Тази тема я бях пуснал в хардуербг и никой не ми отговори. Надявам се, че тук има по-услужливи хора.
Така от мрежи имам бегло понятие Понеже съм абонат на Виваком и незнайно защо не мога да приемам интернет с друг рутер освен с тяхната пръчка трябва да вържа рутера ТПЛинк след Вивакомския. Вивакомския е бял, пирели мисля че беше, не се сещам точно модела в момента.
Четох че има няколко варианта:
1.Да ползвам ТПЛинк, като аксес пойнт.
2.Като рутер.
Аз започнах с аксес пойнт:
1. Вързах се към вивакомския с кабел и му спрях wi-fi-то.
2. Вързах се към ТПЛинк с кабел и му смених IP-то от 192.168.0.1 на 192.168.0.2, като вивакомския е 192.168.0.1.
3. Според инструкциите в наръчника на ТПЛинк изключих DHCP и UPnP.
4. Направих настройки на wi-fi-то.
5. Вързах с UTP кабел вивакомския рутер и ТПЛинк, като в ТПЛинк-а не включвам кабела във WAN-a, а в LAN1.
Появява се wi-fi мрежа, обаче нямам достъп до интернет! Нямам достъп до интернет и през кабела. С кабела виждам двата рутера и мога да ги конфигурирам но дотам. Някъде четох, че може би ми трябва оплетена двойка, а не прав кабел?
За да го ползвам като рутер пред вивакомския рутер четох следното (довечера ще го изпробвам):
1.Виваком 192.168.0.1
2.ТПЛинк 192.168.1.1, DHCP и UPnP са включени. Настройва се wi-fi и с две молитви може би ще тръгне
Моля някой специалист да ме упъти, по-подробно ако е възможно. Благодаря предварително!
Допълнение:
Снощи смених IP-то на виваком на 192.168.1.1, на ТПЛИНКа 192.168.2.1. UTP кабел от LAN1 на виваком до WAN на ТПЛИНК. Спрях DHCP сървъра на вивакомския, вероятно защото съм голям разбирачИнтернета тръгна
Поиграх на сорса 1 час да се уверя, че няма проблеми и наистина нямаше проблеми ... дотук
Пуснах един торент и се оказа, че свалям със 100-200к, вероятно трябва да конфигурирам порт за клиента? Отделно тока спря за 10сек и нета спря окончателно
Съмнява ме че е от това че изключих DHCP на виваком.
![]()