Страница 1 от 10 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 147

Доливане на фреон на климатик в гаранция?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #1

    Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Няма да изпадам в подробности за фирми, ще кажа че климатика е Мицубиши инвертор, а въпроса който имам е принципен.

    Как да накарам фирмата да не долива фреон, а да изтегли наличния от системата, вакуумиране, везна и така? Дойдоха вкъщи защото климатика е явно неадекватен и се почна. Дай сега да замерим с манометър как е газа. Единия майстор каза 'Абе на това време 25 трябва да посочи', другия не го чу и каза 'Абе 35 ако стигне добре е'. Нямам идея какво значат тези цифри, но ми направи впечатление голямата разлика. После аз казвам - абе чел съм че всичко става с везна, какви са тея манометри тука. А, не, с везна е ако няма фреон тогава да се налее, ама сега как да разберем колко има вътре? Тъй че доливаме. Добре де, казвам аз, вие как знаете колко трябва да е, все пак температури, разлики в налягането....Абе то колко градуса, сигур е -4 (мерим, 1 градус е). Дай сега да сложим ако вдигне докъм 32 добре. Някакви превключваници 'Дай сега на горещо...дай сега на студено...'. Не вдига над 20, явно проблема е другаде, ще искаме част от София....и т.н., това вече няма значение.

    Та въпроса ми е, как да изляза на глава? Аз съм дал 1700лв за тоз климатик, какви са тези 'ами 20 ама 30 бе 35 ама нали...'?! Как да се преборя?! Климатика е в гаранция, ако си плащах щях да кажа 'Или везна - или няма пари', обаче те сега ме убеждават и за всяко нещо имат готов отговор. '5% загуба на фреон годишно? Бабини деветини, медната тръбичка да не би да има пропускливост, няма цапано по болтовете значи няма изтичане, то ако изтече всичкото щеше да замине. ' Аз питам логично 'Добре де, като няма изтичане де е тоз фреон?' отговора 'Амииии...вероятно така е дошъл от завода, с по-малко фреон'. 'Добре де, ми ако сложите повече фреон?' - 'А, то това е хубав климатик, има си датчици веднага ще спре, няма страшно'. Само да кажа че основно разговора ми беше с шефа на техниците, тъй че по-горната инстанция не знам къде е, може би в София в основното представителство на Мицубиши?

    Чудя се какво да правя? Ако им кажа 'Няма да ми доливате, после няма аз да го оправям този климатик като се скапе заради неточно количество фреон', те ще ми кажат 'Ми дръж си го'. Да се обадя на представителя на фирмата в София и да настоявам за мнение по въпроса? Или..? Не искам и да се карам, после ще вземат да си оставят ръцете ей така, щото много ми знае устата?

    Имам няколко дни докато решат какво му има на климатика и да дойдат да го правят. Така че ще съм благодарен на съвет. Или да не си го слагам на сърце и да оставя да си вършат работата хората (хм)? Да е пръчка за 500лв да не ми пука, ама аз нали затова настоях пред жената за хубав климатик и да не пестим пари.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #2

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Накарай ги да съставят протокол, на това което правят.Да запишат какво са констатирали, какви мерки за отстраняването са предприели, какво се е получило.Да попълнят и гаранционната карта за извършения ремонт.Дата, длъжност, подпис и печат.
    Няма смисъл да се карате и да си късате нервите взаимно.Всяко оплакване, че климатика не работи както трябва го прави писменно в Регистъра за предявени рекламации.
    Нали се сещаш, че и ти трябва да си коректен спрямо тях.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    50
    #3

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    От северозадна България ли е фирмата коя ти го е монтирала защото имам познат с същия проблем като твоя и той вече незнае какво да прави.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #4

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    geozap че с какво не съм коректен спрямо тях, хм? Протокол не са правили защото реално ремонт все още няма,пробваха да добавят фреон, не вдига налягане над 20-22, ще искат платка от София и така ще ремонтират. Какво можеше да пише в този протокол? А и за какво ми е, после като стане белата след гаранцията да го размахам и да кажа 'ааааа, ето, не сте ми сложили с везна, заради вас се развали'?

    Аз не случайно не искам да влизам в подробности за модел и град, реално момчетата ми харесват, като купувахме климатика настоях да дойде човек да обсъдим предварително къде ще се дупчи и какво ще се пазари - дойде веднага, настоях да е с гумени тампони външното тяло - угодиха ми въпреки че малко със снизходителни усмивки. Вчера на обед им се обадих - днеска на обед дойдоха. Според мен просто са свикнали така да работят, аз пък искам да ми сложат фреон както съм чел тук в този форум че трябва. В интерес на истината и аз се чудя малко откъде накъде се притеснявам да не им засегна чувствата дето искам да си свършат работата както трябва ама на, не искам намусен майстор в къщата.

    cecko24 не, другаде.

  6. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #5

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Candid, Компресора успява ли да вдигне максимални обороти при пробите правени от техниците? Провериха ли датчиците за температура?

  7. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #6

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Този климатик с какъв фреон е? Виж на табелата.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #7

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    valen1 мисля че направиха това което казваш защото първо пробваха единия техник да държи датчика с ръка при зареждането, обаче после ми поискаха чаша с гореща вода и потопиха в него датчика, другия техник гледа гледа и измърмори нещо 'може платка, може бобина, може ТР датчик...' като за последното не гарантирам че е точно. Мисля че подхвърли едно 'То компресора не може да се развърти...', но ми е трудно като не ми е материя да цитирам.

    Фреона е 410А, всъщност не виждам проблем да кажа модела на климатика - Mitsubishi SRK/SRC 25 ZG-S.

  10. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #8

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    20 бара на R410 си е направо за охлаждане. А мериха ли колко ампера прави?

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #9

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Не съм присъствал на опита за ремонт и не мога да взема страна, кой крив кой прав.Говоря по принцип да си коректен и да не ги разкарваш без нужда/не за този конкретен случай/.
    Имаш проблем, дошли са, опитали са да заредят, не са отстранили проблема - това да пишат. Като сменят платката и не се оправи, ще чакаш датчици, ако не стане ще чакаш компресор и хоп зимата минала. Има срокове в които да извършат ремонта,имаш и права като потребител. Ако ги нямаш тези протоколи, с какво ще докажеш, че са идвали и са се правили на майстори? След време те могат да кажат, че не е имало проблеми .За да може да предявиш претенции, трябва да имаш тези протоколи. Като наближи време за годишна профилактика им се обади задължително, независимо от това как ще се развият сега нещата.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #10

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Не мисля че смяната на заглавието на темата е коректна. Аз не питам какво ми има на климатика - това майсторите ще кажат. Аз питам как да ги накарам да ползват везна за зареждането на фреон, а не да ми доливат с манометри и единия да споменава една цифра за налягането а другия друга с разлика 20%. Понеже става дума за гаранционен ремонт и думите от моя страна 'Или с везна или търся други' не са възможни.

  13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #11

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Проблема изглежда няма да е до количеството на фреона така че изчакай да открият защо компресора не може да вдигне високи обороти и защо налягането в системата не може да се вдигне.

    Тъй като моделът е с електрическо управлявано ТРВ вдигането на високо налягане не би трябвало да е свързано с оборотите на компресора.

    ----------------------------
    Грешка, оказа се че този скъп инверторен климатик е с капилярка а не с ЕТРВ. Значи оборотите на компресора и вдигането на налягане в системата са взаимосвързани. Трябва да се търси причината защо не вдига обороти.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #12

    Re:Mitsubishi SRK/SRC 25 ZG-S - не работи добре

    Да кажа по този повод нещо. Значи извикаха ме в един офис преди месец сложили мидей 2 бр едната топли страхотно в другата стая не топли. И разбрах че идвали от монтажната фирма и последния път доливали фреон. Климатика замръзнал яко рекох си ще го заредя и ще изкл. четирипътния и вентилатора и ще го размразя. Източих 1,6кг фреон а по етикет е 1050гр. Заредих го пробвах да размрази обаче няма ефект. Пак на топло до 13бара и това е просто компресора толкова може явно или е дефектен или са го скапали с презареждането.Същата фирма на следващия ден пак идвали и пак доливали фреон. Е как да се оправи човек с такива колеги.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #13

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    valen1 това да, обаче как се долива фреон? Ако примерно е бил точно колкото трябва, а те са засекли по-ниско налягане, след това ми доливат, установяват същото налягане и разбират че проблема не е във фреона - какво става с вече долетия фреон?

    VeLeV.Klima да, и как да споря с майстор? Заявиха ми категорично че с везна се зарежда само ако е ремонтиран нацяло климатика и е опразнен. Иначе - долива се и се гледа налягане. Пък аз тук във всяка втора тема чета 'и не забравяй, източваш, обезвъздушаваш за половин час, мериш, наливаш с везна'.

  17. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #14

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Е чка полвин час е прекалено с вакум помпа за 10-15 минути става без проблем и после с везната. Няма ли вече да изчезнат скапаните фими и майстори с похвати от преди 30 години.

  18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #15

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    След като самите техници не искат да ти заредят фреона както би трябвало и след като ти не искаш да се караш с тях то нещата ще станат така както те ги направят.

    Първо преценят че вероятно фреонът е намалял и към неизвестното количество фреон в системата добавят допълнително също неизвестно количество, защото се опитват да зареждат по манометри и чакат да се вдигне налягането. То обаче не се вдига, защото компресора не може да развие максимална мощност. Да не говорим че това е инверторен компресор който работи на различни обороти и съответно налягането варира освен от температурите на двата топлообменника но и от моментният дебит на компресора.

    Загуба или намаляване на фреона в една хладилна система може да има само ако има някъде пропуск. Това за някаква загуба от 5% фреон на година по-скоро се отнася за големи инсталации при които се приема за нормално да има нищожни пропуски някъде по многото съединения и елементи от които се състои инсталацията които пропуски понякога не могат да се открият.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 10 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 17-03-14, 14:33
  2. Отговори: 8
    Последно: 11-11-13, 18:33
  3. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 14:45
  4. Гаранция на климатик
    От lubopiten във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 301
    Последно: 31-01-10, 00:22
  5. Пропуск на фреон от климатик - откриване?
    От DEF във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 9
    Последно: 31-10-07, 22:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе