Re: Сравнение на инвертори с COP>5 на 220 V
естествено ,по добрия компресор има по широк работен дизпазон това си личи и от високия клас машини на 100 волта ... флагманите на Национал и Тошиба имат минимална консумация от около 75 вата ,при което топлоотдават около 500 вата ... между другото масово машините на 100 волта имат около 500 вата минимално топлоотдаване ,което е много по добре от 1300 ... сега при тия температури навън от 3те ми климатика само тоя на 100 волта работи като инвертор
Има логика в обяснението дадено в отговорите на тези фирми, че хладилната система се нуждае от някаква минимална скорост за движение на фреона, за да може да се увлича маслото, което се движи с фреона и да се връща обратно в компресора.
Обаче е интересно при японските модели как е решен този проблем. Пълна сервизна документация на върхов японски климатик би отговорила на различни въпроси, които в момента са без отговор.
Имам нужда от помощ в разчитането на тази табличка. Нещо не е направена много добре, явно при превода е разместена, но нямам английския вариант на сервизно за FD-VA. При -15* и вътрешна 20* (средната графика) коефициента 0,47 ли ще е? И какви са тези пунктири - по тях ли трябва да засичам или по плътните линии? Трябва ми коефициента при -15, -10, -5, 0 и 5 градуса.
[img width=800 height=480]http://img379.imageshack.us/img379/744/fdcapacitypx8.jpg[/img]
Най-после е готово. Сравнение на едни от най-добрите модели за европейския пазар:
[img width=800 height=458]http://img396.imageshack.us/img396/237/sravneniedx0.jpg[/img]
* данните за мощността на Fujitsu при падане на температурата са на база максимални стойности, което не е много коректно, но само това е дадено в сервизната документация. При всички други, процентите са при номинал.
Интересна таблица! Кои редове обаче, си ги взел от документациите и кои, си ги смятал ти?
Всичко е от документациите, COP и EER при min и max съм ги смятал. %-тите са на база графики и таблици, дадени в документациите. Просто съм засичал по тях.
Деян-страхотна работа си свършил като обем.Но таблицата поражда у мен доста въпроси.Ето например един важен-непрекъснато защитаваш тезата,че двойния външен топлообменник е по-добър по отношение на КОПа при ниски температури.Какво ще кажем,ако погледнем и сравним мощностите при -10 и -15 на ASYA и останалите?Защо спада е по-малък?Същото важи и за Тошибата?Моето мнение е ,че редовете нямат значение,защото с едноредов ,но с повече тръби,по-тънки, и повече ламели също се постига добър топлообмен.
На ASYA-та единствено не съм убеден в коректността на данните за спада на мощността, тъй като за разлика от всички други марки, те са се направили на големи и са дали таблицата с максимални мощности.
Иначе си напълно прав, и аз недоумявам защо при двете Тошиби няма разлика, дори тази с едноредовия при -15 губи по-малко от мощността си (която е и по-малка де).
Възможно ли е SKVR също да е с двуредов? Тъй като сервизното е общо за SKV-E и SKVR-E, възможно ли е снимката да е от SKV-E? Ако някой има SKVR, може да провери на място.
Можете да погледнете тук:
http://www.toshiba-aircon.co.uk/tech...%2007036-1.pdf
А най-добре ако някой има SKVR да погледне какъв му е външния топлообменник.
Линковете не работят,а с долния Гуги Хром даже блокира на два пъти. Деан-защо на тошибата мощността при +7 гр е само 75-80 %? При колко гр. е 100%
За горната таблица-според мен трябва да гледаш плътните линии,пунктирите май са теоретичните стойности,а плътните са реалните
Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
Линковете не работят,а с долния Гуги Хром даже блокира на два пъти. Деан-защо на тошибата мощността при +7 гр е само 75-80 %? При колко гр. е 100%
Линкът работи, PDF-ът е тежък, отваря го по-бавно от други PDF-и със същия размер, не знам защо. Опитай да го запазиш на харда и тогава да го отвориш.
Как при +7* ще е 75-80%? Това е при +5*, писал съм го. При +7* стойностите са номиналните - 100%.
А ако в таблицата за FD пунктираните са теоретични, а плътните - реални, то тогава ще трябва да коригирам данните за FD. Ще изчакам още коментари за тази графика.
Имам преки наблюдения върху следните три модела относно минимална и максимална консумация
HITACHI RAS/RAC-D10EX2 - 3.4кв номинал КОП 4.28 - мин.160вата макс.1300вата
SANYO SAP-DK22T на 100 волта - 2.5кв номинал, COP-5.28 - мин.180вата макс.1400вата
MITSUBISHI HI SRK 20 ZG-S - 2.7кв номинал КОП 4.35 - мин.350вата макс.1500вата
Както вече коментирах със deian явно май всички мицута не само посоченото в началото Mitsubishi Electric FD25VA не могат да паднат под 350вата независимо че за моят модел както и за ZGX серията е дадено минимално потребление от 90вата. От посочените дани се вижда и една друга зависимост колкото е по висока максималната мощност толкова е по висока и минималната.
Замерванията съм ги правил оня ден при положителни външни температури, от прочетеното във форума разбрах че с падането на температурите намалява и консумацията на климите и може би при температури под нулата Мицуто да падне и под тези 350вата но не ми се вярва, а и да е така няма смисъл защото на мен вече топлозагубите ще са ми по големи.
Знае ли някои как да изчисля колко киловата реално в момента ми отдава климатика като измериме входящата спрямо изходящата температура на въздуха и се вземе в предвид дебита на вентилатора. След което като знам колко ми харчи в момента климатика да изчисля КОП-а
Деан- за Тошибата става още по-зле-какъв е този суперсрив в мощността от 20-25% за някакви си 2 гр разлика ,и то при положителните 5 и 7 гр? Сега като погледнах и таблицата ти за FD,виждам същото при 4,5 гр.Ебати марковите клими?
Ами да, това е по документации, не си го измислям.
2* разлика и 20-25% надолу за Тошибите. Докато двете Мицубишита се държат на 97% - доста прилично. И Дайкин ще да е там, но просто няма данни за +5*.
Vanko68 - и за немарковите клими е същата графиката - но забележи, мери се при 20С вътрешна, вентилатор на High, даден тръбен път и сума ти още неща (очевидно описани и стандартизирани).  От -4 до +5 е 5%, а от 5 до 7 е 25%. Обаче говорим за Capacity Variation, не за СОР и нещо си там. И аз не знам защо за 2-3С е такава драстична разликата. Дали маслата нещо се сгъстяват или нещо там става, но при тия градуси на всички R410A е така. Просто на Дайкин и Мицибуши или ги премълчават или нещо си там... Няма как да е иначе.