Re: Сравнение на инвертори с COP>5 на 220 V
я си купи машина на 100 волта за 2000 лв а не за 1300 и пак ги сравни като комфорт ... макар че и това твое твърдение се оборва дори само с минималния шум от 27(!) дБ на вътрешното тяло ,тоя климатик в Япония е забранен със закон и за това го изнасят от там насам явно ,сега ми светва всичко ...
Ами не е 27, ама карай.....щом малкия спи на него без да се събужда, значи е нормално.На нощен режим е 21дб, а на АУТО шума на турбината е по-нисък от най-ниската степен.Цената съвсем не е определяща за комфорта в стаята, а добре оразмерената машина, според мен.При мен на настроени 22-23 градуса и на АУТО турбината си работи на изклбючително ниски обороти и си поддържа температурата - машината е оразмерена на 80 вата на кубик.И преливането вече бе премахнато, така, че машината си е много тиха.
как всъщност отстрани преливането ? удължи тръбния път ли ,и да си писал съм го изтървал ... относно оразмеряването - аз съм писал в другата тема че е точно така ,80-100 вата на кубик ти носят комфорта с климатик ,при тия на 100 волта е политика на вносителя да ги недооразмерява и за това има и недоволни
Не съм писал.Ами удължиха тръбния път, прегледаха вътрешното тяло, май, че имаше някакви леко прегънати тръби и презаредиха с фреон.Сега съвсем леко се чува само при тръгване и спиране и то за кратко време, само нощем при пълна тишина, ако се заслушаш.
Смениха ли пречупените тръби или ги изправиха?
Смениха целия тръбен път и сложиха 5 метра, при каквато дължина са мерени показателите в сервизната инструкция.Иначе от вътре мисля, че само изправяха, не присъствах през цялото време.Не знам дали това е рецепта за всяка машина, ама при мен явно стана.
поосрали са го ,дано да работи безпроблемно .. те пречупени тръби не могат да се изправят на 100 % ,стават малко квадратни като сечение
Mod.valen1: Ползвай друга дума.
Доколкото видях и разбрах, за вътре ставаше дума само за огънати малко повече, а не силно пречупени.
За цените: 10 SKVR - 1580лв. с ДДС, B10 SKVP - 1890лв. с ДДС => разлика 310лв. - актуални цени на официалния вносител G&A!
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
Ами не е 27, ама карай.....щом малкия спи на него без да се събужда, значи е нормално.На нощен режим е 21дб, а на АУТО шума на турбината е по-нисък от най-ниската степен.Цената съвсем не е определяща за комфорта в стаята, а добре оразмерената машина, според мен.При мен на настроени 22-23 градуса и на АУТО турбината си работи на изклбючително ниски обороти и си поддържа температурата - машината е оразмерена на 80 вата на кубик.И преливането вече бе премахнато, така, че машината си е много тиха.
При над 0* О.К. 21dB, съгласен съм. Но при 0* , -5* и надолу машината настройва тогава на вентилатор 2 и тези 21dB отиват по-дяволите. Става виелица.
Ами при мен не е така......работи си съвсем тихо........
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Да, VAH е с по-висока максимална мощност и до -20*.
Само VA е с 5,5 kW максимална мощност и до -15*.
VAH се води Nordic модела, но VA си е нормален. Само дето и на VA минималната му е същата като на VAH.
Доколкото знам на VAH има допълнителен нагревател за да работи на по студено, но пък при този режим на работа COP пада .
Или не съм прав ?
Той COP си е същия ако гледаш на машината отделно. Приеми, че нагревателят все едно ти е друг уред, който си консумира своето. Иначе ако го добавиш към общата консумация на машината е логично да се вдигне консумацията и, откъдето и COP ще мръдне с някакви десетки/стотни.
Да, нагревателят хаби, но в крайна сметка и климатика не замръзва, и СОР си седи висок! Извод - не всичко се сумира механично!
а като се топли климатика не му ли се променя ефективността, тоест да спада
нали взема енергията образно казано от вън която е минусова и я препраща вътре в стаята където е събрал плюсовата
нали затова и температурния режим на отопление и охлаждане е различен
Странна работа
Май дойде време да се върнем на темата за минималната консумация. Още нямам еднозначен отговор.
От Дайкин Австрия (отговорни за БГ) ми отговориха, че минималното отдаване е 1300 W, тъй като това е минималната честота, на която може да работи инвертора. Не можели да слязат по-надолу, защото компресорът се нуждаел от минимална скорост, за да подсигури смазването. Имало начини да се намали ище минималното отдаване чрез други методи, но според човека е ненужно, тъй като така или иначе консумацията ще се запази, а еднаква консумация при по-ниско отдаване води до по-ниска ефективност.
От Mitsubishi, за техния модел FD с 1500 W минимално отдаване, ми отговориха почти същото: "Минималните обороти на компресора зависят от това дали ще минава достатъчно количество фреон, така че да гарантира нормалното охлаждане и безопасна работа. Ако нямаме добро охлаждане, компресорът прегрява и механично блокира." Ако има нужда от по-малко мощност, то климатикът просто ще спира компресора и после ще го стартира отново. С падането на температурата, минималното топлопроизводство също намалява, и при минусови температури то няма да е 1,5 kW. Но това важи и за останалите модели, с по-ниско минимално отдаване - при тях минималното също пада и пак остава по-ниско от това на FD.
Моят извод, гледайки тенденцията при 100-волтовите климатици, е че най-ниско топлоотдаване имат именно най-добрите модели. Те могат да разгърнат най-широко диапазона на работа - за 25-ца например от 200 W до 6200 W. Нещо, с което малко модели могат да се похвалят, да не кажа дори никои от европейските.
Вероятно причината за високата минимална мощност е не толкова ефективния компресор, който в разгледаните 2 модела има добра ефективност при номинал, но надолу нещата не изглеждат точно така. Вероятно и затова е ограничено минималното отдаване, но това е мое лично мнение. За мен добър компресор е този, който може да се разгърне в широк диапазон. Очаквам и вашите коментари, за да стигнем до истината.