искам да попитам като имам инфраред на пц-то с някоя програма мога ли да превклиучвам каналите на тв-то защото дистанционното ми изгоря ?
искам да попитам като имам инфраред на пц-то с някоя програма мога ли да превклиучвам каналите на тв-то защото дистанционното ми изгоря ?
Едно дистанционно струва по-малко от 10лв :coolsmiley:,купи и забрави проблема!
ами исках да са побазикам и така и така имам инфраред...Първоначално публикувано от Lazar
Правиш ли разлика между ДУ на TV и IrDA или и това влиза в "бъзика"?ами исках да са побазикам и така и така имам инфраред...Първоначално публикувано от Lazar
в този ред на мисли... възможно ли е с конвенционално ДУ за ТВ да се навигира компютър с инфраред? ако да каква програмка е нужна за да се научи да разпознава отделните клавиши на дистанционото?
а защо тогава някои телефони могат да работят като дистанциони, макар и отблизо поради слабия предавател...
Това го могат само смартфони, когато им се вкара съответната програма. Тогава програмата модулира инфрачервения предавател по съответния начин и симулира протокола за управление.Първоначално публикувано от dark
абе знам, че вече много питам ама...
...не може ли "сътоветната програма" да "модулира" инфрачервения приемник?
Предавателя кодира и модулира - приемника демодулира и декодира. Това е пътя на всяка преносна система. За да се разбират предавателя и приемника те работят по строго дефиниран протокол. Това е като при разговор между двама души - в един момент единия говори, другия слуша, а за да се разбират, този който говори, трябва да го прави на езика, който разбира слушателя. Системата на ДУ за битовата техника е еднопосочна - дистанционното праща командите, съответния прибор ги приема и изпълнява. Системата за връзка с IrDA е двупосочна - всяко от устройствата може както да говори, така и да слуша.Първоначално публикувано от dark