Резултати от 1 до 11 от общо 11

HDD бокс на мястото на СД рома?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

HDD бокс на мястото на СД рома?

Здравейте Другарчета!

В последно време направо го заебах този готин форум, но сега си блъскам главата с една конфигурация и се сетих, че тук има и търговци на хардуер и компоненти, та да дадете акъл какво и от къде трябва да купя.

Та, това HP Compaq 8100 Elite Small Form Factor го подготвям за сървър с виртуалки с ESXi. На местата за два диска ще има сигурно ССД дискове като на едното ще е инсталирана системата и остатъка ще е datastore1, а другото ще е datastore2, но искам трети диск да се конектва директно към една от виртуалките щото тази виртуалка ще прави бекъпи които при нужда да се четат и като се прикачи на друг компютър, а не да е форматирано с виртуалната файлова система на ESXi-то като датастор3 и на него виртуален диск.
    На първо време мога да карам само с един диск на който да е системата и датастора, а втория да го прикача директно към виртуалката, но нещо не ми харесва тази идея, та си мисля за такова устройство. Гледах разни, за 1х3,5" или 2x2,5" хот суап и не са скъпи, но и те се закачат към сата порта, а аз искам да ги закача на единия от свободните PCi слотове и диска или дисковете да се прикачат като scsi устройства към виртуалката. Май ми трябва нещо като преходник или и аз не знам точно какво!
    Искам нещо такова, дето като го закача към виртуалката и да мога да сменям бързо дисковете. Вариант е, и на усб външен диск, но скоростта не ми достига. Мрежата ми е гигабитова, а скоростта на дисковете е над 100МБ/с, а усб-то е на половина. Имам и още един сървър с виртуалки и ще требе да прави бекъпи, освен на своите и на другия сървър.

2.  

3. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Отговор: HDD бокс на мястото на СД рома?

Не е проблем на мястото на оптиката да сложиш трети диск но в така направената конфигурация виждам слабо място. Ако ти се скапи диска с виртуализатора ще изгубиш всичко и възстановяването от бекъп (ако изобщо има такъв) ще е бавно. Не е ли по-добре двата диска да са в Raid1 за да си "вържиш гащите" а щом мрежата ти е гигабитова да ползваш iSCSI и сторидж от NAS или друг компютър ?

Иначе за диск на мястото на оптиката ще ти трябва само това :
    http://www.advancetec.co.uk/akasa-ss...drive-bay.html

4. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Очаквах такава забележка колега, но точно в този мой случай, на тази машинка ще има само виртуалки в които не се съдържат важни данни. Важните им данни са на споделен ресурс който е на другия сървър върху райд 5 масив. Проблема е, че тези виртуалки са много, а с малки ресурси(2 ядра, 20ГБ хдд и 2ГБ рам) и зорят много масива. За това и ще ги изнасям върху тази машинка за която планирам 2х256ГБ или малко повече ССД дискове, а ндд-то което ще си е нормално 3,5" искам да се закача директно на една от виртуалките с Уиндоус и той да си го ползва с неговата си файлова система, че при нужда, да мога са го вкарам в друг Уиндоус компютър от който да си ползвам бекъпите или след повторно инсталиране на системата на хоста, пак да си го закача и да си го ползвам.
    Да не ми се налага, цял компютър да върви само за МГМТ и бекъпи както ми е сега. Имам и лаптоп от който мога да си конфигурирам също и двата сървъра, но него ползвам само в движение.

Това което предлагаш в линка е най-евтиното решение, но не е хот суап, а като го ръгна сървъра в импровизирания ми шкаф, не искам да го вадя в случай, че не ми стигне мястото на единия диск и се наложи да сложа втори. Ще го ползвам с 3.5 диск, но искам да имам и опция за 2х2.5.

5. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

6. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

аууу тоя модел е голямо дърво човек. Просто нямам думи, дъната и мрат, като въшки. Ако тоя модел го нямаше, направо да съм без работа днес (майтапя се)

Иначе по въпроса. Хич не се мъчи да правиш нещо на тоя комп, от тоя сорт, дето си замислил. Първо защото всичките и разработки на тоя модел са с накакъв оем процесори на интел, дето изобщо не си заслужават и второ, дъната са и много крехки. Чипсетите изпускат много бързо. Тоя модел, освен, за секретарски нужди, за друго не става.

Иначе възможности колкото искаш. По памет има 3 pcie 1x и 4 сата конектора (два сини и два бели).

7. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Процесора е i5-760 и поддържа до 16ГБ рам. Това което казваш за дъната им е обезпокоително!
    Иначе да, с 4 сата конектора е и ще стигнат и за 4 диска, но проблема като вържа и третия диск директно на сата конектора е, че ESXi-то го добавя като 3-ти датастор и нямам възможност от интерфейса на клиента да го прикача за директно към виртуалката както е в Уоркстейшъна. Мога да прикачам само usb и scsi и целта е този диск да го "види" като scsi устройство.
    Има заобиколни начини за прикачането му директно към виртуалката, но не ми се иска така да бъде. Сега, само СД рома ми го вижда като scsi устройство. От платката на pci искам не просто още 2 сата порта.

8.  

9. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Платката която показах по-горе е с hot-swap възможности. Друг е въпроса дали ESXi има подръжка за нея.

10. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon

Цитат Първоначално публикувано от backinblack Виж публикацията
    Това което казваш за дъната им е обезпокоително!
    не е чак толкова обезпокоително. Защото тоя комп се продава задължително с минимална 3 годишна гаранция, която влиза нормално в цената, (за бг не знам дали важи). Но наистина дъната са и много крехки. Вината е повечето в интел, от колкото в НР.
    Случвало ми се е редовно. Администратор, да закупи 20-30 бройки. При пристигането и да пусне системния имидж, на предприятието и. И още не стигнали 20 мин работа 2-3-4 да изпушат. Пристигам, оглеждам тествам и поръчам нужните части. Най често е дъното, но и процесорите не отстъпват. По точно самото видео.

11. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от stenly Виж публикацията
    Платката която показах по-горе е с hot-swap възможности. Друг е въпроса дали ESXi има подръжка за нея.
    Тъй като не ми е голям опита и не знам точно какво ми трябва, да разбирам ли, че за да ми стане номера, ми трябва платка която е с хот суап възможности и да се поддържа от ESXi ?

I/O модули | I/O Cards Chronos PCI Express Card 2xSATA3 ports, PE1061 | JMTechnologies Ltd - онлайн магазин май е същия продукт, но от БГ търговец, но не пише дали е хот суап.

А това по-евтинкото дето е на сата 2 дали ще стане? Пише, че е хот суап, че даже и райд 1 и 0

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от fXOrange Виж публикацията
    не е чак толкова обезпокоително. Защото тоя комп се продава задължително с минимална 3 годишна гаранция, която влиза нормално в цената, (за бг не знам дали важи). Но наистина дъната са и много крехки. Вината е повечето в интел, от колкото в НР.
    Случвало ми се е редовно. Администратор, да закупи 20-30 бройки. При пристигането и да пусне системния имидж, на предприятието и. И още не стигнали 20 мин работа 2-3-4 да изпушат. Пристигам, оглеждам тествам и поръчам нужните части. Най често е дъното, но и процесорите не отстъпват. По точно самото видео.
    Ще го вземам втора употреба. По около 400+ лефа се намират с и3 процесор, а горния и5 от линка, 4х1ТБ но не ССД дискове, а също и 4х4ГБ рам си ги имам.
    На по-новия модел(8200) който също се намира за около +100 лефа, чипсета не поддържа виртуализация. Иначе и за него имам як процесор(и5-2300), който е на десктопа ми и трябва да стане, а държа да е SFF с добре измислено охлаждане на кутията щото имам импровизиран шкаф за няколко рак сървъра. Не предвиждам колокация в дата център.

12. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Не съм запознат с ESXi (В работата си ползвам на RedHat виртуализатора KVM). Но като всяка операционна система, трябва да подържа хардуера (като драйвер) за да го подкара.Всъщност не знам дали е виртуализатор който си идва със собствена ОС или е програма която се инсталира. Ако от родна фирма вземаш платката е по-лесно. Винаги можеш да се договориш ако не работи коректно да я смениш с нещо по-добро.

13. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

ESXi e Дебиан базиран хипервайзер, но прекалено много променен.

Допълнено:
    Иначе, предпочитам да пазарувам от БГ, че можеш и да се консултираш с търговеца. Цените са почти изравнени. Но не можах да намеря този хот суап бокс или нещо подобно от БГ търговец! Някой виждал ли е такова нещо тук, че може и аз да не съм търсил правилно.

- - - - - - - - - -

Май точно една от тези 2 джуджавки ще ми трябва и май отпада PCI карта щото и двете са хот суап!!!?

JAR Computers - HDD Rack Thermaltake Max 5 Duo, за 2.5" & 3.5" (6.38 & 8.89 cm) SATA 6Gb/s HDD, +2xUSB3.0 конектора - Кутия

Кутии за дискове и NAS устройства | Raidsonic IB-158SK-B, Rack Чекмедже за 3.5“ SATA I, II & III дискове, за 5.25" гнездо, без вентилатори, алуминиев корпус | JMTechnologies Ltd - онлайн магазин
    Този пост е редактиран от backinblack; 15-12-13 в 14:43.

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Кой кабелен оператор има сет топ бокс с HDMI CEC?
    От eroslav във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 17
    Последно: 02-07-18, 23:13
  2. btv action на мястото на ProBG
    От kod във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 8
    Последно: 20-02-11, 10:49
  3. Отговори: 0
    Последно: 10-11-10, 20:56
  4. Климатика къде му е мястото?
    От sestra06 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 32
    Последно: 13-10-10, 12:19
  5. не му е тука мястото, ама не мога да се сдържа
    От Eddie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 17-02-03, 23:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе