Резултати от 1 до 11 от общо 11

TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #1

    TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Здравейте, ето накратко описанието на проблема:
    Въпросното устройство е на около 3 години; досега не съм имал какъвто и да било проблем с него. От известно време при поставяне на диск в устройството и опит за четене с висока скорост дисковете се разбалансират. Това се случва само с обикновените дискове, с презаписваемите няма проблеми.

    Придържането на дисковете в устройството е реализирано чрез малък мощен магнит на върха на шпиндела, в средата на гуменото уплътнение, на което "ляга" диска. Върху самият диск прилепва пластмасова капачка с метална сърцевина. При силно развъртане на шпиндела тази капачка се отделя от диска и за около 2 секунди диска се върти неуправляемо. След това оборотите спадат, до следващото фокусиране на оптиката.

    Дотук направих следното: от BIOS на дънната платка настроих устройството да работи в PIO Mode, вместо в DMA; нямаше очаквания резултат (надявах се да успея да намаля скоростта на четене). Почистих гуменото уплътнение, върху което "ляга" диска; няма промяна в поведението на устройството. Потърсих в Google информация за подобен проблем; намерих две решения - смяна на магнита с нов и "намагнитване" на магнита и придържащата капачка. За първото не съм оптимист - ще трябва да търся магнит от същия модел устройство; дали ще намеря и в какво състояние ще бъде, не се знае. За второто - на теория би трябвало да стане, само че в домашни условия ще е играчка със съмнителен резултат, а не знам къде извършват подобни услуги.

    Проверих дали самият мотор на устройството не е разбалансиран - "на око" всичко е наред, колебанията на ръба на дисковете не надвишават 0,5мм, или поне на мен така ми се струва.

    Молбата ми е, ако някой има същото устройство или е имал подобен проблем, да сподели как се е справил с проблема. Приемам всякакви препоръки и предложения, стига да са изпълними и ефективни. Последната ми идея е да пробия устройството точно над капачката и да завинтя един винт, като го навия така, че да не позволява на капачката да "бяга" от мястото си. Струва ми се обаче, че това ще доведе до пробиване на капачката след известен период от време.

    Знам, че има възможности за софтуерно ограничаване на скоростта; изпробвал съм фирменият софтуер на TEAC за включване на Listening mode (8X). Работата е там, че търся решение на проблема, а не на симптомите... Конкретният повод да обърна внимание на проблема е факта, че при стартиране от Live CD на Ubuntu, устройството "изтраква" поне 4 пъти. Засега нямам счупени дискове, но винаги има първи път.

    Ето кратка информация за системата:
    MB: ASUS A7V333, CPU: Palomino 1700+, RAM: 512Mb 333MHz, VGA: GeForce 4 MX440, HDD: Maxtor 6L040J2 и Maxtor 6Y080L0. На тази страница (http://www.teac.co.jp/dspd/product/o.../cd-w540e.html) са характеристиките на устройството, в момента е с последната версия firmware.

  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #2

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    нали знаеш, че обикновените cd-та за <$15, а обикновените dvd-ta <$20 ?

    и мен понякога ме е глождело да намеря решение на даден проблем, но в случая говорим за три-годишно-устройство! удари едно че и толкова е работело и дай 20 лева и си вземи ново.... гарантирано загубеното ти време досега е в пъти по-ценно, а знанията, които ще придобиеш, решавайки проблема ще са напълно ненужни

  4. HD
    HD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    271
    #3

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Ако не искаш да си купуваш ново (ако ти е скъпо ), купи си едно на старо за 5 лв и си готов , и от двете направи едно
    Но и аз поддържам мнението на FearMe ;-)

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    105
    #4

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Този TEAC беше легендарен модел, аз също още го имам, и работи без проблем, но съм го пенсионирал на един P3 "пишеща машина". Устройството е страхотно, но и аз ще те посъветвам същото като по-горе - забрави вече за него.

  6. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #5

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Не ми се свидят парите, и без това мисля да си купувам DVD устройство. Дразни ме това, че описаният проблем се проявява само при някои дискове, т. е., устройството не е сериозно повредено. Днес изпробвах няколко диска Princo и Technopolis, прочете си ги нормално, даже на втория вид скоростта е доста висока - започва да чете на ~20х и към края стига до 48х. Освен това записва без проблеми, тествал съм го до 32х с Nero и дисковете се четат. В същото време дисковете на Ubuntu продължават да "гърмят". Просто не искам да "отписвам" работещо устройство, затова се интересувах дали някой е имал подобен проблем.

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    323
    #6

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Пробвай "update firmware":http://www.teac.co.jp/dspd/download/...e/explain.html
    Може да помогне... знам ли! Аз имам същата записвачка от около 4 години и нямам ядове. 2 пъти съм я ъпдейтвал. Е, не записвам на разни екзотични плочи...

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #7

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Намагнитвай наново с магнит от стар хард. справка м-р Техно за такъв.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #8

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Цитат Първоначално публикувано от kris11
    Намагнитвай наново с магнит от стар хард. справка м-р Техно за такъв.
    По-здрав магнит с такъв размер не съм виждал още -имам чувството че е електромагнитен ( като сила ) , но е обикновен

    Имам някоко акива - служат ми за намагнитване на накрайниците на отверката , която Крис11 ми достави.

  11. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    285
    #9

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Същият проблем на същото устройство имах преди няколко години. (само като сложиш фабричен диск - от списания, игри и т.н.) развърташе и разбалансираше диска.

    Това ми се случи с чисто ново устройство и по мое мнение е проблем на някоя от партидите внасяни по това време TEAC.

    След две седмици експерименти с устройството (firmware смени, BIOS, смяна на IDE кабела - не се оправи с нищо) се възползвах от гаранцията и го смених - същия TEAC ми дадоха, но без този проблем.

    За софтуерно решение на проблема - Nero DriveSpeed работеше ОК и не позволяваше развъртането.

  12. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #10

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    kris11 и Mr.TECHNO, благодаря за предложенията, не бях се сетил за магнит от твърд диск. Ще се поогледам за някой "бракуван" диск, с малко късмет ще намеря каквото ми трябва.
    koranto, Nero DriveSpeed сигурно ще свърши работа, но конкретния ми проблем в момента е, че не мога да работя нормално с Live CD-тата на Ubuntu. Днес пуснах виртуално PC под Windows и заредих Ubuntu-то, но не успях да пусна графичния интерфейс. Ако успея да го стартирам нормално, ще си работя така.
    Niakoi, в момента съм с последна версия на firmware, ще следя за излизането на по-нова версия, но не вярвам да е от това.

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    323
    #11

    Re: TEAC CD-W540E - "изпуска" дискове

    Цитат Първоначално публикувано от panevdd
    Niakoi, в момента съм с последна версия на firmware, ще следя за излизането на по-нова версия, но не вярвам да е от това.
    Sorry, съвсем набързо погледнах темата и не разбрах, че проблема ти е "механичен". 100% не е от firmware, а и нови версии няма да излизат вече

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  2. Как да си усиля лазера на TEAC CD-W540E
    От Suren във форум Общ - хардуер
    Отговори: 7
    Последно: 21-01-04, 01:20
  3. Проблем с TEAC W540E
    От toofy във форум Общ - хардуер
    Отговори: 18
    Последно: 10-12-03, 02:16
  4. TEAC CD-W540E, normalno li e...
    От toofy във форум Общ - хардуер
    Отговори: 12
    Последно: 28-03-03, 17:27
  5. отзиви за TEAC W540E 40/12/40
    От haifista във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 21-04-02, 22:24

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе