Vanko68>
3- само тъбен път по пода /или се лъжа/?
4- това е като че ли е мн при положение на инвестицията (мися да "чуем и ЛАЗАР)
5- тука е така и съм объркан от изказването на ЛАЗаР- какво е имл в предвид и отнесено кам то4ка 4
Vanko68>
3- само тъбен път по пода /или се лъжа/?
4- това е като че ли е мн при положение на инвестицията (мися да "чуем и ЛАЗАР)
5- тука е така и съм объркан от изказването на ЛАЗаР- какво е имл в предвид и отнесено кам то4ка 4
Сметките на газ ли обсъждате ? Предполагам ще гравитират до 150лв средно на месец през зимата и 20-30лв през лятото, ако се направи както трябва, с терморегулатор и подържани температури 22° дневна и 18° нощна. Може и по-малко, но не мисля, че ще е повече щом има изолация.
Е, нали съм отговорил преди Ванко, какво друго питаш? Газа е 80ст след увеличението
С подово е най-добре, ама тогава не ти трябват радиатори. Не е по-скъпо като инвестиция, ако не слагаш радиатори, но комфорта е още по-добър - топли крака и хладна глава. само трябва специалист да го направи.
дали има смисъл да добавям кръг на пода с тръби?
и каква бесхе тази вметка за термопомпа после ?! ?! тука ме озадачи мн яко - уж газ пак после добави и термопомпа (тиа не е 2лв или екстра на газта ) това е алтернативен начин за отопление. Не е като да си сложа духалка за всеки случай ......
Дочети ми добавката към предния пост, сега излизам
Xui40
http://www.marica.bg/show.php?id=18391
Втория абзац дава средното потребление за жилище 70 м2- 2000 Квтч. Които на газ ще струват 180 лв. За 70 м2 ! При твоите 100-110 м2 сам сметни колко ще ти струва.
Лазар- ако 1 м3 е 80 ст, и в него има 8 000 ккал
http://www.varnagas.net/index.php?mPath=9
те са равни на 9,3 Квтч.Тоест 1 Квтч= 8,6 ст.И това в идеалния вариант.
аз ли невиждам къде пише за термопомпатаПървоначално публикувано от Lazar
Ванко, колко точни са тези калкулатори? Ами ако са точни защо Овергаз ще слагат на всеки абонат разходомер, че да минават всеки месец да отчитат . Това са съвсем ориентировъчни цифри и нарочно са завишени - за да няма после разочаровани. Аз говоря за съвсем реални сметки в съпоставими жилища. Дори в момента един от последните ми клиенти, който е член на форума събира база данни и скоро смята да ги публикува. Неговия апартамент е горе-долу като на Xui40, но е без изолация, с 3 външни стени и лошо изложение , отдолу са студени мази, отгоре не съм сигурен, ама май бяха пенсионери. Друго неблагоприятно обстоятелство е, че котелът е в мазата, по диагонал на сградата, серпантинният бойлер (200л) също е в мазата и има около 40 метра щрангове в мазата, които колкото и да са изолирани, все пак има топлозагуби. И с всичките изброени топлозагуби сметката за студения януари е около 250лв, ако не се лъжа. Да почакаме резултатите от picasso !
Xui40, какво за термопомпата? Казах, че при така направената инсталация после винаги можеш да добавиш и термопомпа. не говоря за някоя скъпа. Тази техника тепърва ще поевтинява и след някоя година може да добавиш някоя евтина китайка, която да ти служи за охлаждане и за отопление при плюсови температури. Така си с два алтернативни източника на топлина с обща цена по-ниска от скъпа маркова термопомпа. Но това го казах като опция за в бъдеще
Мисля, че това е интересно инфо:
Сравнение между необходимото количество от различните топлоносители за отопление на 100 кв.м жилище с необходима мощност за отопление около 16 kW с горе показаните отоплителни уреди за 24 часа непрекъснат режим на работа. (16 kW е приблизително необходимата мощност за да поддържаме 20°С при външна температура - 20°С).
1) Въглища (16:6.7)x24:0.8 =71.64 килограма: разход в лв. при цена 265лв/тон - 18.99 лв.
2)Дърва (16:3.25)x24:0.85 =139 килограма: разход в лв. при цена 80лв/тон - 11.12 лв.
3) Природен газ(16:9.28)x24:0.92 = 44.98 куб.м:разход в лв.при цена 0.93лв/куб.м - 41.83 лв.
4)Нафта (16:12.23)x24:0.94 = 33.4 литра: разход в лв. при цена 2.4лв/литър - 80.16 лв.
5)Котел на пелети (16:4.88)x24:0.91 = 86.47 килограма: разход в лв. при цена 380лв/тон - 32.86 лв.
6)Ел. печка (16:1)x24:0.99 = 387.88 kWh: разход в лв. при цена 0.157 kWh - 60.90 лв.
7)Термопомпа (16:1)x24:4.6 = 77.58 kWh: разход в лв. при цена 0.157 kWh - 12.18 лв.
(Термопомпа Вода-Вода с COP 4.6 цена около - 5900лв.)
[средна цена на тока дневна - нощна = (0.178х16+0.116х8):24=0.157лв за kWh )]
Цените на енергоносителите са към дата 10.10.2008 година
Нека ГАЗ специалистите да кажат дали е така - щото тука излиза бая.... а не ми се иска да е така
Аз не съм специалист , но се отопляваме на гас , така че мога да дам резулати за сравнение .
Къща 110 кв м , 4 см фибран , не е от най - топлите къщи , стара дограма . В около 50 кв м радиаторите са на минимум . Инсталацията не е от най - икономичните .
В големите студове , при Т отвън около -20 гр и вкъщи 18 - 19 гр денем и 17 гр нощем разхода беше 22 - 24 куб м газ / 24 часа .
След 01 . 01 . 2010 цена на газта е около 81 ст / куб м .
Предполагам , че тия разходи са завишени .
Ванко68 , и аз смятам че са доста пари , затова и написах , че не ни е от най - икономичните инсталации .
Това от примера на Xui40 , направо е прекалено , но не и невъзможно .