Резултати от 1 до 11 от общо 11

Защита от гръмотевици

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #1

    Защита от гръмотевици

    Реших да си сложа защита на компа от гръмотевици. Тргнах да търся такива и попаднах на различни. Повечето бяха някакви самоделки за по десетина лева, които не ми вдъхнаха никаво доверие (без марка и производител). В магазина на "Конрад" (става въпрос за Варна) попаднах на една розетка на фирма "SONO". Занимавала се с изработка на различни видове защити. ТОВА е рекламна листовка. Има някакъв адрес на сайт, който обаче не се отваря.

    Имали някой повече инфо за тази фирма, каква е, и заслужава ли си да се купуват нейни изделия. Цените са сравнително ниски (спрямо марковте) и високи (спрямо NoNаме). Розетка за ЛАН е 25лв.

    Приемам също и съвети откъде мога да си купя във Варна такива маркови неща. Както пише малко по-долу "SAFETY FIRST" [8D]

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    3
    #2

    Защита от гръмотевици

    Някой може ли да понапише малко по тази тема .... че ми е интересна.

    Имам предвид .... какво и къде трябва да добавим , за какво да внимаваме когато купуваме съответната техника , разни неща които можем да направим с подръчни материали .... и тн.



    Благодаря от сега !

  4. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    45
    #3

    Защита от гръмотевици

    http://setcom.bg/news/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14686



    Тук бях писал по тази тема. Продуктите на СОНО са много добри. Казвам го от личен опит, но си има изисквания, които трябва да се спазят, за да работи защитата надеждно.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    59
    #4

    Защита от гръмотевици

    Защита.....ако ви тресне гръм по антената или неиде близо да УТП кабела....е почти сигурно, че нещо ще се опече независимо каква е защитата. Най-доброто решение е по време на буря всички кабели да се заземяват но не към електрическата мрежа! Така поне ако падне гръм най-много да ви се стопи кабела [^]

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    374
    #5

    Защита от гръмотевици

    Аз не разбирам, защо трябва да се търсят РАЗНИ защити, след като се продаватр APC. Това са маркови защити с lifetime warranty

    ???

    Нали защитата е за екстремни случаи, когато цялото PC/техника са застрашени. Защо рискувате?

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #6

    Защита от гръмотевици

    Здравей. Аз си купих Лан протектор за служебен комп от "Юникомс" за 12 лв с фактура/ 10лв. иначе.Телефон и адрес мога утре да дам.Бул.Вл.Варненчик и Патриарха надясно посока към Сливница. 3 та пресечка в ляво посока канала. / 1 пресечка преди канала в ляво блока на 1 ви етаж.Няма табели. И за вкъщи от Mt-link от печатницата/ До Мак.дом/ на 3 ти етаж в ляво от стълбите в дъното на коридора.

    Представляват тел. розетка с доколкото си спомням 8 диода 1N4007 , 2 глим лампи и 1 ценер диод.Имат извод за зануляване. Непременно трябва да е вклщчен в нулата на контакта.

    В къщи вече 3 год. съм така ,а кабела виси от печатницата до нас около 80м във въздуха, а на работа от 5-6 месеца.Не съм ги изключвал при бурята .

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #7

    Защита от гръмотевици

    ПС Между другото и на входа за кабелната телевизия имам разрядник за гръмотевици. Ако не е включен когато пусна филм на телевизора имам смущения / наклонени линии които плуват постоянно, а и като меря с цифров мултицет ми се мотаят 60-90V м/у централно жило и ширмовка, и брум в аудио канала/.Когато е включен разрядника няма смущения и това напрежение го няма.

    Него съм го купил от м-н Микрон на Ген.Колев /от Сливница към Окр. болница преди църквата в ляво е магазина.

    И при други познати на които съм пускал към телевизора видео от компа и са с кабелна съм забелязал проблема с чертите.

    При нас в Варна кабелната не е като в София на Евроком.

  10. Member
    Тук е от
    Sep 2001
    Мнения
    167
    #8

    Защита от гръмотевици

    Здравейте и от мен. Темата наистина е хубава, лошото е че няма нещо което да ни защити 100%. В общия случай искаме да работиме когато жива душа не смее да излезе навън[]. Точно поради тази причина разклонител с ключ някак не върви. Всичко останало е въпрос на време на реакция на дадената защита и дължината на токовия пик, който е решил да ни стопи това, което съм постигнал в живота. Примерни продукти са и тези на APC със защита за контакт и кабелна телевизия, или телефонна линия. Имаше и една немска фирма дето предлагаше такива ама не се сещам името и. Мисля че нейното време за реакция беше едно от най-добрите. Но да не се заблуждаваме, че ако удари един гръм по кабелите дори и на 100 метра ще има защита която да ни упази. Тук (в Кюстендил) преди 10-ина години удари гръм бившия ни партиен дом. Въпреки че имаше гръмоотвод на последния етаж където се поместваше Darik радио техниката замина. Така че аз лично не бих хвърлил много пари за защита. По скоро бих се молил като има грамотевици да съм в нас за да мога да дръпна кабела от контакта[:D]

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    421
    #9

    Защита от гръмотевици

    Може да прозвучи малко крайно, но най-добрата защита от гръмотемици са правилно прекарани кабелни трасета - и за силовите и за комуникационните кабели важи. Пробвал съм всякакви защити преди време, когато ми се налагаше, но от "добрата" гръмотевица спасение няма. Верно първо "заминава" защитата, но заедно с нея и защитаваното устройство.

    Така че внимавайте с кабелите

  12. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #10

    Защита от гръмотевици

    100% защита едва ли има наистина. Но ако няма да помага, поне и да не пречи []. Както се казва да взема това, за което няма да ме гризе съвестта, а останалото - Божа работа [8D]. За защита на LAN-а взех PNET1 , а за захранването ТОВА. От тук насетне се моля да не се налага да влизат в деистие тия джаджи, че...... [8D].



    @kris11,

    Благодаря за информацията. Докато имах кабелна и аз имах същите проблеми. Като си пусках нещо от компа бях принуден да вадя кабела иначе имаше много смущения на тв-то и брум в усилвателя.


  13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #11

    Защита от гръмотевици

    Искам нещо да вметна, може би като за край на темата.

    Не бива да се смесват понятията. Устройствата са мълниезащита са едно, а галваничните разделители - съвсем друго. Най често в кабелната телевизия се използват галванични разделители, за да предпазят ТВ приемника (респективно собственика му) от тези напрежения, за които пише Крис 11. Те обаче не ви предпазват при удар на мълния по мрежата. За това внимавайте добре какво купувате!!!

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Телевизор със защита/PIN код ?
    От enermax във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 13-12-07, 02:12
  2. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 01:35
  3. Защита от флууд? как?
    От vekatap във форум Мрежи
    Отговори: 7
    Последно: 06-01-07, 14:24
  4. PC -> TV и дефектнотокова защита
    От Edin_Lud във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 03-09-05, 19:06
  5. Защита на информацията?
    От IvO™ във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 7
    Последно: 23-08-05, 16:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе