Ами да. Системата ти е с доста голям обем, така че е нормално. Вероятно газовия ти котел е с 10 литров съд.
От 3 месеца назад няколко пъти се случва налягането за подгряване на бойлера пада на 0 атм. и показва грешка Е10, след кето допълвам и нещата се оправят.При работа за отопление налягането си е 1.2 атм.Не намирам причина за тази аномалия.Ако е пробила серпентината на бойлера е логично налягането да се вдига.Не мога да си отговоря какво става.
При подгряване на бойлера разликата еединствено по-високата температура - може от това да се разширява отвора.
Това при студена инсталация или при топла? Колко е налягането на отоплителната инсталация при студена инсталация и колко е при топла?
Ако нямаш теч единствения сценарий за който се сещам аз е да изпуска вода през предпазния клапан при загряване. Ако по някаква причина налягането във въздушната камера на разширителния съд е паднало, при загряване на инсталацията губиш вода през предпазния клапан. След като изстине водата налягането вече го виждаш ниско.
Каква точно ти е схемата на инсталация, ако може да я драснеш?
При мен всеки път е така - за ОИ налягането е 1,4 barа като превключи на БГВ (бойлер със серпентина) налягането пада на 0.8 bar. После като превключи на ОИ налягането пак си става 1.4 bar.
Защо така работи идея си нямам.
Отделно имам някъде теч, който не мога да локализирам и налягането на ОИ пада бавно. Тогава като превключи на БГВ дава ERR10
и трябва да допълвам.
pepitoff, какъв е диаметъра на тръбите ти до бойлера и какъв тип са?
ф25х3.5 ППР с фибробазалт.
Трасето е около 3.5 м в едната посока и е точно вертикално нагоре (без чупки). Котела ми е точно над бойлера, но на таванската стая.
Бойлера е Теси Билайт 120 л с мощна серпентина (18 kW според сайта на производителя).
Котела е едноконтурен Immergas Victrix 20 X TT 2 ErP.
Този пост е редактиран от pepitoff; 05-03-18 в 14:27.
Я да видя дали гадая добре.
1, Манометъра е монтиран фабрично на смукателната страна на помпата и затова показва показва по-ниска стойност от статичната когато работи помпата.
2 Двата кръга отопление и БГВ са с различно съпротивление (нормално), но най-важното е, че при режим БГВ помпата работи на МАХ и създава по-голямо под налягане затова манометъра отчита по-ниска стойност от режим отопление.
До тука всичко ми се връзва много логично обаче, като гледам характеристиките на помпата от тук и твоите наблюдения 1,4бар-0,8бар=0,6 бара разлика всичко изписано по-горе става нелогично, защото тази помпа е почти невъзможно да създаде разлика от 0,6 бара. Та и аз като теб очаквам Лазар или някой друг да пусне джокер...
Засега като единствено логичнообяснение мога да предположа образувана бленда от прегряване на някоя спойка на връщащата тръба от бойлера към котела, която бленда създава съпротивление на входа на помпата и спад на налягането. При ППР тръбите не са изключени такива неща
Мога да проверя. Лятото ще ги сменявам тези тръби с медни ф22х1 с пресфитинги и ще отрежа ппр снадките, за да видя дали някъде има пренагряване на спойка. Има вероятност да има такава спойка въпреки, че ги правих лично и следях строго за технологията на лепенето.
Никой обаче не е застрахован на 100%
А дали е възможно да има задръстен филтър на връщата от серпентината?!?!
Този пост е редактиран от pepitoff; 05-03-18 в 22:53.