Някой ползвал ли е тези кредити Енергийна ефективност, отпускани от няколко банки, където ти опрощават (субсидират) до 20% от кредита? Ето някои от условията:
Размер: минимален: 500 лева, максимален: 8 500 лева
Срок: От 6 до 60 месеца
Годишен лихвен процент: 12.75%
Усвояване: Еднократно
Погасяване: На равни месечни вноски (анюитети)
Субсидия: 20% от направените разходи, но не повече от 1 662 лева за всички проекти.
Според вида на извършените подобрения във връзка с енергийната ефективност на дома, сумата на безвъзмездната помощ се разпределя както следва:
Енергоспестяващ проект Максимален размер на субсидията
Дограма 391 лева
Изолация на стени 488 лева
Изолация на покриви 488 лева
Изолация на подове 488 лева
Отоплителни котли и печки на биомаса 782 лева
Слънчеви колектори за топла вода 782 лева
Газови котли 782 лева
Термопомпени системи за отопление и климатизация 782 лева
Мисля да кандидатствам за такъв кредит за нова дограма за целият апартамент, за топлоизолация и за отопление. И точно за отоплението много се колебая какво да избера. Вариантите са 2: вече си имам един климатик, да си сложа още два в другите 2 стаи и това е.
Другият вариант е 25 KW пиролизен котел (който изисква много сухи дърва, но има много високо КПД) и радиатори навсякъде. Знам удобствата на климатика, но с климатици не може да се стопли целият дом така, както това става с локално парно. Мислил съм и за газ, но май излиза скъпо газта. Предполагам каква мръсотия и пепел е да се занимаваш с дърва, но мисля да сложа котела в остъклена тераса, а дървата - имам асансьор, който слиза до мазата, така че носенето няма да е толкова тежка работа.
Моля за съвети, идеи, мнения