се напечелиха някои от нашата жажда за сензации, заговори, световна конспирация и т.н.

    Исках да се изкажа и в темата за нашето момче в Ирак, но млъкни сърце...



    Айде със здраве

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    64
    #5

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    Fahrenheit 9/11 e един от филмите, които съм си записал на ЦД.



    @Edin_Lud - ще ти бъда благодарен ако дадеш повече информация за въпросния 'антифаренхайт', такава, че да мога да го видя и аз. 10х.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #6

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    За съжаление, не мога да съм сигурен дали това беше филма. Мисля, че беше този.

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #7

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    според мен е точно този. сега остана и да го намерим - "Celsius 44.11"

  10. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    33
    #8

    Вашето мнение за '9/11 по Фаренхайт'

    Както и да са разменени кадрите и последователността на Антифаренхайт не вярвам да върнат думите на Саудитския посланик назад както и тези на останалите интервюирани. Вярно, че на моменти има вадене на изречения от контекста, но според мен са по-скоро с цел засилване на цялостното впечатление от филма отколкото манипулация. А иначе съм сигурен, че срещу добро заплащане всеки начинаещ режисьор може да запише възхвалителен "документален" филм за бай Буш.

    Аз лично го мисля за терорист [!] много преди да гледам Фаренхайт, а филма само потвърди мнението ми.

    []

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Вашето мнение за Philips PFL374007H
    От mi6letata във форум Philips телевизори
    Отговори: 5
    Последно: 18-12-12, 20:46
  2. Моля за вашето мнение
    От evgeniy във форум Климатици Hisense, Gree, Chofu, Bard
    Отговори: 4
    Последно: 20-06-12, 23:11
  3. Вашето мнение за www.ramos90.com
    От fancy във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 14
    Последно: 22-04-05, 10:49
  4. Вашето мнение за това... ;)
    От designer във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 29
    Последно: 30-12-03, 12:23
  5. GA-8SG800 вашето мнение ??
    От Topper във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 6
    Последно: 28-05-03, 08:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе