Време е да пишем писма до Дядо Коледа и понеже някой ще си пожелае компютър,нека да обърне внимание на една "незначителна" за нас непросветените част,а именно захранването.Това е нещо,което загледани в параметри на процесори,видео карти,рам памети,забравяме(или не знаем),че съществува.
Много от нас,като решат да купят компютър,правят грешката да тичат из "технотата".Други разчитат на консултантите в знайни и незнайни компютърни фирми,което е правилно решение (поне в повечето случаи).Трети се допитват до приятели/познати (това е добре,ако приятелите знаят за какво става реч и зле,ако си мислят,че знаят).Има и такива като мен,които си имат "личен" конфигуратор в лицето на Форума.На вниманието на тези,които ще се допитат до Форума,ще кажа,че не трябва да се пренебрегва капацитета на захранването,ако искаме да имаме добре работещ компютър.Понеже колкото участници има в една тема-толкова са и мненията,като една част от тях коментират без да знаят какво (любимото ми занимание и основна черта в народопсихологията ни),,затова ще предложа няколко електронни калкулатора:
Cooler Master Power Supply Calculator - Standard
Thermaltake Power Supply Calculator
PSU-Calculator Expert / Netzteil Rechner
ASUSTeK Computer Inc. -Support- Recommended Power Supply Wattage Calculator
Както бих добавил,че не само е важно колко вата е захранването,но и неговата марка,защото разни"неотек","пауърмек" и видовете "...лукс" с мощност по табела 600-700 вата и цена 30 лева,реално са под 300 вата.А за мен добро захранване(над 400 вата) под 100 лева е невъзможно да има.
Ето и моята калкулация,като за конфигурацията си съм заложил на 520 ватов Сисоник.