Здравейте , интересува ме когато има пропуск на фреон от климатика каква е методиката за откриване на мястото на пропуска?
Благодаря предварително.
Здравейте , интересува ме когато има пропуск на фреон от климатика каква е методиката за откриване на мястото на пропуска?
Благодаря предварително.
Гледа се внимателно. Заедно с фреона изтича и част от маслото в системата и по мястото на теча полепва прах. Разбира се за професионални цели се използва т.нар. лийк детектор за съответния фреон.
Ако ти изпуска като на мене, за 3-6 месеца , няма и да го откриеш, даже ми надуха климата да седи 2 дни в с нещо като азот и пак не се видя от къде излиза. Най-накрая ги накарах да ми сменят тръбния път с нов и след няколко месеца ще разбера дали е от това
Най-често фреона изтича от лоши връзки, което се дължи на калпав монтаж. Поради тази причина много монтажници запояват тръбите за вътрещното тяло.
Доколкото помня май си имаше фреон детектори дето пищят при наличието на фреон съвсем наблизо.Нещо като детекторите на метал по летищата.Ама то това е за професионалисти.Инак освен по влошаването на работата на машината май по друго не можеш да хванеш малък теч.
И това дето го писа @nebelservice е съвсем точно.
Климатика е купен в началото на лятото и си бачкаше супер на охлаждане.След горещените е спрян и сега като се пусне на топло - не топли.Обърнах го на студено не изстудява :-(.Забелязах че на топло едната тръба (по-дебелата) не можеше да се пипне от горещина а във вътрешното тяло не влиза топло.На охлаждане тръбата с по-малък диаметър се заскрежава и пак вътре не духа студено.Всичко това ме навежда на мисълта че фреона е заминал ;-(, и се чудех техника как ще открие пропуска.
По принцип има ли някакъв специфичен мирис фреона (R410 конкретно). При пускане ми замириса странно и си помислих, че може нещо да е изпуснал част от фреона от фръзките на вътрешното тяло. Но може и да е била миризмата на конденз насъбрал се по пластините. Миризмата бе леко киселинна от тази която се ползва за проявяване на печатни платки, не ми идва на ум как да я опиша по-точно.
Тази миризма се получва като плесеняса вътрешното тяло. Направи му профилакти и си готов. Можеш и само да я направи с ето това:
http://83.228.53.252/products.htm#aircon
Аз имах същия проблем лятото.Оказа се калпав монтаж-бяха ми пречупили тръбния път под ъгъл,така че счението на тръбата е намаляло и към вътрешното тяло не влизаше нищо.Първо това виж,после замерване на фреон и допълване-викай техници и гледай да не са същите,които са ти го слагали.Първоначално публикувано от DEF
Свесните фирми си имаме и пропуско търсачи за тази работа но работата като се върши не трябва да се стига до оправяне на калпав монтаж тоест нетрябва да се допуска такъв.