Re:Разскрежаване при климатиците
Нека и аз да споделя как се справих с проблема "Не размразяване" на външното тяло. Знам, че тук има много специалисти които си разбират от работата и това което ще напиша, вероятно ще разсмее някого.
Аз не разбирам от климатици..... всъщност разбирам до толкова, колкото да знам, че като ми спре компресора и вентилатора на външното тяло, трябва да сменя кондензатора.
Ето какво се получи при моят LG18.
Три зими работеше перфектно. Въртеше си циклите безупречно... топли-размразява, топли-размразява. През лятото след третата зима спря да ми работи компрецора и вентилатора на външното тяло. Смених кондензатора и заработи като нов. В същото време ми направи впечатление, че шумът от вентилатора на Вътрешното тяло, не е както беше а доста по-слаб(при 18-тиците се чува доста добре). Помислих си, че или съм оглушал или съм свикнал със шумът, защото тялото си духа прилично. След оглушаването ми обаче, започнаха проблемите със размразяването. И така две зими! Топла вода с маркуча, сушоар на вътрешния датчик и принудително режим охлаждане..... и каквили не щуротии които съм чел по форумите! Преди месец и половина се усъмних в моята глухота и реших да видя как е кондензатора на мотора на Вътрешното тяло. Оказа се, че с и без кондензатора мотора върти по един и същ начин. Веднага бегом до магазина с 2.40лв. в рака, купих нов кондензатор и го поставих на мястото на стария. Е бога ми!......... бях забражил този шум. Оправи ми се слухът, турбината започна да върти тройно по яко съответно и да затопля помещението тройно по бързо....... и най-важното. Започна да реди циклите отново като нов!!!
Та оказа се, че проблем предизвикал изписването на 82 страниси със щуротии се решава с 2 лева и 40 стотинки.
Ако някой има проблем с размразяването на вънщното тяло, да не мята одеала по него и да не ръчка из датчизите за температурата а да си смени кондензатора на Вътрешното тяло.
Успех
Вчера се ядосах на моя ДАЕКИН, който е превърнат в термопомпа с конвектори...При 0 градуса навън, леко мъгливо време и зададени 20 градуса вътре, правеше дефрос през 20 минути. Направих му 25 градуса на дистанционното...няма и помен от дефрос :) Не мога да разбера какво точно се случва
Цитат:
Първоначално публикувано от GalinRachev
Вчера се ядосах на моя ДАЕКИН, който е превърнат в термопомпа с конвектори...При 0 градуса навън, леко мъгливо време и зададени 20 градуса вътре, правеше дефрос през 20 минути. Направих му 25 градуса на дистанционното...няма и помен от дефрос :) Не мога да разбера какво точно се случва
Какво точно не ти харесва?
При зададени 20' много бързо ги достига и използва времето в което трябва да не духа за размразяване. При зададени 25' ще ги достигне доста по бавно и ще размразява когато му дойде времето.
Цитат:
Първоначално публикувано от Bivola
Не може да няма датчик за външна температура.
Няма такъв датчик,има само легло за датчик в пластмасовата решетка на гърба.Явно тази решетка се поставя в някой от инверторите като LCC например.
Цитат:
Първоначално публикувано от Bivola
Добре де,защо тогава при температури над 7-8 градуса не влиза в режим на размразяване.
На два три пъти пролетта ми се случи да дефроства при +12* без нужда.Това си е загадка за мен!
Имам едно предположение за дефрост при много топло време, тъй като ми се е случвало един два пъти следното:
Температурата в стаята е 23 градуса, климатика намален на 18, тъй като има и друго отопление (парно), поради тази причина климатика не е включвал компресора повече от два три часа,вдигам градусите само с 2, на 20, климатика включва но на ниска мощност няма какво да достига и работи няколко минути но не затопля въздуха,обръща клапите надолу и пак духа хладно ( предполагам налягането което трябва да е останало в сиситемата е паднало поради дългият престой).При това положение след минута две прави дефрост- много бърз, около 3-4минути. На външното тяло няма и помен от скреж и лед тъй като не е работил часове а и температурата е доста над нулата.
Та си мисля че при достатъчно хладен изходящ въздух климатика прави дефрост.
Нека по компетентните да кажат има ли такъв вариант :)
Цитат:
Първоначално публикувано от ivan1
Имам едно предположение за дефрост при много топло време,
Та си мисля че при достатъчно хладен изходящ въздух климатика прави дефрост.
Споменах за случай с 12USB (като на Bivola)който при тези условия издухва доста горещ въздух,а и няма въздушен датчик във външното :wink: така че теорията ти (дори и да е вярна) не важи за този случай :wink:
Качвам видео на дефроста на моята осака LBP 09 . Писал съм за нея в по-задните страници. https://www.youtube.com/watch?v=fmRB6JfWuEU#
Размразяването при конвенционалните климатици е реализирано по няколко начина .Първия на време около 40 минути без значение на ословията на работа праи дефрост на зададено време от една страна досадно при топло време а от друга сас сигорност ще размрази в студовете Втория вариянт е с външен датчик поставен наи долу в нискоото и следи тепературата на фреона и когато стане прекалено ниска за определен период от време се пуща дефроста Този вариянт е наи добър но се ползва рядко и в малко модели И третия наи масов вариянт за дефрост е с вътрешния тръбен датик и ваздушния следи температурата на кондензация на фреона в вътрешното тяло и когато разликата между температурата на топлобменика и изходящия въздух стане по малка от 16 градуса се стартира дефроста Пример ако изходящия въздух е с температура 40 градуса а температурата на топлобменика е от 55 и нагоре дефроста нямада се включи А ако темпертурата на изходящия въздух е 30 градуса температурата на топлобеника е 45 и надолу се стартира дефроста При някои модели също се следи и тока на компрсора При тях е много точно размразяването
Здравейте. Да не отварям нова тема ще попитам тука.
Първо да спомена, че не разбирам грам от климатици за това ще помоля да го имате в предвид.
Значи да попитам следното. Климатика е на режим отопление зададена температура 22 градуса. Режим Ауто и QUIET. Температурата в помещението е 22, 4. Влажност от 20 до 25% Стаята е южен хол панелка с ПВЦ дограма. Изолация на таван последен етаж и на две от стените. Климатика работи по следния начин. 6 минути работи като духа топъл въздух и 4 минути спира да работи. Та въпроса ми е : нормално ли е така да работи? Ако трябва да кажа и друго за по точен отговор питайте
ivondera -и климатикът е... :)) ???? ....
Ако е този от подписа го стави на ауто вентилатор и не го мисли.Ще има запас при предостоящата фъртуна следващите 50-60 дни...
Радвай се защото, ако нямаше мощност щеше да се скъсва от работа, дефрости= да му се разкаже играта= да му се "окъси" животът.
Запас на мощност е по-добре от недостиг на мощност!
Панасоник TE-12HKE
Да той е. Ама ме притеснява да не би тези 4 минути в които не работи да е в режим на дефрост. Понеже не съм имал климатик не знам какво става в тези 4 минути?
Не е в разскрежаване, но дори да прави дефрост то това е задължително за да работи добре.Ако му зададете 25 градуса ще работи без да спира, като ще спира единствено за дефрост когато е нобходимо.Дефроста е на 45- 50 минути и то само ако е необходим.Просто засега при тези външни температури помещението в което е климатика няма големи топлозагуби, но в неделя/понеделник с падането на температурите около нула градуса това ще се промени.
Не го мисли от неделя/понеделник като паднат температурите ще работи почти постоянно, но го сложи на ауто вентилатор/турбина защото иначе ще го мъчите при ниските температури които предстоят.
не не не повечето климатици имат минимално време преди което не могат да повторят размразяването. 6 мин е прекалено малко време.
работи в он-офф режим като конвенционалка най вероятно - достига желаната т и се изключва.
Турбината е на Ауто. И аз си мисля че работи на он офф режим, но както казах не разбирам за това питам. Ето сега на вън има слънце не е студено температурата при всички положения е около 5 - 6 градуса и пак така работи. 6 минути бачка 4 минути не работи.
Не бой се и мен като ме напече слънцето - у нас или в офиса(особено след като съм обядвал) и се включвам в ON-OFF режим(будувам-дремя) :))
За южен апартамент е така... = малко ток за отопление=малка сметка :thankyou-