Тази тема я бях пуснал в хардуербг и никой не ми отговори. Надявам се, че тук има по-услужливи хора.
Така от мрежи имам бегло понятие Понеже съм абонат на Виваком и незнайно защо не мога да приемам интернет с друг рутер освен с тяхната пръчка трябва да вържа рутера ТПЛинк след Вивакомския. Вивакомския е бял, пирели мисля че беше, не се сещам точно модела в момента.
Четох че има няколко варианта:
1.Да ползвам ТПЛинк, като аксес пойнт.
2.Като рутер.
Аз започнах с аксес пойнт:
1. Вързах се към вивакомския с кабел и му спрях wi-fi-то.
2. Вързах се към ТПЛинк с кабел и му смених IP-то от 192.168.0.1 на 192.168.0.2, като вивакомския е 192.168.0.1.
3. Според инструкциите в наръчника на ТПЛинк изключих DHCP и UPnP.
4. Направих настройки на wi-fi-то.
5. Вързах с UTP кабел вивакомския рутер и ТПЛинк, като в ТПЛинк-а не включвам кабела във WAN-a, а в LAN1.
Появява се wi-fi мрежа, обаче нямам достъп до интернет! Нямам достъп до интернет и през кабела. С кабела виждам двата рутера и мога да ги конфигурирам но дотам. Някъде четох, че може би ми трябва оплетена двойка, а не прав кабел?
За да го ползвам като рутер пред вивакомския рутер четох следното (довечера ще го изпробвам):
1.Виваком 192.168.0.1
2.ТПЛинк 192.168.1.1, DHCP и UPnP са включени. Настройва се wi-fi и с две молитви може би ще тръгне
Моля някой специалист да ме упъти, по-подробно ако е възможно. Благодаря предварително!
Допълнение:
Снощи смених IP-то на виваком на 192.168.1.1, на ТПЛИНКа 192.168.2.1. UTP кабел от LAN1 на виваком до WAN на ТПЛИНК. Спрях DHCP сървъра на вивакомския, вероятно защото съм голям разбирач Интернета тръгна Поиграх на сорса 1 час да се уверя, че няма проблеми и наистина нямаше проблеми ... дотук Пуснах един торент и се оказа, че свалям със 100-200к, вероятно трябва да конфигурирам порт за клиента? Отделно тока спря за 10сек и нета спря окончателно Съмнява ме че е от това че изключих DHCP на виваком.