Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 19 от общо 19

Охлаждане на case

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    192
    #16

    Охлаждане на case

    според мен този вентилатор дето мислиш да го слагаш по добре да вкарва въздух а от пред да един да изкарва ,но това е само за нашия случай. Пробвай пък ще кажеш какви са резултатите нали.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    240
    #17

    Охлаждане на case

    Според мен, в кутията въздуха който влиза, трябва да е много малко повече, от този който излиза. Така налягането се повишава отвърте и това възпрепятства натрупването на прах.

  4. DGP
    DGP е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    137
    #18

    Охлаждане на case

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Въздушния поток трябва да е повече на вън, от колкото на вътре

    При мене 4 перки изкарват, 2 вкарват.



    <div align="right">Originally posted by Кайсо*-*08/05/2004*:* 09:01:04</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Бъркаш - точно обратното е.



    Концепция на въздушното охлаждане



    Основната концепцията при въздушното охлаждане е да отвежда топлия въздух от охлажданото място (CPU, GPU, кутия) и доставката на студен въздух отвън. Това обикновено се постига с изтласкване на горещия въздух през задната и горната част на кутията и всмукване на по-студен въздух от предната й част. За постигането на тази цел съществуват доста варианти, като за начало ще бъде разгледан общият тип.

    Монтирането на голям вентилатор в предната част на кутията е лесна задача, но за ефективното му действие е необходимо правилно позициониране, за което трябва да се внимава. Повечето кутии имат решетести отвори в предната си част (там, където според производителите трябва да се монтира вентилатора), което не само увеличава безпричинно шумът в кутията, но води до загуби от входящия въздушен поток, достигащи в някои случаи до 50-60%. Решението в случая е отстраняването им посредством усукване с клещи, след което с пила или шкурка острите ръбове се изглаждат (внимателно при изглаждането, ръбовете обикновено са остри като бръснач). Ако те не се виждат отвън, може да се наложи разглабяне на предния панел на кутията. Предната решетка при различните кутии е с различно позициониране и варира от плътно в дъното на кутията до поставката за твърдите дискове. Това води до различия в характеристиките на въздушния поток, което е актуално и за избирането на подходящ вентилатор за съответната кутия. Ако отвора е само един той може да се разшири до 120мм или да се ползва по-мощен 80мм вентилатор. Решението се избира в зависимост от това къде точно е позициониран отвора. Ако вентилатора обдухва директно процесора може да се прибегне до ползването на по-мощен вентилатор от предвидения и да се осигури по-голям въздушен поток.

    Друг елемент, който трябва да се вземе под внимание е запрашаването. Въпреки осигуреният въздушен натиск в кутията праха се натрупва и действа като изолационен материал, причиняващ все по-малък и по-малък въздущен поток. Чистенето му се превръща в честа и неприятна задача и е редно да се помисли за елиминирането (доколкото това е възможно разбира се) на проблема. Преди всички поддърването на високо ниво на чистота и въздържането от пушене в помещението е важно условие за намаляване на този неприятен елемент. Допълнително от външната страна на вентилатора може да се постави някаква материя, играеща ролята на филтър (част от копринен чорап или друга подобна). Това обаче не е разковничето на проблема, тъй като обирания прах остава по материята и затруднява въздушния поток с течение на натрупването си. Хубавото при този вариант е, че ще трябва да почиствате само "филтъра", което опростява неприятното действие. Друг вариант е ползването на истински въздушен филтър преди вентилатора, но това е по-скъп и далеч не винаги възможен вариант. Еднолично решение на проблема няма, така че най-вероятно ще трябва да се направи някакъв компромис между добрия въздушен поток и запрашаването.

    Всяка система произвежда различни количества топлина в различни точки, така че правилното инсталиране на подходящото оборудване до голяма степен се извършва по метода на пробите и грешките. Естествено това трябва да се съобрази с конструктивните особености на кутията.

    След като изяснихме ролята на всмукващите вентилатори нека видим каква роля играят издухващите. Тяхното място е в задната (и горната) част на кутията и служат за отвеждане от нея на топлия въздух максимално бързо. При позиционирането им трябва да се постигне максимално ефективен въздушен поток в кутията без наличието на никакви прегради. Обикновена грешка е позиционирането им в област с наситеност на прегради, където те не могат да "дишат". Това причинява много малък въздушен поток и типичен хленчещ звук. Ако няма никакви налични отвори за всмукващ вентилатор и не искате да изрязвате такива в кутията е добра идея позиционирането на слотови охлаждащ кит на PCI-слота под AGP-картата, комбиниран с издухващ вентилатор непосредствено под (или над) захранващия блок. Поради факта, че топлия въздух е по-лек от студения е логично инсталирането на издухващи вентилатори в горната част на кутията, което е много ефективно решение за премахване на така наречените "горещи петна" (участъци с наличие на много прегради за въздушния поток, обикновено в горната част на кутията и около кабелите на захранването). Друга подходяща стратегия е инсталиране на издухващи вентилатори точно зад процесорния слот. Те поемат топлия въздух, преминал през процесорната охлаждаща система и директно го изхвърлят навън.

    При изграждайки на ефективна охладителна система трябва да се вземе под внимание и въздушния натиск (налягане) в кутията. Положителния натиск (по-голямо количество входящ въздух) ще създаде прираст на по-хладен въздух и по-малко запрашаване, докато отрицателния натиск (по-голямо количество изходящ въздух) ще доведе до издухването на повече въздух, отколкото е необходимо (тъй като входящия въздух е по-малко ще се получи "вакуум" ефект, който затруднява охлаждането) и увеличаване на запрашаването. Затова осигуряването на положителен натиск е много препоръчително - просто се осигурява по-голямо количество входящ въздух, отколкото изходящ.

    Натрупването на кабели, причиняващо блокиране на въздушния поток също е сериозен проблем. От него страдат най-много малките (Midi и Mini) кутии. Затова още при сглобяването на системата трябва да се помисли как да се отстранят тези препятствия. Но дори и да не е помислено това може да се направи в последствие. Използваните кабели на захранването се отвеждат по най-благоприятния начин (по страничните стени на кутията) до съответните устройства, а излишните се навиват заедно и с помоща на подръчни материали като ластици или пластмасови закопчалки (свинска опашка) и се прикрепят встрани от въздушния поток. Най-голяма блокираща способност имат широките лентови интерфейсни (IDE, SCSI, FDD) кабели. Бивайки в позиция срещу циркулиращия въздушен поток и малката им възможност за маневриране и преместване встрани от него, те са най-големият проблем при осигуряването му. Най-чистия вариант е закупуването на цилиндрични кабели, които оказват по-малко съпротивление. Има вариант да се ползват и по-дълги кабели, които да се подведат по страните на кутията, освобождавайки въпросното критично пространство. Това обаче не винаги е възможно (възможни са проблеми при неспазване спецификацията за максималната дължина от 60см за ATA/100 кабелите). Другия вариант е да се нагласят така,че да пречат май-малко на потока, което почти винаги е трудно и изисква компромисно решение.

    Охлаждането на процесорите е в директна зависимост от осигуряването на правилния въздушен поток и разположението на отделните компоненти на охлаждането в нея. С други думи ако кутията е малка и недобре охладена колкото и огромен комплект радиатор/вентилатор да се сложи на процесора, той пак ще държи висока температура и най-вероятно ще прегрява в жегите. Това важи в още по-голяма степен за изпържените процесори, при чиято покупка не се е предвиждал овърклок и по тази причина са оборудвани с радиатори/вентилатори средна хубост. От друга страна осигуряването на оптимално охлаждане на кутията може да направи възможно използването на недотам добър охлаждащ комплект за процерора (или видеокартата), който вероятно е бил нарочен за смяна.

  5. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    207
    #19

    Охлаждане на case

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">и аз имам рс с такава кутия на която захранването е вертикално разположено и точно пред процесора - няма място за разни тръбопроводи затова мисля да изрежа една дупка точно над процесора (на тавана/капака на кутията) и там да сложа един вентилатор който да изкарва навън въздуха. Предполагам че ще помогне защото така ще се получи нещо като комин- всеки знае че топлия въздух се издига нагоре. Отгоре на дупката може да се сложи някоя решетка от тези за вентилаторите на процесорите - хромирана например и някой друг LED и ще стане даже и красиво при добра изработка[:D]



    <div align="right">Originally posted by bucho*-*14/05/2004*:* 22:15:17</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Дерзай приятел аз съм го направил точно по този начин.От пред един вентилатор който вкарва въздух и този горе изкарващ.Охлаждам АМД 2500 /бокс/ бартон.Прословутия греещ беобразно процесор.

    Само че при мен при 100%натоварване повече от 51-52 гр,температурата не се е качвала.




Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. CASE за HDD-USB?
    От CrossBlade във форум Общ - хардуер
    Отговори: 12
    Последно: 08-05-08, 00:12
  2. Case
    От ZanGaDor във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 06-06-07, 21:45
  3. купувам pc case
    От felixthecat във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 07-03-06, 17:12
  4. moding case
    От Go_Play във форум Общ - хардуер
    Отговори: 22
    Последно: 21-01-04, 06:33
  5. Case MOD - how???
    От Vency във форум Общ - хардуер
    Отговори: 15
    Последно: 19-02-03, 21:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе