Страница 10 от 13 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследноПоследно
Резултати от 136 до 150 от общо 184

Газ мания

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Re: Газ мания

Освен yasenp, останалите използват думата природна газ (в женски род), вместо природен газ ( в мъжки род). Думата газ, в смисъла на газообразно вещество е в мъжки род.
    Природният газ се състои основно от метан - от 92 до 97 % в зависимост от находището. Количеството на пропана и бутана в него не надвишава 2-4 %. Останалите съставки са различни и зависят много от находището, обикновено сумарно са под 2-3%.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Apr 2005

[size=20px]Виноват![/size]

4. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Искам да питам някой, който ползва отопление на газ да ми каже дали с котел 10-24 kW, който осигурява и топла вода, може без притеснения да се изкъпе човек. Модела на котела е ARISTON UNO 24 MFFI.

5. Тук е от
    May 2006

Да, може спокоино да се изкъпеш. Разбира се като доста разредиш водата, щото само с топлата вода, която ти прави котела ще си "свалиш" кожата. Може да бъдеш спокоен и, че топлата вода няма да свърши .Ползвам газ от три години и съм абс. доволен.

6. Тук е от
    May 2001

Газифицираха се родителите наскоро. Котлето(Аристон) и прекарването на газ бяха в пакет или нещо подобно, двете излязоха към 2000лв. Инсталацията за парното я правихме с баща ми, почти не сме къртили(само пор праговете на врати където има), много добре излезе в крайна сметка. Тръбите минават зад мебелите в някои случаи и като цяло са дори естетически издържани, нужни са по 2 дупки в стените докато минат през всяка стая и банята. Радиатори използваме стари чугунени, само 1 купихме нов за дневната(250-300лв някъде). Остава инвестицията за газова печка и трасето до нея(4м тръба някъде). По Сапарт за енергийна ефективност връщат пари някакви, към 300лв мисля. Всичко е монтирано, само газ чакаме да пуснат, но ни бавят 2 седмици нещо вече. Досега се топлихме на дърва, че е по-евтино от тока е така, но е хамалогия и мръсно. Не знам как плащат хора по 70лв. ток зимата, ние пробвахме само на ток с акумолиращи печки да се топлим преди години и под 200лв не падахме за 1/2 отопляем апартамент(85кв е).

7. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Може ли да ми кажеш какъв е модела на котлето.

8.  

9. Тук е от
    May 2001

Днес си пътувам към Монтана, ще напиша до 1-2 дни какво е котлето и малко повече подробности ако са пуснали газта.

10. Тук е от
    May 2001

Uno 24 MFFI мисля, че беше, производител Аристон. Газта се пусна и засега е доволно, само сметките след това още не знаем какви ще са.

11. Тук е от
    Dec 2006

Здравейте!
    Предстои ми да се нанасям в новопостроено жилище, с топлоизолация, PVC дограма и изпълнена
    газова инсталация. Отопляемата площ на жилището е около 35 кв.м. Цялата
    информация до която достигнах сочи, че който и да е
    двуконтурен котел, дори и с най-ниския възможен капацитет,
    няма да е подходящ за такова малко жилище. Така или иначе
    инсталацията е изпълнена и трябва да избера по-малкото зло.
    Доколкото имах възможност да се ориентирам най-приемливия вариант за изобор на двуконтурен котел е моделът Mora Proxima. От това което изчетох дотук реших, че може би има смисъл да се откажа от топлата вода осигурявана от двуконтурен котел, да си купя едноконтурен котел с подходящия нисък капацитет и да осигурявам топла вода с електрически бойлер. На база на прочетеното направих няколко сметки, които показват че през отоплителния сезон ще имам преразход от
    20-30 лв на месец, при това в най-оптимистичен вариант, с използване на стаен термостат, седмичен програматор и т.н.
    С едноконтурния котел ще оптимизирам разхода на газ, и разликата ще отиде в сметката за ток, но пък така отпада и проблема с възможния недостатъчен дебит на топлата вода.
    И още нещо: Котелът ще бъде инсталиран на неостъклена тераса, в някакъв шкаф с изолация, та си мисля, че с едноконтурен котел ще излиза по-евтино котелът да работи постоянно в по-интензивен режим и да не замръзва при минусови температури, пък и разстоянието до душа представлява диагонала от единия край на жилището до другия и така много вода ще изстива в тръбите и това поне малко допълнително ще ми
    оскъпи топлата вода.
    Какво мислите за този вариант? Благодаря за вниманието!

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Според мен по-добрият вариант за такова малко жилище е отопление с два газови конвектора плюс газов бойлер в банята, което прави 1200-1500лв за уреди, в зависимост от марката. Толкова ти струва само котела в другия(твоя) случай. Смешно е да ползваш ел. бойлер, щом имаш газ в къщата си! Консултирай се с някой проектант на газови инсталации, за да прецениш,, дали по-малкото зло не е промяна на вече изградената инсталация(не пишеш от къде си)

13. Тук е от
    Dec 2006

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Според мен по-добрият вариант за такова малко жилище е отопление с два газови конвектора плюс газов бойлер в банята, което прави 1200-1500лв за уреди, в зависимост от марката. Толкова ти струва само котела в другия(твоя) случай. Смешно е да ползваш ел. бойлер, щом имаш газ в къщата си! Консултирай се с някой проектант на газови инсталации, за да прецениш,, дали по-малкото зло не е промяна на вече изградената инсталация(не пишеш от къде си)
    От Стара Загора съм. Помислих и за варианта конвектори/едноконтурен котел и газов бойлер, но по начина по който е изпълнена инсталацията а и изобщо единственото място, където евентуално може да се инсталира газовия бойлер е на мястото на котела, т.е. на неостъклена тераса, а според специалистите от фирмата, към която се обърнах, такъв вариант е неприложим заради ниските температури през зимата, понеже даже и специален шкаф нямало да предпази бойлера от замръзване. Няма друга външна стена на която да се инсталира газов бойлер. Банята е изцяло вътрешно помещение, а и до там няма и медна тръба за газта. Освен това от фирмата ми казаха, че въобще не е препоръчително да се монтира котел дори, щом ще е на терасата, освен ако котелът не е предназначен за външен монтаж (т.е. със специална защита против замръзване). Такъв котел за външен монтаж предлагат само 1 модел, немски, на Бакси, ама той е с капацитет 24/10,6 киловата. Обясняват ми, че не е толкова лошо ако си сложа такъв котел, понеже няма да имам проблеми със замръзване през зимата, а със стаен терморегулатор и седмичен програматор, понеже апартамента е с пвц дограма и изпълнена топлоизолация, ще се включва за малко време и ще поддържа добра стайна температура без да работи много и без голям разход на газ и високи сметки. Казаха ми че разхода на котела на долната граница на мощността е около 1,5 куб м газ на час, и това като смятам по сегашните цени е около 1 лв./час. За мен, при гореизоброените условия, ако котелът поддържа температура около 20 градуса с 4 до 5 часа работа на денонощие е приемливо, но не повече.

Това реално ли е според вас?

Ако не, другият вариант е преработване на инсталацията с 1 или 2 конвектора и електрически бойлер. При всички положения не бих рискувал в най-студеното време да съм без отопление и топла вода, монтирайки котел за вътрешен монтаж или бойлер на терасата.

14.  

15. Тук е от
    May 2006

Здрасти Светозар!
    Проблем пред теб в момента няма, но виждам че се опитваш да си го създадеш, затова ще внеса различно мнеие от останалите.
    При така изградената газова инсталация стъпките са следните :
    1. Частично или цялостно остъкляване на терасата с цел монтирането на котела в "по-топло" помещение !!!
    2. Монтиране на двуконтурен модел !!!
    3. Удоволствие от отоплението на газ.
    Виждам, че се лансиратезата че котела не е ефективен(икономически) за малка площ...да така е , но на теория !
    Когато говорим за неефективност се има предвид че минималната инсталирана мощност трябва да е около 10-11 КВат, но вярвай ми тук се има предвид само и единствено разхода на газта която се прави от момента на подаването до момента на запалването , т.е. котела прави нецелесъобразен разход на газ, защото неможе да пусне по малко през дюзите на горелката. Т.е. може да пусне минимум толкова газ, все едно ще отопляме 10-11 Кват инсталирани мощности.
    Така наистина се получава малко по-голям разход на гориво, но ти гарантирам, че то е много малко. И за да сме наясно да поговорим в цифри - от тази неефективност на котела ще се бъркаш с 1-2 лв на месец отгоре, а може и по-малко
    В частично или цялостно остъклената тераса може да се добави радиатор 500мм. - 5-6 ребра за да си спокоен в наи-студените дни, че отопляваш и тази площ и не може да замръзнат тръбите към котела, но при остъкляване този проблем с замръзването отпада автоматично !
    Двуконтурен трябва да е модела защото е икономически изгодно, по въпроса за загубите на топла вода за банята , не мисля че ще са от значение , дебита на топлата вода им е 10л/мин. така че при използванена подходящ размер тръба, няма да са големи загубите и времето за достигането на водата до другия край на апартамента (банята).
    Имам познати, които ползват "НЕЕФЕКТИВНО" котела си, т.е. живеят в малко помещение около 40 кв.м. с ПВЦ дограма - за миналия месец Декември сметката им излезе 89 лв, тук включвам толата вода и готвенето на изцяло газов модел печка .
    Аз самият ползвам газ вече 3 години и съм много доволен !
    За конвектори не искам да говоря, имам и познати с конвектори

п.п. BAXI е италианска фирма с големи традиции в газовото обзавеждане

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Светозар, щом няма място за газов бойлер, оставяме настрана варианта с конвекторите. Но - свържи се и с други фирми, предлагащи газови уреди, за да имаш избор! Аз не знам съвременен котел да замръзва ! Дори при изключено положение, горелката остава с пилотно пламъче(с пренебрежим разход на газ), което спомага при падане на температурата на водата в системата и включване на ел.магнитния клапан да няма нужда от палене наново. Тъй че, при първоначалните настройки, проблема със замръзването се решава! Остава по-малкия проблем - с топлинните загуби от неостъклената тераса, които макар и малки е добре да се избегнат или минимизират - ако няма възможност да се монтира от вътрешната страна на стената, да се помисли за остъкляване на терасата, макар и на по-късен етап. От радиатор на терасата има смисъл, само ако е термоизолирана добре и ще се ползва за "разширяване" на жилището !
    Velocyraptor, съгласен съм с написаното, но - какъв е проблема с конвекторите на твоите познати?

17. Тук е от
    Dec 2006

Прочетох мненията ви, след като вече бях взел решение. Макар и да не е това, което ме съветвате, предвид условието на моята задача, смятам че това е по-добрия вариант. В крайна сметка ще ползвам два газови конвектора за двете стаи и елетрически бойлер за топлата вода. Определящо да се откажа от котела беше, че терасата, на която трябваше да се инсталира уреда е голяма - 12 кв.м.,открита е и 1. няма как да остъкляването й да бъде изпълнено със законно разрешение за строеж предвид разпоредбите на ЗУТ за отстояние между сградите; 2. Самото остъкляване, ако бъде направено както трябва ще стува много пари, а както вече отбелязах ще е незаконен строеж, което може да ми създаде неприятности със съседи и общинари 3. Абстрахирайки се от 1. и 2. като мое лично решение предпочитам да не затварям терасата.
    Избрах си газови конвектори "Кинг" с 10 - годишна гаранция и не виждам никаква причина да очаквам проблеми с тях. Жилището, както и цялата сграда са с изпълнена пвц дограма и външна топлоизолация, така че за отоплението на жилището смятам конвекторите са по-икономичен вариант от котела.
    Недостатък е, че топлата вода ще от ел. бойлер, но той за мен се компенсира като се вземе предвид следното:
    1. разликата в инвестцията при двата варианта е 1000 - 1200 лв. по-малко при конвекторите с ел. бойлер;
    2. ако прибавим разходите за евентуално остъкляване на терасата разликата в инвестицията става 5000 - 6000 лв.
    3. ако бойлера работи предимно на нощна тарифа (гледам че Елдом са пуснали някакви бойлери с ел. управление и възможност за програмиране на времето на включване/изключване) разликата в сметките които бих плащал в двата случая едва ли ще е повече от 10-15 лв. на месец, а през зимните месеци тази разлика би била и по-малко понеже с конвекторите няма да има преразход.
    Предвид изложеното мисля, че изборът ми е правилен, но дали е така само времето ще покаже.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ами Честито! Добър вариант за малко жилище! Само за бойлера не се намери решение, но може да се търси и по-късно! Не мисля, че ще имаш проблеми с конвекторите. Радвай се на топлото !

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 10 от 13 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Списание "DVD Мания" - Впечатления?
    От IvO™ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 5
    Последно: 13-02-05, 22:56
  2. Метал мания
    От BlackBLOOD във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 109
    Последно: 06-11-03, 15:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе