Здравейте и честито Възкресение Христово!
Имам въпрос относно рециклиране на стар инверторен климатик HITACHI RAC-32.
Тази машина се използваше 8г най вече за отопление без да е тормозена много, в смисъл беше двойно преоразмерена спрямо помещението. След това 4г. не е работила и миналата година беше преместена в новото ни жилище.
След преместването забелязах, че не топли както си я спомням, макар, че новото помещение е изолирано и с ПВЦ дограма.
Преди седмица го замерих, след като се сдобих с някои уреди и се оказа, че има проблем.
В режим охлаждане, външна температура 20гр. вътрешна 24гр. принудително пуснат на охлаждане и с максимални обороти на компресора, налягането на сервизния кран на дебелата тръба по манометричен блок 40psi, температура на тънката тръба 4 градуса близо до гайката на крана, ток 3,1А, по табелка трябва да е 4,31А. После беше прибран фреона и климатика демонтиран и заменен с нов.
Не съм професионалист, но ми се иска да поработя върху тази машина в свободното си време и ако успея да я рециклирам може да я монтирам на село. Не искам да се занимавам с фирми и сервизи, защото през изминалите 18г. съм купил 8 климатика от 3 фирми и всичките се оказват некоректни в монтажа или после.
Въпросът ми е, може ли да добавя в системата фреон R422D, защото R22 вече няма или трябва да не се смесват и да се направи пълно зареждане по везна с R422D. За R407 си мисля, че няма опция защото трябва и смяна на маслото.
Благодаря предварително на всички!