Някой може ли да ме светне за тези конвектори на газ. Пак с котле ли работят. Аз вече имам изградена инсталацията за природен газ, но нямам сложени още котле и радиатори.
Някой може ли да ме светне за тези конвектори на газ. Пак с котле ли работят. Аз вече имам изградена инсталацията за природен газ, но нямам сложени още котле и радиатори.
Не можеш да ги ползваш с тази инсталация. Те са алтернатива на котлето и радиаторите. Поставят се на мястото на радиаторите и всеки има собствена затворена горивна камера и работи независимо, като за целта ползва външен въздух и изхвърля навън отработените газове. Отделни газови уреди. Освен това, за да имаш топла вода ти трябва и отделно газов бойлер. Добре е за малки жилища, но за големи не е за предпочитане - трябва да опашеш целия апартамент с газови тръби .
Не съм запознат много с газта, но има ли някой който да ми даде отговор, за това какъв трябва да е диаметъра на външната медна тръба, която се монтира от газовата разпределителна кутия до газовия котел и от какво зависи (дали от етажа на сградата, от самия котел или от помещението което ще се отплява...)Благодяря предварително
Изчислява се от проектант за всеки отделен случай имайки в предвид разхода на газ, който пък зависи от котела, отопляваните помещения, топлинни загуби и т.н.
Значи ако правилно съм те разбрал не би трябвало да зависи от дължината на самата тръба или и това има значение. А случайно да си запознат с разхода на газ за котлите Vailant 24kW?
Много зависи от дължината на тръбата и от броя на колената, понеже налягането там(след ГРТ) е ниско - около 20 мBar.
Да в такъв случай и етажността оказва влияние, защото на 5 етаж и около 17 метра тръба изискването е Ф28, а на 2 етаж съседа същата дължина вече е с Ф22.(пояснявам, че броя на ребрата при него е с около 10 по-малко, квадратите са същите и разликата е единствено в газовия котел ). Само да те питам, тези 20 мBar по стандарт ли са,защото на котела май му беше нужно да работи на пълен капацитет минимум 17мBar-a.
20 mBar e минимума и може да се вдига от този, който ти прави настройките, но това е достатъчно да ти захрани котела.
Здравейте! И аз да се включа с няколко въпроса по темата. Предстои ни към края на годината да се нанесем в ново жилище - 50 кв.м. на първия етаж. Всеки апартамент си има индивидуално газово котле и радиатори – те влизат в цената на жилището. Първоначално котлето беше проектирано да бъде в стаята, но разбрахме че е доста шумно а и най-вече от съображения за сигурност /предимно мои, а не на приятеля ми/ го изместихме на балкона в някаква кутия. Сега обаче се чудя дали това решение беше правилно – в смисъл има ли някаква опасност ако паднат сериозно температурите да замръзне това котле?
А и не ми е ясно много как стои въпроса с топлата вода – трябва ли да си купиш газов бойлер за да имаш постоянно топла вода?
И последно – един познат ме посъветва да си доплатим и тръбите за газта да минат няколко пъти под пода – идеята е да се получи нещо като подово отопление. Ама и това не знам до колко е удачно?
Извинявам се за глупавите въпроси, но все пак ….. съм жена ….. а и нищо не разбирам от газ, освен че много ме е страх. Забравих само да кажа че съм от София а котлето е Вайлант-Германия....и ще съм благодарна на всеки отговор
Тръбите за газта няма да ви стоплят ако минат по пода. Може би става дума за тръбите от котела до радиаторите. Така ще получите нещо като подово, но голяма част от топлината ще топли тавана на съседите. Ще трябва да сложите някаква изолация под тях и не съм сигурен къде ще е далаверата. То ще топли повече, но и ще харчи повече газ.
За замръзването не мога да дам съвет, но според мен ако работи котлето няма как да замръзне. Виж дали от студа навън не се получават загуби също не знам.
Като гледам старата тема има развитие и това е доказателство, че природният газ си пробива път. Лошото е само, че нивото на газификация е все още доста слабо.
mimsjn, котлето е по-безшумно от климатик и най-доброто място е в кухнята, над мивката, за да е най-къс тръбния път на топлата вода. На терасата е доста компромисно решение и никой не може да даде гаранция против замръзване, макар и в термошкаф. Разходът на газ също ще е по-голям - заради загубите. В такъв случай терасата трябва да е остъклена задължително. Вайлант не препоръчват монтаж на тераса. По въпроса с топлата вода - смятам, че котелът е двуконтурен и ще осигурява и топла вода. Ако ми кажеш точно модела, ще ти кажа със сигурност. Може да си монтирате подово - няма проблем, но не от газовите тръби .Първоначално публикувано от mimsjn
Ами като си от софия тоя котел си е абсолютна набутвация. Ще ти излиза по скъпо от прното. За топлата вода се купува бойлер със серпентина, през която да минава топлата вода от котела и за загрява водата. Има ги в комбинация със ел. нагревател. С газов бойлер е по добре. Тези бойлери със серпентините не е желателно да се ползват, тъй като в тях винаги има вода с температура под 60 градуса и се образува една бактерия която е много вредна.