понеже е светотатство да пусна този линк в общата "интересни страници..." отварям отделна тема
http://www.pravetz.info/index.html
да си спомним откъде сме тръгнали (някои от нас) и да се замислим за ползата от промишления шпионаж![]()
понеже е светотатство да пусна този линк в общата "интересни страници..." отварям отделна тема
http://www.pravetz.info/index.html
да си спомним откъде сме тръгнали (някои от нас) и да се замислим за ползата от промишления шпионаж![]()
Аз бих искал да добавя и за друга държавна фирма която произвеждаше по това време компютри , които за съжаление не придобиха известността на Правец
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ДСО „Изот“ е българско държавно стопанско обединение, институтите и предприятията на което разработват и произвеждат електронно-изчислителни машини за страните от СИВ.
Списък на част от подразделенията:
Централен институт по изчислителна техника (ЦИИТ)
Завод „Електроника“
Някои произвеждани от „Изот“ машини:
Изот 301 - аналог на PDP 8
Изот 310
Изот 1055 - DEC VAX 11/730
Изот 1055C - VAX 11/750
Изот 1056 - VAX 11/780
Изот ЕС-1035 - аналог на IBM System/370 140-160 хиляди операции в секунда
Изот-1030C - с процесор съвместим с интел 8086
Изот-1031C - Z80 / U880 - монитора и компютъра са заедно в една кутия, има 8" флопидисково устройство
Изот-1036C - ИБМ ПК съвместим
Изот ЕС-1037С - модулна компютърна система 8/16 битова
Изот-1039С - СМ-4 (PDP-11)
Данните съм ги взел от Уикепедия, за съжаление не можах да намеря снимки да ги постна и тях, само си спомням че първата ми 16 битова машина с твърд диск беше Изот с 5 мегабайтов MFM диск и клавиатура на която при натискането на клавиш се чуваше пиукане от говорител вграден в клавиатурата ..........ееей времена луди бяха тогава , с такава машина правихме рекламата на Фестивален комплекс Варна когато го построиха , (ако си спомнят варненци , на входа на ФК имаше 4 големи телевизора)
Ето един як представител на ИЗОТ
[img width=450 height=600]http://www.geocities.com/smetach/isot1036c/spisanieISOT1036C.jpg[/img]
Господи каква реклама само са направилибеиЗик e много известen програмen език
![]()
Да разбирам ли, че цветни екрани сте намерили за Изотките? Щото зелено-черни бяха повечето... И клавиатурите бяха едни гладки с близки ръбове, отврат при работа. Охлаждането им обаче наистина раздвижваше въздуха в стаятаАбе може ли някой да се сети на какви цени вървяха тогава, чух фантастични работи, по 15-20к лева, дали е било вярно?
15-20k бяха само "големите" им машини. Иначе ФК беше спонсор и купи цветен монитор за клуба който тогава се помещаваше на ул."Знаме на мира" във Варна.
Верно Изотките бяха с лудо охлаждане, освен ,че шумяха яко, раздвижваха много яко въздуха![]()
[img width=436 height=600]http://www.geocities.com/smetach/es-1035/ec1035_3_83_640.jpg[/img]
140-160 хиляди операции в секунда ...........един смартфон в момента прави повечеНо за времето си беше .....супер мощ
Така и така започнахме с @FearMe , продължавам с гордостта на Българската компютърна индустрия и след Правец и София , обръщам внимание на майните от Пловдив.
Я сега някой да ми каже , чувал ли е за ПЪЛДИН ? Mммммм? Незнаете ?
Това е марка компютри дето почти не придоби никаква известност.
Произвеждани модели
Пълдин - 601
Пълдин - 601У
Пълдин - 601А
Пълдин - 601М
Пълдин - 601Т
Основните разлики във версиите са възможностите на видео-контролера.
Технически характеристики
RAM/ROM - 64/68 КБ;
Процесор - CM601(MC 6800 клонинг)/1Мhz;
Разрешение в графичен режим - 320х200;
ОС - UNI-DOS;
Размери - 360x255x93 мм.;
Тегло - 3,5 кг.;
По това време имах Правец 8Д и много ме кефеше сензорната клавиатура на Пълдин-а. Умирах от яд колко е красива и колко грозно изглеждаше моя компютър.
добрия стар "Пълдин" - все още го търсят за управление на контролерни системи
скоро гледах в HWBG и тук че купуват такъв , или части за него.
Лично аз не съм го виждал наживо.
Като се сетя за Монохромните монитори дето съм работил на тях ми става лошо .
ПП
Някой опитал ли какво ечувството да направиш dial up връзка отново с модем ?
неверотно е - поне за тези които 7г са го правили![]()
stenly, или лъжеш като дърт циганин или си имал 16-ка прекалено късно :Р
моят зверски ИЗОТ (с 640к рам, а не с 512!) беше с 5 МЕГАбайта хард (който за спорта бях разцепил на 2 партишъна)
Верно бе , мегабайти бешеНе Гигабайти както съм писал
хехехеххе баси изцепката
![]()
Ай ся и ша са заяждаш .........виж как убаво ти украсих темата с снимков матриал![]()
Имам го в колекциятаПървоначално публикувано от stenly
Работещ
![]()
Black Adder , ако знаеш колко си мечтаех да имам Пълдинче , обаче компютрите струваха няколко заплати на времето пък и вече имах Правец 8Д за лудата цена от 420 лева купен от Млад Техник .........ееех времена.
Между другото Правец-8Д беше "изшпиониран" тоест окраден френски Oric Atmos с типичният социалистически грозен дизайн.
Освен това захранването беше вътре в компютъра и при продължителна работа печеше от доло като съвременен лаптоп
Ей ги на като 2 капки вода са![]()
[img width=600 height=600]http://www.pravetz.info/images/pravetz/photo-pravetz-8d-1.jpg[/img]
Обаче не мога да не призная звуковият синтезатор който имаше тоя компютър, можеше да свири 3 тона едновременно и верно рекламата му беше , че може да управлява домакинската техника (телевизори, хладилници, перални и касетофони).
А някой от вас играл ли е Треска за злато или Hard Hat Mac? Първия компютър на който седнах беше Ейпъл 2 през 1985г. Че и програмки на Бейсик си пишеш за него....
Епъл 2 - 1983
На четвъртия етаж във ФММ имаше полусвободен достъп до десетина такива машинки. Някаква лаборатория за упражнения май се водеше.
След 3-4 часа игра на Скайбомбърс и Чоплифтер, получих първото си главоболие от компютърни игри.
А Karateka, Conan, Diamond Mine, или CorssFire що безсънни нощи имаше .......изтичаха ми очите пред монохромният монитор![]()
А оня я с тухличките дето се копаеше ,че не и помня името.. мале мале.
На една дискета се побираха около петнайситина игрички![]()
А Вълчия замък? Играехме с един колега на 4 ръце! Що фашисти изтребихме, не ти е работа....Първоначално публикувано от Vandal
![]()