Британската компания за разработка на компютърни чипове ARM показа най-новия си графичен ускорител (GPU), предназначен за мобилни устройства, съобщава ВВС.

Чипът, наречен Mali-T658, предлага десет пъти по-голяма производителност от своя предшественик. Така той би увеличил възможностите на смартфони и таблети да визуализират по-сложни игри или да използват друг графичен софтуер.

ARM се надяват да увеличат дела си в този бързоразвиващ се пазар. Търсенето на графичните чипове на компанията изостава в сравнение с нейните процесори.

Най-високопрофилният клиент на графичните чипове на ARM до момента са Samsung, които ги използват във флагмана на своята серия смартфони Galaxy S II. В него е използвана предната версия на T658, Mali-400 MP.

От ARM твърдят, че новият дизайн ще може да се използва от производители след около две години. Според компанията, чрез новия чип мобилните телефони ще имат същите възможности, като конзолата PlayStation 3 на Sony.

Подобни обещания обаче дават и другите участници на пазара, като например Imagination Technologies, чиято архитектура PowerVR се използва от Apple в техните iPhone и iPad продукти. Калифорнийските Nvidia и Qualcomm също хвалят своите технологии GeForce и Adreno.


http://www.dnevnik.bg/tehnologii/201..._chip/?ref=rss