Здравейте,
Имам инсталиран газов котел Юнкерс 6-18квата + бойлер за гореща вода и модулиращ термостат. Прави ми впечатление, че когато системата е в покой, налягането според манометъра е към 1 бар. Когато термостатът включи системата, за да поддържа зададена температура /22гр/. и заработи помпата, налягането рязко "подскача' със заработването на помпата докъм 1.5 бара и с напредване на температурата на водата в инсталацията постепенно достига докъм 2 бара. Правена е профилактика на цялата инсталация вкл. проверка и нагласяне на налягането в разширителния съд на 0.75 бара. Принципно всичко си работи добре, но не знам нормално ли е това рязко "подскачане' на стрелката на манометъра с около 0.5 бара при включване на помпата - тя е настроена на 2 скорост. След като уж всичко в разширителния съд е ок и функцията му е да компенсира разликите в налягането при загряване, нормална ли е тази осцилация на налягането от близо 1 бар - от 1 в покой докъм 2 при нормален работен режим и температура на водата до макс. 70гр.
Благодаря ви за отговорите!