Няма да изпадам в подробности за фирми, ще кажа че климатика е Мицубиши инвертор, а въпроса който имам е принципен.
Как да накарам фирмата да не долива фреон, а да изтегли наличния от системата, вакуумиране, везна и така? Дойдоха вкъщи защото климатика е явно неадекватен и се почна. Дай сега да замерим с манометър как е газа. Единия майстор каза 'Абе на това време 25 трябва да посочи', другия не го чу и каза 'Абе 35 ако стигне добре е'. Нямам идея какво значат тези цифри, но ми направи впечатление голямата разлика. После аз казвам - абе чел съм че всичко става с везна, какви са тея манометри тука. А, не, с везна е ако няма фреон тогава да се налее, ама сега как да разберем колко има вътре? Тъй че доливаме. Добре де, казвам аз, вие как знаете колко трябва да е, все пак температури, разлики в налягането....Абе то колко градуса, сигур е -4 (мерим, 1 градус е). Дай сега да сложим ако вдигне докъм 32 добре. Някакви превключваници 'Дай сега на горещо...дай сега на студено...'. Не вдига над 20, явно проблема е другаде, ще искаме част от София....и т.н., това вече няма значение.
Та въпроса ми е, как да изляза на глава? Аз съм дал 1700лв за тоз климатик, какви са тези 'ами 20 ама 30 бе 35 ама нали...'?! Как да се преборя?! Климатика е в гаранция, ако си плащах щях да кажа 'Или везна - или няма пари', обаче те сега ме убеждават и за всяко нещо имат готов отговор. '5% загуба на фреон годишно? Бабини деветини, медната тръбичка да не би да има пропускливост, няма цапано по болтовете значи няма изтичане, то ако изтече всичкото щеше да замине. ' Аз питам логично 'Добре де, като няма изтичане де е тоз фреон?' отговора 'Амииии...вероятно така е дошъл от завода, с по-малко фреон'. 'Добре де, ми ако сложите повече фреон?' - 'А, то това е хубав климатик, има си датчици веднага ще спре, няма страшно'. Само да кажа че основно разговора ми беше с шефа на техниците, тъй че по-горната инстанция не знам къде е, може би в София в основното представителство на Мицубиши?
Чудя се какво да правя? Ако им кажа 'Няма да ми доливате, после няма аз да го оправям този климатик като се скапе заради неточно количество фреон', те ще ми кажат 'Ми дръж си го'. Да се обадя на представителя на фирмата в София и да настоявам за мнение по въпроса? Или..? Не искам и да се карам, после ще вземат да си оставят ръцете ей така, щото много ми знае устата?
Имам няколко дни докато решат какво му има на климатика и да дойдат да го правят. Така че ще съм благодарен на съвет. Или да не си го слагам на сърце и да оставя да си вършат работата хората (хм)? Да е пръчка за 500лв да не ми пука, ама аз нали затова настоях пред жената за хубав климатик и да не пестим пари.