Резултати от 1 до 10 от общо 10

Драми със захранване?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #1

    Драми със захранване?

    Преди около седмица ъпгрейднах домашната машина до 2 гигабайта RAM (беше с 512 мегабайта) след което около един ден всичко беше ОК и после компютъра почна да се рестартира по непредсказуем начин.

    Данни:
    дъно - Gigabyte GA-7VAX-A (KT400A)
    процесор - Athlon XP 2400+
    видео - Sapphire Radeon HD2600 Pro (AGP)/ 512 RAM
    RAM - 2x1 гигабайтаа Kingston
    два харддиска - АТА 40 и 320 гигабайта
    оптично устройство - комбо (чете DVD но записва само CD)
    Windows XP SP2

    На първи януари тази година изгоря захранването, с което ми бяха сглобили щайгата и което вярно ми служи близо 5 години. Купих някакъв TRUST (370W), уж по-марков, който издържа точно един месец и изпуши много яко. Ядосах се и купих някако *noname* захранване 350W (за 19 лева ), което се представи много достойно до сегашната случка. Вярно, някъде през август подмених видеокартата - старата беше Gigabyte Radeon 9200 - а настоящата си има допълнително захранване. Още тогава при пускане на някои игри на MAX имаше рестарти - и предположих че захранването не издържа, но така или иначе компютъра като цяло беше стабилен и не съм имал оплаквания.

    Понастоящем е някакъв ад - има моменти (тази сутрин) когато рестартите следват през 5 секунди, а друг път стои стабилен по 1 час. Първоначално реших че процесора е прегрявал и е сработвала защитата. Свалих и почистих кулъра и сложих нов вентилатор - в резултат на което в момента процесора държи 45-55 градуса (а преди си беше 65-72), но рестартите не намаляха. Снощи например го оставих 1 час на стрес теста на EVEREST, и въобще темперетурата не надмина 52 градуса. Но както заредих браузър (Мозила) - рестарт!

    Какво според вас предизвиква тези рестарти. Готов съм да купя и по-скъпо (мощно) захранване (някой ще каже по-добре да сменя компютъра, но сега не мога а и искам този да ми остане за втора машина) но не съм сигурен че и с мощното захранване няма да продължат драмите.
    В ръководството на видеокартата пише че системата трябва да има захранване с мощност ~500 W, да речем че си купя такова и рестартите продължат - ще трябва да си направя сепуко

    Моля за съвет!

  2.  
     
  3. Banned
    Тук е от
    Jan 2006
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    423
    #2

    Re: Драми със захранване?

    Имах същата машина , само видеото ми беше НВИДИА 5200 , процесора грее яко точно този вид , и аз сменях захранване , защото имах проблеми с стабилността на компа , доколкото знам при този процесор 5 волтовата линия трябва да е яка на захранването, купи някакво 400ватово захранване , примерно рекспауър 400 , сложих такова и сякаш системата стана по стабилна , определено се насочи към захранването.Не забравяй че машината ти е яко окичена , две плочки рам , двд записвачка, два харда , жаден процесор , сравнително не лакома видео карта , другото което мисля е че ще трябва 400ватово захранване но сякаш по добре се насочи към по марково /фортрон например/ това рекс пауър може и да клекне ко йзнае.За 50-60 лева вземаш фортрон 400вата .
    Като друга причина може да се обвини и самото дъно , старичко е възможно е да не издържа да храни компонентите си окичени по него.

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Re: Драми със захранване?

    дъното е заминало. разгледай го за подути кондензатори и съм почти убеден, че ще има. КТ400А.... малеее, този ветеран много зор е видял през годините

  5. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    207
    #4

    Re: Драми със захранване?

    Подути кондензатори може да има и захранването.Огледай и тях!
    Виждал съм и това. КТ400! Нямаше по-добро за АМД процесори.Че и скъпо беше.
    Ама то бе едно време

  6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5

    Re: Драми със захранване?

    zayo bayo, принципно си прав, но не дъното гори захранвания, а обратното, така че смяната на 3 захранвания е доказателство, че вероятността те да са причината е малка

    по-скоро "обвиненията" към настоящето захранване могат да са, че noname 350 могат да не стигат

    на мен ми правят впечатление 2 неща:

    1. "Снощи например го оставих 1 час на стрес теста на EVEREST, и въобще темперетурата не надмина 52 градуса. Но както заредих браузър (Мозила) - рестарт!" - т.е. max load на процесора не предизвиква рестарт, а стартирането на програма, от което изниква въпроса за читавостта на самия windows

    2. не е ясно дали тази работа по 1 час + рестарт през 5 секунди не е причинена от натоварване на видеото, което да тегли повечко ток. обързни внимание дали не става по-нестабилен след пускане на тежка игра

  7. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #6

    Re: Драми със захранване?

    Утре ще взема едно захранване от приятел и ще пробвам с него само за протокола, щото не е много мощно и то. Междувременно сина ми ми се обади в работата че е джиткал WOW (не че е тежка игра де) близо 2 часа без рестарт. Ще взема да повярвам в духове...

    Мисля да махна всичко ненужно (модема), белким малко му облекча живота. И ще огледам дъното за белези на остаряване.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    156
    #7

    Re: Драми със захранване?

    Имам същия проблем на един от служебните компютри, но виновникът при мен е рам паметта. Рестартираше се както си иска и не можех да инсталирам и Windows XP - даваше грешки. Пуснах MemTest86 и откри, че единият модул (имам 2х512) дава грешки. Смениха ми го и с новия модул няма никакви грижи. Друга тема е, че и втория модул е дефектен, без това да си личи от тестовете. Сложа ли го и компютъра почва да припада на произволни интервали. Моят съвет е дръпни си тест на паметта - http://www.memtest86.com и виж какво ще покаже. Пробвай и да махнеш новите модули и виж дали ще е стабилна системата.

  10. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #8

    Re: Драми със захранване?

    Някъде по-назад във времето, стана дума (в "дъра-бъра") че на едно и също събитие, човек може да реагира по различен начин в зависимост от предходните събития. И съответно понякога да не види очевидното (на мен това ми се е случвало много пъти).

    Та да отбележа и аз две неща, които всички ги знаят, но сега почти не стана въпрос за тях:
    1. В случай, че рестартиранията не са "хардуерни" - да се забрани на Windows да се рестартира автоматично при грешка и да се види кода на грешката
    2. Memtest (Araiz го е споменал) или някакви други тестове на паметта. Все пак, паметта е нова

  11. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #9

    Re: Драми със захранване?

    Еми сложих го това друга захранване и компа заспа

    Хем е 300 вата, пропътувало чак от щатите дотука (изглежда там като си купиш захранване 300W то наистина е такова).
    Огледах много внимателно дъното - няма никакви подути кондензатори. Не съм пускал Memtest86, както ми препоръчвате - ще го направя през уикенда. Много съм доволен, че дънцето не си е отишло. Снощи с цел експеримент изпърхиж компютъра на каквито игри има инсталирани – с максимални настройки. Нямаше никакви проблеми, освен един рестарт - при пускане на Fabble на max. (така и не можах да я пусна тази игра с тия настройки - пробвах веднъж при покупката на видеокартата - но и тогава се рестартира) – не ми е ясно каква толкова графика има, но явно много тормози видеото.

    В заключение - ще си купя захранване и се надявам машинката да изкара някоя и друга година. Само вече наистина не знам към какво да се насоча, но се надявам да направя сполучлив избор този път.

    Благодаря на всички за ненията и съветите.

  12. Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    553
    #10

    Re: Драми със захранване?

    Може да пробваш с тези http://www.911.bg/a2/offers.asp?p=3364184&parent=3333
    Взимал сам от тях и не са ме предавали и са на прилични пари, а и си имат всички конектори които ти трябват така, че и като решиш да сменяш компа може да го ползваш.
    П.С. Много са тихички за размерите си.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. продавам захранване
    От DeepFocuss във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 31-03-10, 02:56
  2. Тихо захранване
    От silverfox във форум Общ - хардуер
    Отговори: 0
    Последно: 01-02-06, 08:54
  3. Захранване
    От MAKAPOB във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 13
    Последно: 02-03-04, 21:25
  4. Захранване Q-TEC
    От mitaka2 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 27-10-03, 20:59
  5. Захранване
    От Malkia във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 12-07-03, 22:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе