Някой ще изкаже ли мнение за това, какъв трябва да бъде цвета на ел.радиатора за да бъде най-ефективен.
Някой ще изкаже ли мнение за това, какъв трябва да бъде цвета на ел.радиатора за да бъде най-ефективен.
Естественно - червен та жълт ( имам предвид нажежен )Първоначално публикувано от vernam
Черен!
Не ми се обяснява сега теорията за абсолютно черното тяло, ако се интересуваш, потърси в лекциите по физика от някой технически ВУЗ...
А може ли по оребряването да има и власинки, за по-добро топлоотдаване ? :knuppel2:
А, щях да забравя - с каква оптимална дължина да бъдат ?
Да ама нали черният цвят поглъща лъчите,а радиатора трябва да излъчва лъчи.
Аз имам радиатори бели отвън и метално-сребристи отвътре (не можах да бръкна да ги боядисам черни там)...Та отвън отблъскват всякакви лъчи - връщат слънчевите в стаята, светлината от лампата се отразява от радиаторите, а топлината на въздуха в помещението се отразява и отразява. Така, в следствие брауновото движение на всички видове частици, стаята се затопля, дори когато радиаторите не са включени.
Когато ги включа, металният сребрист цвят отвътре поглъща много малко топлина, защото отразява по-голяма част от лъчите обратно към реотаните. Така имам два проблема:
1. Реотаните ми прегряват и горят, заради което се принуждавам да ги пускам на по-ниска мощност.
2. Малкото топлина, погълната от метала, се отразява от вътрешната страна на бялата боя (която се явява външен слой за радиатора) и нагрява само ребрата. Това пък води до допълнително нагряване във вътрешността на радиатора и никакво излъчване към помещението. Не съм експериментирал кога натрупаната топлина ще доведе до топене на ребрата.
Как ги реших: Не включвам радиатора. Така бялото отвън топли, макар и недостатъчно, а металът отвътре не изгаря реотаните. Физика rulezz
Небесно кафяв! Имаше такива на времето и топлеха най-добре.
Това е така. Но е едно от свойствата на абсолютно черното тяло. С приближение за реален пример може да се вземе сфера с малък отвор - за лъчите, влезли през този отвор, може да се смята, че не излизат от сферата. И това е така дори ако този отвор е доста голям. Разширяването на отвора ни довежда до примера на стая (дори и светла) без пердета на прозорците - отдалеч тя изглежда тъмна!Първоначално публикувано от vernam
Другото свойство на ИЧТ е това, че излъчва в целия спектър. Най-близкия до нас реален обект с такива свойства е Слънцето.
Та доколкото зависи от инженерите, доближаването на тяло до параметрите на ИЧТ става и с помощта на цвета му - колкото по-черен (ако изобщо може да има такава квалификация), токова по-добре. И тъй като черната боя е все пак термоизолатор, радиаторите се елоксират - още имам охладители за слот1 процесори с такава "окраска"...
emos, склонен съм да не се съглася с теб... ИЧТ (идеално черно тяло, както аз си го превеждам) не би могло даПо-скоро вярвам, че ИЧТ въобще не излъчва, а поглъща всички вълни от целия спектър. Би ли могъл да подкрепиш твърдението си с формулиизлъчва в целия спектър
абе вие сериозно ли говорите?
дори и да има подобрение в КПД-то при промяна на цвета на радиатора тя от какъв порядък ще бъде???
@ Edin_Lud
В реалния живот няма абсолютни категории. Единствената за мен донякъде постигната е тази на абсолютната нула - 0K (-273,15°С). Някъде четох, че са достигнали температури с няколко градуса над нея, но идеята е друга - щом няма реално достижими абсолютни величини, то те преспокойно могат да се нарекат идеални. Затова и неволно снощи именувах АЧТ като ИЧТ.
По въпроса за излъчването - не си прав. Или не са ти чели още лекции по физика, или си спал на тях. Не мога да фиксирам срок, в който да се докопам до тези лекции, или учебник...
В горния си пост ти въвеждаш една абсолютна величина, и тя "оправдава" ситуацията. Тази величина е абсолютната непропускливост и отражателни свойства на всякакви лъчения на слоя бяла боя върху радиатора ти!
@ dark
Рядко не съм сериозен! Една от причините Тополофикация да иска такса мощност са тръбите, преминаващи през апартамента. Дори и с изключени радиатори, често затруднени хора се изхитряват да си ги оребрят с капачки от буркани. И на практика се получават онези радиатори, които допреди 10-15 години можеха да се видят по соцпредприятията - тръба, оребрена като спирала (шнехт). Е те защо бяха черни?!?
За повишаването на коефициента - ами сигурно не е малък. Защо цитираните от мен кулъри са с такъв цвят още от времето на 486? Такива са и иглените радиатори на марковите РС-та - и сега използвани, всеки е виждал....
@emos
това с капачките е друго... говорим за цвета
колкото до прословутите "кулъри" аз лично имам азъско дъно с въпросния иглен "кулър" на чипсета, който е си е с оригиналния за алуминия сребрист цвят.
Ами ето някои формулировки:
Тук е най-ясно казано:Тук:Излъчвателната способност на абсолютно черно тяло е максимална (в сравнение с всички други тела със същата форма).
Така, че ако искате приближение към АЧТ - трябва черна окраска!За източници на топлинно лъчение са най-подходящи онези тела, които изцяло поглъщат падналите върху тях електромагнитни вълни независимо от дължината им. При термодинамично равновесие тези тела, наричани абсолютно черни, най-интензивно излъчват електромагнитно лъчение. В природата съществуват тела, които се доближават по свойствата си до абсолютно черно тяло, например Слънцето.
Има и формули: http://www.shtrakov.net/Heat_Mass/Lect_09.pdf,
http://elearning-phys.uni-sofia.bg/f...lecture_3n.htm,
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%...B0%D0%BD%D0%BA
А че не са елоксирали алуминия - защо да го правят? Ясно е, че вече е стандарт за кутиите да имат допълнителни вентилатори, осигуряващи необходимия въздушен поток. Защо Асус да си осъпяват продукцията, като прехвърлят някои от тези дейности на други - в случая производителя на кутиите...
Разгледай радиаторите на РС-та за индустриална употреба - те са черни на цвят, поне 10-ната, които аз съм виждал.
Бялото отразява,черното излъчва.Черен бойлер няма-по - бързо ще изтива.Ама и тая тема е една.....супер полезна
и все пак никой досега не каза с колко процента ще се подобри КПД-то на един радиатор който е черен, спрямо същия такъв син. (да приемем , че и двата примерно са със мощност 1кВ и площ 1кМ, ако това е от значение)