Понежеи срещам напълно противоречиви мнения за различните видове фреон имам въпрос към хладилните инженери.
Новите екологични фреони влияят ли на КПДто на климатиците, и ако да - как?
Понежеи срещам напълно противоречиви мнения за различните видове фреон имам въпрос към хладилните инженери.
Новите екологични фреони влияят ли на КПДто на климатиците, и ако да - как?
Да - "новите" фреони са по-екологични (въпреки, че и това е трудно доказуемо) - работят при по-високи налягания и съответно COP-а на машината е по-висок (и живота по-кратък при равни други условия). Което, обаче е вярно при определени условия на експлоатация...
Та, ако имаше добра машина с R22 бих си взел нея, а не новата!
Без да претендирам че съм голям специалист,мое мнение е че r410a e по добър от R22.Имам 3 конвенционални клими,като 1-та е с R410A и при нея изходящия въздух е по-горещ.Може би от по голямото налягане или не знам...
Мисля си, че отговорът на въпроса би следвало да бъде "горе-долу". В смисъл, че някои от новите хлад. агенти са с по-добри характеристики от старите, други с по-лоши. Ще се опитам да изброя тези, които познавам:
R134a - използва се като заместител на R12 в автомобилите и някои индустриални установки. Много лош топлинен капацитет, но за сметка на това плавна крива на графиката "налягане-температура на изпарение"
R407C - опит за заместване на R22. не много успешен. Има подобен топлинен капацитет, но е 3 компонентен. Всеки компонент има различна точка на изпарение и ако се изтърве малко от този агент трябва да се подмени всичкия, защото си променя характеристиките.
R410 - доста по-добър топлинен капацитет.......И доста по-високи налягания - изисква по-специален компресор. Поради високия топлинен капацитет, размера на топлообменниците (питите) е по-малък и от там - по-компактни машини
R290 - Най-добрия хладилен агент с най висок топлинен капацитет........има едно голямо НО: другото му име е ПРОПАН.... изисква доста високо качество и надеждност на изработката заради безопасността и затова само немците си позволяват да го ползват в разните му там термопоми....
CO2 - японците го използват за направа на термопомпени бойлери и термопомпени подгреватели за басейни, но защо са го избрали нямам идея......то и без това е достатъчно екзотично......
R410 мисля че беше от 2 или3 компонента При изпускане на малко количество променят ли се своиствата му Налага ли се цялостна подмяна
Двукомпонентен.При минимално количество може да се допълни.Първоначално публикувано от misho
Източник на информацията: http://www.solvay-fluor.com/products...html#PL1000095
![]()
От горната графика да разбираме, че машините с R410A освен по-екологични от тези със стария R22 са и по-ефективни?
Ако е така тезите за "невероятните стари японски машини, дето са с по-висок COP от новите" са си чиста спекулация на търговците на старо.
Да спекулация са. От опит го знам- И аз лъгах клиентите когато работех към фирма, а сега работя сам.
Така си е....Машините с R410a са във всяко едно отношение "по-" спрямо машините с R22: по-ефективни, по-компактни, по-скъпи....Първоначално публикувано от bobo21
(мнение на некомпетентен и незапозант с химичните и физични свойства на фреоните)Първоначално публикувано от TazmaniaK
http://www51.honeywell.com/sm/410a/myths.html
За да не копирам текстови от сайта, които се интересува може да прочете за фактите и митовете около фреоните. Мисля, че ако хвърлите по едно око , спекулациите ще престанат.
Ако искаш да се заяждаш, давай на ПМ да не занимаваме аудиторията с глупости. Ако ли не искаш да се заяждаш, напиши подобаващ интелигентен отговор, с който да обориш мнението и да защитиш твоето. Ама само да пишеш такива коментарчете някакси простее малко...Първоначално публикувано от airclima
Тази работа за двукомпонентния фреон 410а, какво общо има с това че не може да се дозарежда?
А че е безвред за озона е така защото не съдържа хлор.
Климатиците с ер410а, работят на много по-високо налягане от тези които са с ер22. Не може да се дозарежда, защото не можеш да разбереш колко е нужно да се добави и съответно колко си добавил.Първоначално публикувано от ewgeny
Затова се изтегля всичко от системата и се зарежда климатика на електронна везна, тъй като на тези модели е много важно да се заредят с точното количество газ, колкото пише на табелата на външното тяло. В противен случай не работят добре, показват различни дефекти.