Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 55 от общо 55

Неразпознаване на HDD

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    22
    #46

    Re: Неразпознаване на HDD

    10х паневдд,
    -Защо е вързано ДВДто към ИДЕ1 - така си получих ПСто в началото и досега не бях имал проблеми.
    -Но защо ДВДто работи с 2 свързани ХДДта и макар едното да не се разпознава, другото зарежда Вин. А като сменя местата им и престава да се зарежда? Не мога да схвана логиката.
    Започвам пак експерименти по твоята схема

    Поздрави

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    22
    #47

    Re: Неразпознаване на HDD

    Мр.Техно,
    Проблемът ми е че съм доста далечко както вече писах и не мога да се възползвам. Ако не беше такава ситуация, нямаше толкова дълго да се мъча да търся причината и щях да се възползвам от услугите на майстори.
    А подозренията към дъното споделих нееднократно, но не съм сигурен какво да предприема че да се убедя окончателно. Пък и все ми се ще да е омазан БИОС, а не ДЪНЦЕ. Щото ако е дъно, не знам как ще я подкарвам. Аз съм мислил за ново но нещо което е за Е6400.

    Поздрави

  4. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #48

    Re: Неразпознаване на HDD

    Според мен причината е в разликата в скоростите. Машината е работила добре, но в един момент 80 жилния кабел се е повредил; в резултат устройството, закачено на него е преминало от един режим м друг (имам такъв случай: HDD, работещ в UDMA 6, преминава в UDMA 2 заради кабела). Това съвпада с описанието ти за внезапно забавяне при стартиране. Последвалото разместване и добавянето на още един диск е усложнило ситуацията... сега остава да ги наредим така, че всички устройства да са включени и да работят.
    Относно въпросите ти за дъното и BIOS-а: единственото, което можеш да направиш е да сложиш най-новия BIOS от сайта на Gigabyte (ако не си с него), но не вярвам да помогне.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    22
    #49

    Re: Неразпознаване на HDD

    panevdd,
    Мисля, че си медиум!
    Вързах ХДДтата и трите се разпознават и стартира Вин. Скоростите и на трите отиват на АТА100 /не 33, както когато ги вързвах едно голямо с едно малко -200Г с 80Г/. Като вържа ДВДто на 2с и то се разпознава, но 2м 80Г ХДД - вече не. Когато на мястото на ДВДто-2с, свързах 4тия ХДД /пак Макстор 80/ всичко си се опозна и тръгна да зарежда вин. В този случай 2те ХДД Макстор по 80Г тръгват на 33. Единият от тях, се опознава от Вин експлорера като 14,9Г, но това е този който се мъчих да форматирам веднага след възникване на проблема за да кача имиджа.
    Във всеки случай, ти излезе прав. Явно в резуллтат на проблем с 80пиновия кабел /или може би нещо от ДВДрекордера/, се е променил режим от настройките по скоростите и по-неясни за мен причини системата е излезла от равновесие. Не мога да забравя как не искаше да познае нищо друго освен ДВДто. Важното е че ХДДтата са подредени, така че да работят.
    При всички случай ти благодаря много, като оценката ми е 10 по 6тобалната!
    Във връзка с горното развитие на нещата ми е извънредно любопитно какво всъщност се случи. Затова имам 3 въпроса /ако можеш да отделиш време/:
    - по какъв логичен начин са свързани "не/опознаването" на ХДД и раличията в скоростите на устройствата
    - защо като има проблем с ДВДзаписвачката, тя се опознава от БИОСа, макар и като CD-RW , а не ДВД. /тя е 4скорстен ЛайтОн/
    - какъв е проблемът с тази записвачка, имайки предвид че с нея прочетох ДОС/ВИН боотващия диск и гхост имиджа.

    Благодаря и на всички отзовали се по темата. Надявам се да са обменили и обогатили знанията си

    Поздрави

  6. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #50

    Re: Неразпознаване на HDD

    Радвам се, че съм бил полезен.
    Относно въпросите - не съм сигурен, но явно когато имаш 2 устройства с различни скорости на един канал, контролера на дъното не успява да ги разпознае и двете. Не би трябвало да е така, но е факт. Може би, ако в BIOS се зададат параметрите на устройствата "ръчно" (т. е., да не са на "Auto"), нещата ще потръгнат, но не съм сигурен.
    Що се отнася за записвачката - често (ми) се случва оптично устройство да пречи на разпознаването на другите дискови устройства, ако е на един канал с тях. В някои случаи помага задаването на режимите - случвало ми се е да настройвам от BIOS оптичното устройство да работи в PIO Mode, само и само да тръгне.
    Сега чета, че при два Maxtor-а на канал, и двата не работят на оптималния си режим - може и този кабел да не е в ред.
    Като цяло, проблема явно е в контролерите на дъното. Като изключим проблемите с кабелите, всички останали проблеми са в дъното. Може модела да има "бъг", може и бройката да не е сполучлива... много странно ми прозвуча това в упътването - да не се слага оптичното устройство на един канал с другите дискови устройства. При това положение ще трябва да търсиш друг модел DVD и да го тестваш, преди да го купиш. Друг вариант е да замениш сегашните 3 (4) твърди диска с един или да смениш дъното.
    Както и да е, важното е, че се справихме с проблема.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    22
    #51

    Re: Неразпознаване на HDD

    Още веднъж 10х за отзоваването.
    Въпреки твоите разбираеми обяснения, не мога да си обясня как една асемблирана от професионалисти система, работеща доста дълго без особени проблеми, изведнъж ей така излиза от режим и всичко се сгромолясва. Аз съм практик и винаги търся някаква причинно-следствена връзка за изясняване на възникващи проблеми. Все си мислех, че е някоя гадинка ме е навестила, разходила се е и оттам са дошли поразиите, но ще видим.
    И последно, сега според теб има ли някаква повреда/проблем по дъното и може ли да се очаква неочакван срив на системата?

    Поздрави и успешна седмица

  8.  
     
  9. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #52

    Re: Неразпознаване на HDD

    Според мен, ако системата беше тествана подробно от "професионалистите", проблемът с DVD-то щеше да се прояви още тогава. Що се отнася до "внезапното" излизане от строя - причината е била в кабелите. Може да са били некачествени и под влияние на вибрациите в кутията да се е проявил скрит дефект, било е въпрос на време.
    Не мисля, че проблемът е причинен от "гадинка"; проблем с дъното най-вероятно няма да имаш - просто внимавай с оптичните устройства и всичко ще е наред. След като в инструкцията пише, че оптичните устройства не трябва да са заедно с твърдите дискове, явно от Gigabyte знаят за проблема, т. е., това е "фабричен" дефект. Съветвам те да си купиш качествени 80 жилни кабели, да оставиш DVD-то самó на втория канал (2м) и да не го мислиш повече.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #53

    Re: Неразпознаване на HDD

    Интересното е защо на Gigabyte дъната е този дефект
    в нас съм с Асрок и аз съм с 3 диска и DVD -RW ,ама нямам никакви грижи !

    май ще се наложи да се дръпне новия биос и да се види дали оправя някакви фиксове с идетата , ако е така - значи проблема е ясен

    Само не ми стана ясно защо се мъчи толкова досега , след като се каза първо да се чекнат кабелите и после едно по едно дискчетата !

    То бива скапан кабел ама пък има и други - ако и с други кабели става
    значи едното е дефктно - дъно или DVD

  11. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    22
    #54

    Re: Неразпознаване на HDD

    Здравейте,
    panevdd
    Отново ти благодаря за отговора.
    -Ценя мнението ти, но по въпроса за окомплектоването бих искал да си запазя мнението. Доказателство - дълга безпроблемна работа за това ПС, както и за няколко други конфигурации, за които знам. В интерес на справедливостта, в началото ХДДтата бяха 2те Максторки.
    -Още след като се появи разрешение на проблема с ХДДтата аз започнах нови експерименти. Първо върнах старото захранване. В резултат - никакаъв проблем. След това върнах и стария кабел. Резултатът - изненадващо никакъв проблем. /въртях кабелите - нищо/.
    Ако може да се каже, че има някакъв логичен извод, то е че някакъв бъг по дъното се проявява при взаимно влияние на няколко /не напълно известни причини/.
    Аз иам предвид съвета ти за нови кабели и за освободен 2канал за ДВД. Всъщност сега изниква нов въпрос: дали да не взема "екстернал ДВД". Тук се продава един модел на САМСУНГ
    SE-S164L, но няма много отзиви за него. Явно е нов модел. Някой знае ли нещо за него?

    Поздрави

  12. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2002
    Мнения
    994
    #55

    Re: Неразпознаване на HDD

    Малко извън темата но не съвсем Два пъти ми се случва, единия път с диск уестърн диджитъл, другият със Самсунг. Таблицата за разположение на джъмперите нарисувана на диска не отговаря на тази от техническото описание, така че проверете и на двете места(етикета и сайта).
    При конфигуриране на устройства различно производство(например едно ХДДМакстор, едно Диджитъл и едно Хитачи)понякога също се получават несъвместимости не изключващи дори и аномалии като ту работи ту не, работи само слет студен рестарт и т.н.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

  1. Неразпознаване на USB Flash drive
    От Delta1 във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 15-09-06, 13:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе