Кой от изброените чип сети X48.X38 и P45 е най-добър за soket 775 и има ли ефект и смисъл да се минава на памет DDR3 на същия цокъл?
Кой от изброените чип сети X48.X38 и P45 е най-добър за soket 775 и има ли ефект и смисъл да се минава на памет DDR3 на същия цокъл?
X48 замени X38 и се водят висок клас с двa пълноценни 16х PCI-e слота, но не всичко се определя от чипсета. Ако няма да правиш Crossfire с две High-end видеокарти, дори P31 може да ти свърши работа. Нещата зависят и от самият производител на дънната платка, от целата на ползване на компютъра, какъв процесор ще слагаш на дъното, ще овърклокваш ли, ще правиш ли RAID с вградения в южният мост контролер(ако не се лъжа ICH10R е най-добрият който се слага на този тип дъна) и т.н. Минаването на DDR3 за мен е безсмислено за този умрял вече цокъл, както и влагането на пари в него, освен в случай, че имаш High-end 4-ядрен процесор, а ти е изгоряло дъното и не ти стигат парите за цялостен ъпгрейт към по-нова платформа.
ICH10R го има само на P45 чипсета. Бях много учуден когато налях една камара пари за моето дъно което е с ICH9R
само да допълня, че всичко, свързано със сравняването на производителността на различни чипсети, е почти винаги свързано с овърклок, където 3* чипсетът сдава багажа заради пад на волтажа. и при 4* го има, но е съществено намален
мнението ми иначе се припокрива с това на людмил, защото колкото и всички 775 процесори да са от порядъци по-мощни, отколкото е нужно за всекидневна неспециализирана работа, налагат се нови платформи и е неоправдано купуване на нова система на 775.
Значи процесора ми е Е8400,за неговия цокъл 775 ми казват че няма никакъв ефект от памет ддр 3 това дали е така незнам и искам да разбера?Дъното ми е ASUS P5Q и сега съм си поръчал една памет на 1100mhz но като прочетох memory device support и видях че не я поддържа.Паметта е G,Skill 8800 на 1100MHz незнам дали ще стане проблем като не я поддържа дъното/
ASUS(както и другите производители на дъна) просто нямат възможност да тестват дъната с всички налични на пазара памети и Memory support list-a показва за кои памети гарантирано ще работят на това дъно. Така че, това, че тази памет не присъства в листа не значи че няма да работи. Тази DDR2 1100 CL5 с твоята система ще е бърза колкото DDR1333 CL9, че дори и по-бърза. Плюс това си с P45 чипсет, процесора се овърклоква отлично(аз поне не съм виждал Е8400 който да не направи поне 3600MHz без допълнително напрежение) и имаш и бърза DDR2 памет. Ако ти се харчат пари и имаш нужда от повече мощ, то следващата разума стъпка е Sandy bridge платформа.
И аз не мисля да го клоква много но се опасявах за паметта щото струва 170 лв,а и мойто дъно е най-чистия вариянт на Р45 без никакви екстри.