Здравейте,
търся помощ тъй като не съм сигурен кой радиатор да си купя или по-скоро дали да купя ,
значи имаме 2 радиатора по 2 KW всеки.
Единия е дълъг 1 метър , другия 2 метра. Чудя се дали този от 2 метра ще топли повече от другия които е 1метър.
Здравейте,
търся помощ тъй като не съм сигурен кой радиатор да си купя или по-скоро дали да купя ,
значи имаме 2 радиатора по 2 KW всеки.
Единия е дълъг 1 метър , другия 2 метра. Чудя се дали този от 2 метра ще топли повече от другия които е 1метър.
Всеки от тях ще топли точно по 2 kW. Ако са конвекторни, по-дългия ше създава по-голям комфорт.
А и всеки от тях ще харчи по 2 kW докато отдава 2 kW. Чудя се как и пари давате за това...
какво имаш предвид ... на менми трябва за да се отоплявам при -10 , -15 .. когато климатиците са неефективниПървоначално публикувано от deian
Има предвид точно това. Че има климатици, дето са ефективни и при -15*. Ако ще отопляваш обаче хижа в планината, която ползваш само за уикенда, правилно си се насочил.
аз не знам за такива , ще съм благодарен ако ми посочиш някой модел и освен това според мен не си струва да се натоварва машина
за над 2000 лв., за да отдаде топлина по-малко от 2KW и да изхарчи 1.5 KW
поне това което съм чел тук е че климатика при -15 , -20 , не е ефективен.
Ефективни-неефективни, пак имат COP поне 2 и при -15°. Пък с тези имаш COP 1 и при +15°, ама ти си знаеш...
много добро изказване,но ако можеше и икономически да го обосновеш...Първоначално публикувано от deian
Това наверно е така,но ако не греша става въпрос за климатик от около и над 2000 лева...Първоначално публикувано от deian
Аз не страдам от скруполи и ще цитирам едни мои разсъждения и изчисления от друга тема ''инвертор или конвектор'':
Правилно си отбелязал че,всеки сам избира как и за какво да си харчи парите.Едни предпочитат да изсипят чувал с пари на разни търгаши,да не говорим че много често не свои,а взети на заем и да чакат 10 и повече години да си ги избият от малките сметки за ел.енергия.Други пък напротив предпочитат този чувал с парите да го изпразнят постепенно за 10 и повече години,знаейки че в крайна сметка количеството им ще е едно и също.Първоначално публикувано от KonanVarvarina
Чудесно, сега направи същата сметка при климатик от 1500 лв, а не Уруру-Сарара, защото и той има COP>2 при -15°. Пък ако много държиш, ще ти намеря и климатик за под 1000 лв, който също има COP>2 при -15°, но ще е втора ръка - обещавам, много запазен
И ти си прав за себе си... всеки си преценява. Моята гледна точка е друга - да се пести от енергия.
Конан, не виждам, защо ще даваш 250 лв за конвектор. Препоръчвам ти печка "циганска любов" /секънд хенд/ за 25лв + крадени дърва. Идва ти 0.001 лв/kW - само бензина за резачката си плащаш.
отоплението с климатик не е лошо стига да е мека зимата е много икономично и приятно (бих го предпочел),но ако ако зимата е много студена никой климатик не може да се сравнява с една пернишка печка не е икономична защото при цена на куб дърва 80 лв и на цена от 300 лв на тон въглища за 6 месеца се връзват по 200-250лв на месец
Много обичам изказвания от рода на:-"Крадените дърва са безплатни"
Kasap,приемам изказването ти като заяждане на дребно,но въпреки това ако, освен азбуката беше понаучил и цифрите щеше наверно да стигнеш до извода че,безплатно е само сиренето в капана за мишки.
deian,в случая парите които предполагаш че ще спестиш от енергия като си купиш климатик чийто живот е няколко години ти ги даваш предварително...за какво пестене тогава иде реч...Първоначално публикувано от deian
Виж ако беше повдигнал глобалният въпрос да пестим енергия това вече е друга бира.Макар че се съмнявам че в мерките и условията за повишаване на енергийната ефективност които са облечени в закони в повечето държави по света първо и определящо място да се пада на начина за отопление...
Грешиш Конан, съвсем не се заяждам. Ако радаторите се отнасят към климатика, както кюмбето - към радиаторите, и търсиш бюджетно решение, съвсем логично е да предпочетеш кюмбето. Дори да не разполагаш с безплатни дърва, пак излиза по-изгодно. Ма предимствата на климките не се изчерпват само с енергийната ефективност.Първоначално публикувано от KonanVarvarina
П.С. Като се замисля, основния недостатък на Пернишката печка е, че няма дистанционно.
Аз не разбирам много от климатици , 0обикновен потребител съм..но някои прости изчисления показват че инвестицията в климатик е според мен икономически изгодна.
Да оставим настрана Ururu -Sarara -та ,или евтините конвекционалки с СОП ,който пада драстично с падането на температурите.
Досега се отоплявах с радиатор 2 Kwt , вече съм с климатика от подписа ми - Daikin FTXS25G.
Та за простите изчисления:
Радиатор 2 Kwt , включен денонощно консумира 240 лв. на месец , но разбира се той отвреме навреме изключва.За моето помещение , обаче - 17.5 м2 изключваще рядко , защото 2 Kwt не са достатъчни.Та консумацията му 24/7 бе около 200 лв месечно.
Така....климатика консумира между 20 и 45 лв месечно 24/7, в зависимост от това дали е студено навън.Нека да са 45лв , за сравнението.
Цена на климатика + монтаж =1600 лв.
Разлика между отопление с климата ми , и радиатор =155лв.месечно.
Зимата е 5 месеца , 5x155=775 лв за 1 зима , за две ще се изплати.За три да е, пак ще съм доволен.
Не, че нещо, но за тази стая е необходима отдавана мощност грубо около 3 kW.При теб се получава ситуацията плаща ток -стои на студено.Така,че тези сметки са крайно некоректни.И разликата от 155 лв ще се окаже доста по-малка.И съответно годините за изплащане на климатика ще се вдигнат.Първоначално публикувано от zaqza