От известно време искам да сменя 17" си CRT с LCD с по-голям размер. Започнах да търся информация, да ровя по форуми и сайтове, да чета ревюта, да обикалям по магазините и да гледам изложените модели. Днес установих, че съм тотално объркан от цялата тази информация и не мога да взема решение. Знам, че търся 23-27 инча FullHD, желателно с 2 ms време за реакция, ghosting и blurring ефектите да са малки, изображението и цветовете да са възможно най-близки до реалните. 3D никога не ме е интересувало, така че това не е от значение за мен. Намалил съм избора си до следните модели:
Samsung S27A750D
+ 120Hz
+ 2 ms
+ почти перфектно стандартно калибриране на цветовете
- 120Hz се постига само през displayport, поради липсата на Dual DVI, което изключително ограничава избора на карти (липсва включително и на моята).
- голям inputlag (някои твърдят, че не се забелязва при ползване, а само при замерване, други - че го има и в двата случая)
- 3D може да се използва само с карти на ATI (както казах за мен това не е нито плюс, нито минус).
На този модел се бях спрял, затова и тук информацията е в повече. Почти аналогичен на този монитор е Samsung S27A950D, който използва същата матрица, но има и Dual DVI. Тук проблема поне за мен е в дизайна му - отвратителен е. Може да звучи маловажно, но това парче пластмаса ще го гледам всеки път когато седна пред компютъра.
Asus VG236HE
BenQ XL2420T
Dell U2412M
Моля за мнения от хора, които ползват или са ползвали някой от гореспоменатите модели. Такива, които са ги виждали само на картинка или познават някой, който ги е използвал моля да не коментират. Ако имате идея за друг модел, който не съм споменал предлагайте, но нека да бъде поне със сходни параметри (а не 15" Belinea например, само защото ви "кефи").
Благодаря предварително на всички за отделеното време!