Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 77

Неофициално сравнение на антивирусни програми

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    59
    #1

    Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Реших да направя неофициален тест на 13 антивирусни програми и да отчета как реагират към един архив с вируси от 13.1 mb. Този тест беше направен преди около година в друг форум но тъй като не намерих тази тема никъде реших да направя нов тест като сега антивирусните са доста по нови и реално погледнато трябва да хванат малко повече вируси. Всички тестове с антивирусните са направени на Windows XP Pro като инсталациите бяха единични и се махаха след теста.Също така архива viruses2.rar беше изтриван след всяко сканиране и беше копиран наново. Настройките на антивирусните бяха направени така че да сканират всички видове файлове. Архивът с вируси може да дръпнете от тук на ваша отговорност.
    По долу съм изброил кои антивирусни програми съм тествал. Всички са с последните изтеглени ъпдейти.

    Avira AntiVir Personal Edition
    Search Engine version: 7.00.00.07
    virus definition file: v.6.34.00.196* (18.04.2006)

    NOD32 ver. 2.5
    version of virus signature database: 1.1494 (18.04.2006)

    Panda Titanium 2006 Antivirus + Antispyware 5.02.00
    Virus Definition database:17.04.2006

    Symantec Corporate Edition 10.0.2.2000
    Scan Engine:61.1.0.11
    Virus Definition File:17.04.2006 rev.9

    Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0.527
    virus definition database: 18.04.2006

    F-Prot AntiVirus 3.16f
    virus definition database: 18.04.2006

    McAfee VirusScan Build 10.0.21
    Engine version: 4400
    DAT Version: 4742* (17.04.2006)

    AVG Anti-Virus 7.1 Build 384 (23.03.2006)
    Virus definition base: 268.4.3/317 (18.04.2006)

    Avast! antivirus ver. 4.6
    Version of virus database: 0616-1 (18.04.2006)

    Symantec Norton Antivirus 2006
    Virus Definition File:17.04.2006

    BitDefender 9 Professional Plus
    Engine Version: 7.06430 (18.04.2006)

    Добавени са още 2 антивирусни програми:

    ClamWin Free Antivirus 0.88.1
    Virus database version: main:37, daily:1407
    Updated: 19.04.2006

    eTrust EZ Antivirus 2005 ver. 7.1.8.0
    Engine version: 12.4.1
    Virus signature update: 2167 (19.04.2006)



    [size=14px]Виж графиката от тук[/size]

    Особености около теста:

    При някой от антивирусните програми се получиха някой странни резултати които ще отбележа по долу:

    Avira AntiVir Personal Edition: Доста нисък резултат поради неразбрани от мен причини. Обаче ми показа че има 881 warnings освен записаните по горе резултати, но не ги открива като вируси или инфектирани файлове.

    F-Prot AntiVirus 3.16f: Освен отбелязаните по горе архивирани файлове антивирусната откри и 44 suspicious objects (съмнителни обекти). Те обаче не бяха маркирани като заразени файлове.

    McAfee VirusScan Build 10.0.21: Изключително ниски резултати при тази програма 31 намерени файла в архива и само един от тях е заразен с вирус. Всички настройки на програмата бяха направени да сканира всички видове файлове но резултата беше същия. (!!!)


    Не мога да ви кажа в момента точно колко файла има в архива viruses2.rar защото забравих да го погледна а не ми се прави това от домашното PC. Скоро може да добавя към статистиката и други антивирусни но смятам че това е представителна извадка на всички използвани антивирусни програми.

    От тук можете да дръпнете теста в Excel формат:
    Прикачени файлове Прикачени файлове

  2.  
     
  3. TODD_BG
    Guest
    #2

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Според мен си се справил доста добре като за независим тест. :Super:

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    542
    #3

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Поздравления за ентисиазма и за любопитните резултати, но без да се обиждаш не бих ги нарекъл представителна извадка. Просто условията ти на провеждане на теста не позволяват подобен род квалификации си мисля аз. Иначе е любпитно да споделиш и във детайли в каква последователност (с програмите) си сканирал архива + преинсталации на софтуер / ОС etc.

  5. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #4

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Направеният тест по-горе е напълно подвеждащ и ще кажа защо. Базата данни с които се работи е твърде стара, ама доста. Също така се пропускат много важни характеристики на антивирусите, а именно евристиката или на български това е способността им да прихващат бъдещи зловредни кодове, като правят анализ. Именно това е основната сила на СЪВРЕМЕННИТЕ антивируси. Горното изследване макар и любителско, защото не е изяснена методиката на провеждане на теста, не е възможно да представи реалното положение с качествата на антивирусите, защото разглежда само един от многото аспекти на работа. А оценката за един антивирус е комплекстна т.е. сбор от различни аспекти на работа.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #5

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    ru-boy, защо да е стара базата? Човекът е написал датите на дефинициите - съвсем пресни са.
    Изненадан съм от големия брой пропуснати вируси - кара ме да мисля, че има нещо нередно в постановката. Аз бих настройвал за такъв тест всяка АВ-програма включвайки опциите за възможно най-агресивно сканиране. Ако тогава пропуска вируси - лошо.


    ЕДИТ: Може би е стара колекцията с вирусите - ако има много, които "работят" под ДОС, е нормално да бъдат пропускани от АВ-програмите.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    59
    #6

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Сега ще отговоря на някой от въпросите ви.
    Като за начало ще кажа че това наистина е любителски тест с един доста стар архив с вируси, но смятам че показаните резултати от теста преди година трябва да са се вдигнали с поне 10% а те доколкото си спомням са почти същите.
    Методиката на тестване на всяка антивирусна е много проста и я казах по горе накратко. На прясно инсталиран Windows XP Pro инсталирам антивирусните в реда в който съм ги написал. Копирам архива всеки път когато инсталирам нова антивирусна, за това използвам FlashDrive за да не се разнесат вирусите по мрежата. Донякъде ме беше страх при копирането на файла от Flash-a на харда да не бъде сканиран от някоя програма затова изключих скенера в реално време на всички програми. Като свърши копирането натискам десен бутон на мишката върху архива и там всяка антивирусна си е добавила отметка за сканиране. След като излязат резултатите ги записвам, махам антивирусната,махам архива, рестартирам компютъра и всичко отначало. До Avast! Antivirus всичко беше стабилно. След като я инсталирах нея обаче тя ми поиска рестарт както и повечето антивирусни и повече не успя да се върне в Windows по никакъв възможен начин. Преинсталирах Windows-a и продължих теста. Това е цялата последователност.

    @ru-boy: Съгласен съм че антивирусните фирми работят за създаване на антивируси за по новите обекти из мрежата, но аз не мога ли да използвам и по старите за да нападна или да срина някой компютър ?!?! Смятам че миналото не е за пренебрегване, но все пак ще се радвам на един такъв архив с нови и пресни вируси.

    Машината на която правих теста не беше много мощна /Duron 1600/256MB RAM/80GB Hitachi/ но ми направи впечатление кои антивирусни искаха доста повече памет. На първо място слагам Symantec Norton Antivirus 2006. Ужасно тежка за въпросната машина. Инсталацията-бавна, сканирането-бавно, деинсталацията-бавна. По време на използване на тази антивирусна ми се струваше че използвам Pentium 100MHz. Друг проблем забелязах при McAfee. Тя не пожела да намери вируси като и дадох десен бутон на мишката и да сканира в архива. Каза че е сканирала 1 файл и няма намерени вируси. Наложи се да използва официалната икона която създава програмата и както виждате резултата пак не е много добър (да не казвам лош).

    Днес ще пробвам да добавя към резултатите още 1-2 антивирусни, които ми бяха споменати. Ако някой има идея за някоя специфична антивирусна да пише че да успея да направя теста докато съм на работа. Мерси.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    542
    #7

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    би било интересно да видя как ще се справи http://www.clamwin.com. open source, GPL бла бла бла. дай й шанс

  10. Fg
    Fg е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jan 2004
    Мнения
    57
    #8

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Поздравления за тест-а и смятам, че е удобен и полезен. Искам само да добавя, че и F-Secure може да се добави и сравни с горе посочените. Би бил интересен и тест в реално време, защото крайния потребител не обича да борави много с анти-вирусната си програма и разчита тя сама да проверява файловете докато се копират.
    Пожелаван на всички лек ден!!!

  11. Member
    Тук е от
    Jun 2001
    Мнения
    360
    #9

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    йо пипъл, госта ми насочи вниманието към тази тема и определено я намирам за доста интеренса и би могла да бъде и много полезна. Въпроса е, както някои споменаха, в начина на тестването и с какво се тества. Малко архивче със дърти колкото пирамидите вируси не е показателно за това как би се справила дадена антивирусна с чудеса които реално може да срещне - сиреч от 5-6 години до наши дни. С други думи идеята ми е да се изкопае прясна колекция и да се сложат на кантара отново всички антивирусни, ако алигатора се съгласи де
    Колекцията за която говоря е тази: http://thepiratebay.org/details.php?id=3462854, последния ъпдейт е от кън 2-3 седмици, приемливо. Лошото е че има вътре ужасяващо количество дос/вин16 вируси които не само че са безсмислени в момента, а единственото което могат да направят е да дадат фейк класации от антивирусни които лежат на стара слава. В момента го свалям, но скоростта е плачевна, ще го изчистя от плявата и ще го предоставя за даунлоад някъде за да може да има една истинска неподкупена класация.

  12. HD
    HD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    271
    #10

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Браво за теста - доста полезен!

    Само едно уточнение искам да направя - относно Antivir-a: значи аз преди около година си играх на работа да сравня няколко антивирусни, ако не се лъжа даже със същия този "коктейл" от вируси (а може и да не е била точно същата). На различни компютри, като на всеки компютър имаше инсталирана различна антивирусна съответно - доколкото си спомням тествах Nod32 (мисля версия 2.5 нещо си), Norton Antivirus 2005, AVG 7 нещо си фрий версията, Antivir 6 нещо си фрий версията (сори за неточностите). Всички антивирусни бяха ъпдейтнати с последните вирус дефиниции. Настройките също бяха еднакви (агресивно сканиране).
    Та направи ми впечатление тогава, че Нортъна намираше най-много вируси (700 и няколко си), Антивир-а намираше малко по-малко от Нортъна, НО ПОВЕЧЕ от Нод32 (!!!), и то със около 100 и кусур вируси повече, и AVG-то горката, намираше съвсем малко вируси (може би около 300-400).

    Казвам го, защото тук виждам, че Антивир-а се е представила много зле, което чак ми е трудно да го повярвам , а аз във фирмата я ползвах доста (фрий версията), защото е сравнително надеждна и лека най-вече.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    59
    #11

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Някой ми предложи да тествам и програмата PC Security Test 2005 обаче тя не е антивирусна а програма която гледа как антивирусната се справя с определени вируси. Интересна идея, но не може да се включи в сравнителния тест.

    Цитат Първоначално публикувано от Flex
    йо пипъл, госта ми насочи вниманието към тази тема и определено я намирам за доста интеренса и би могла да бъде и много полезна. Въпроса е, както някои споменаха, в начина на тестването и с какво се тества. Малко архивче със дърти колкото пирамидите вируси не е показателно за това как би се справила дадена антивирусна с чудеса които реално може да срещне - сиреч от 5-6 години до наши дни. С други думи идеята ми е да се изкопае прясна колекция и да се сложат на кантара отново всички антивирусни, ако алигатора се съгласи де
    Колекцията за която говоря е тази: http://thepiratebay.org/details.php?id=3462854, последния ъпдейт е от кън 2-3 седмици, приемливо. Лошото е че има вътре ужасяващо количество дос/вин16 вируси които не само че са безсмислени в момента, а единственото което могат да направят е да дадат фейк класации от антивирусни които лежат на стара слава. В момента го свалям, но скоростта е плачевна, ще го изчистя от плявата и ще го предоставя за даунлоад някъде за да може да има една истинска неподкупена класация.
    Ще ми е интересно да направя теста и с по нов комплект вируси, тези са изкопали 1.13гб вируси. От вкъщи ще видя каква ще ми е скоростта към торента.


    Вижте този чуждестранен тест в нета, който е доста близък до моя главно в челните места. Има значи все пак някакво превъзходство на слабо използваната според мен BitDefender пред другите.*

    *

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #12

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Даам, затвърждава се мнението ми, че NOD32 не е най-добрата защита - вече съм описвал във форума една случка с компютъра на мой приятел. Беше се заразил, въпреки че имаше активен и обновен NOD32. В конкретния случай успях да премахна вируса с f-prot от буутващо CD. Вярно е, че това е единичен случай, но беше достатъчно да ме накара да не харесвам NOD32.
    Все пак нека изчакаме Flex да предостави колекция с актуални вируси и да видим какво ще покаже тогава теста на alligator. Отдавна исках да видя резултати от такъв експеримент, които сa от истински независим източник.

  16. Member
    Тук е от
    Jun 2001
    Мнения
    360
    #13

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Аз принципно плавам м/у нод и симантек корпорейт, но много бих искал да науча голата истина
    21%
    Бтв вирусите вътре са 2.3Г разархивирани

  17. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    2,460
    #14

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Нищо не виждам за Avast! 4.6 Home... Нито при тестовете а графиката не можах да я отворя!

  18. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #15

    Re: Неофициално сравнение на антивирусни програми

    Цитат Първоначално публикувано от glowndark
    Нищо не виждам за Avast! 4.6 Home... Нито при тестовете а графиката не можах да я отворя!
    ще си позволя да копирам таблицата от линка на alligator, след като някои не могат да отворят линка:

    BitDefender 9 Professional Plus 709 1884
    Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0.527 706 1760
    Symantec Corporate Edition 10.0.2.2000 650 1778
    Symantec Norton Antivirus 2006 650 1813
    AVG Anti-Virus 7.1 Build 384 617 1760
    F-Prot AntiVirus 3.16f 597 1727
    Panda Titanium 2006 Antivirus 567 1779
    Avast! antivirus ver. 4.6 557 1788
    NOD32 ver. 2.5 523 1718
    eTrust EZ Antivirus 2005 ver. 7.1.8.0 520 1744
    Avira AntiVir Personal Edition 34 1764
    McAfee VirusScan Build 10.0.21 1 31
    ClamWin Free Antivirus 0.88.1 1 1

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Тест: 29 антивирусни програми
    От IvO™ във форум Общ - софтуер
    Отговори: 50
    Последно: 16-06-07, 21:32
  2. Проблем с антивирусни програми
    От batico във форум Windows
    Отговори: 13
    Последно: 22-02-07, 13:04
  3. Антивирусни програми ...
    От ru-boy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 19-09-06, 19:18
  4. Екзотични антивирусни програми
    От ru-boy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 32
    Последно: 19-07-05, 17:54
  5. антивирусни програми-взаимодеиствие
    От dudu във форум Общ - софтуер
    Отговори: 10
    Последно: 30-11-03, 16:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе