Макар да съм сигурен че са на ауто, ОК. Възниква обаче въпросът: как е работило това ПС толкова време ако са неправилно.
Поздрави
Макар да съм сигурен че са на ауто, ОК. Възниква обаче въпросът: как е работило това ПС толкова време ако са неправилно.
Поздрави
Това нямаше как да го знам. Неправилно предположих, че става дума за нов компютър.
Значи остава да отидеш при съседа и да пробваш твоите дискове на неговата машина. Ако работят, пробваш неговия диск на твоята машина и така...
все на един хард ли го прави това с невиждането му ? или на прозволен !
ако закачиш двата - как е - виждат се и няма проблем
пробвай да размениш местата на записвачката и харда !
Вече на всеки. Преди това се виждаха и големия /предишния С:/ и 3тия. Сега вече само ДВД записвачката.
Точно след размяната /и връщане в изходна позиция/ вече не се виждат.
Въпросът ми е: не е ли това омазан БИОС?
Поздрави
ako на някой диск си имал вирус CIH (Чернобил), може да се е прецакал биоса ти, след като си пуснал съответния диск като мастер
иначе почти сигурно е от захранването, имал съм няколко пъти подобни проблеми с "маркови" захранвания (като JNC, Delux)
мойто писи го закрепих с едно захранване Enlight 235W, което се оказа че работи по-добре от 300W-ово захранване куча марка
А бе @Мето, що са изказваш неподготвен и ти, виждал ли си прецакан от CIH биос?!!?? Мислиш ли че изобщо нещо остава в биоса след тоя звяр? Е да ти кажа - нищо не остава, щото е пълен с 0, и не само че няма да разпознае хардове, ами изобщо няма да тръгне и компа.Първоначално публикувано от Meto
@AzTi, не, определено не е омазан BIOS, както ти казаха - пускай хардовете един по един, направени като MASTER и виж кой не работи, занеси го при приятел - провери и там, ако и там не работи - тогава ще му мислиш
Блак Адер,
Проблемът е че съм като отпадащ в сървайвър:
Отскоро не съм си в БГ и тук няма с кого да правиш никакви заменки.
Само форумът ми е опората!
Все пак, не е ли показателно че ХДД се открива от ДОС, ГХОСТ, но не от БИОСа?
Не знам... Нещо не ми се връзва. Но като не съм имал такива проблеми преди...
Или пък се е прецакал контролерът на дънцето и оппа...
Поздрави
P.S. Ще пробвам пак един по един с хардовете, но след като беше зацепил днес по обяд, сега вече не иска да разпознае никакъв хард.
@Black Adder, виждал съм много, прецакани от "Чернобил" биоси,
почти всички съм ги оправил (поне не се сещам някой, дето не съм оправил)
не всичко във флаш-рома се прецаква, случвало ми се е да не тръгва флопито,
явно зависи от модела на дъното, т.е. биоса и версията, понякога дори
прецакването не става веднага, с първото стартиране
а и този тип вируси си имат версии...
за CIH мога да напиша роман
все пак съм посочил по-вероятната причина
доп.: биоса може да не разпознава харддиск при проблеми в самия диск,
или заради захранването (както писах), т.к. има определено време (няколко секунди) за намиране на дискове
след като мине ПОСТ теста, може диска да се развърти и да тръгне, и тогава го намира гхост-а
@AzTi, ако нямаш вариант да пробваш друго захранване, пробвай да изчакаш няколко минути да изстине
пусни само един харддиск, без Сиди, без флопи, без никакво друго натоварване
ако можеш махни всякакви карти, които са набучени на дъното, само видео остави
Ново равитие.
Припалих и отново разпознава хардовете. Само ако са по един. Има ли ДВД, само него открива, като "се замисля дълбоко". Ако са 2 харда мисли дълго и ... казва нема никой.
Не знам. Захранването е ~марково -Q TEC 300W.
Поздрави и 10ткс че ми помагате
Виж в биоса дали кабелите са на Auto
GA-8IEML-T Series Motherboard
...-
IDE1 Conductor Cable
- Auto Will be automatically detected by BIOS. (Default Value)
- ATA66/100 Set IDE1 Conductor Cable to ATA66/100 (Please make sure your IDE device and cable is compatible with ATA66/100).
- ATA33 Set IDE1 Conductor Cable to ATA33 (Please make sure your IDE device and cable is compatible with ATA33).
IDE2 Conductor Cable
- Auto Will be automatically detected by BIOS. (Default Value)
- ATA66/100 Set IDE2 Conductor Cable to ATA66/100 (Please make sure your IDE device and cable is compatible with ATA66/100).
- ATA33 Set IDE2 Conductor Cable to ATA33 (Please make sure your IDE device and cable is compatible with ATA33).
сега Камен имаше проблем с един дефектен Джъмпер , който му извади душицата цял ден
смени джъмперите на хардовете и ги сложи на Cable select всичките - даже и на DVD-то
това за джъмпера е вярно - процесор 10*100 не щеше и не щеше да го пуска на 100, а само на 10*66. оказа се, че джъмперът за 66-100-133 (старо дъно, какво да го правиш) не контактува добре. понякога причината не в липсата на знания, а е някакъв пълен идиотизъм
за cable select-а.... никога не съм го харесвал. искам АЗ да казвам кое как да се случва, така че master-slave си ги решавам аз
след описването на "ако е само едно - тръгва" на мен ми мирише на нефелно захранване
Бааа - изгубих се като старите пари.
Ето малко съвети и от мен:
1. Нилирай биоса (не ми се вярва да е от там причината).
2. "Изчекни" всичко допълнително ако има и почни да включваш хардовете един след друг.
3. Голяма е вероятноста да е от захранването - имал съм такъв случай (разпознаваше харда когато му скимне)
4. Имал съм и случай когато хард работи само на cable select (сигурно нещо се е прецакала електрониката, ама още работи така вече 4-5 години) - иначе не се разпознава.
ако бе прочел темата малко по обстойно - щеше да се убедиш че повтяряш наши думи !
Това че си нов не означава че не може да кажеш нещо , което  е ужасно правилно и коректно,
Или пък че непременно трябва да си траеш.
Когато видиш нещонередно -  пиши! Даже ще се радвам като ме поправяш при грешки !