Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 23 от общо 23

Климатик вместо газово котле

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #16

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Ако е до цената на газта - изчакай малко сега да видиш какво ще се случи с цената на тока, след като спряха 3 и 4 блок на АЕЦ-а.
    Нищо няма да се случи - цената на тока в България е по висока дори от някой Европейски страни- от повечето даже. Не забравяйте че вече сме в Европа и цените си имат пазарно регулиране, т.е ако цените са високи то пазара става атрактивен за външни доставчици,което води до конкуренция която пък води до намаляване на цените. За пример само ще дам цената на пропан -бутана за автомобилите. Пазара силно се разви и започнахме да внасяме прпан-бутан от Гърция и Румъния- нормална пазарна икономика в края на краищата България ще стане нормална държава скоро.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    8
    #17

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Нямам нищо конкретно против газта, нито дори против Газпром, ако не са те ще е някой друг. Въпросът за мен е принципен. Електроенергия може да се произведе от всякакви източници, включително възобновяеми, а природният газ е един. Ако зависеше от мен бих сложил як акзиц на горивата и с парите бих стимулирал енергоспестяването и използването на възобновяеми източници. Знам че аз съм никой и няма да променя света, но това е друга тема.

    Виждам че някои от вас са специалисти в областта, и просто от чисто любопитство за да разбера колко съм далеко от истината, някой може ли да сметне колко топлинна мощност може да се вкара през тръба ф16 с въздух нагрят до 60 градуса и шум не повече от 26dB на метър и половина от отвора

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #18

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Ами всико зависи от дебита. Шума незнам как мога да изчисля, ако въобще може. Шума за да е малък няма въдуха да изтича през тръбата а ще се направи шумозаглушител. Не съм специалист по вентилация, но да не забравяме, че има много вентилационни системи които са шумни, а уш от специалисти са проектирани.

  5. Novice
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    8
    #19

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Току що направих един прост експеримент с маркуч ф16 и установих че при дебит около 3 литра/сек. шумът е съвсем приемлив. Не знам колко децибела е, но се заглушава от звука на нормално пуснат телевизор, така че да приемем този дебит за база на изчисленията. Вие сте на ход.

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #20

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    @too_stupid_one,как направи това замерване? 3л/сек=180л/мин=10800л/час! Ето ТУК пише , че вътрешното тяло (на случайно избран от мене климатик-девятка) духа с 600л/час, и то на при макс. усилен вентилатор. Оказва се, че ти си прекарал въздуха от 18 климатика през маркуч ф16 и казваш, че шума е поносим? И да оставим шума от тръбите(който не е за оставяне) и да видим с какво се движи този въздух - с компресор, който лумбурка на терасата ? И защо цялата тази работа - защото имаш две тръбички ф16 да влизат в хола ? И най-вече при положение, че не си навътре в материята - кой ще го изпълнява и за какви пари? Обаче ще си вътре с двата крака, ако не послушаш съветите, които си получил! Успех в начинанията! За мен темата е изчерпана!

  7. Novice
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    8
    #21

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Ех, Лазаре , Лазаре. Верно е че там пише 600 , но не литра а кубически метра. Верно е също че не съм още съвсем в час, но то е просто защото не съм се занимавал досега с тази материя. Обаче помисли малко, 600 литра = 0.6 кубически метра, че това е направо смешно ако един климатик обръща само толкова въздух за час. Аз обаче няма да се смея, защото на всеки може да се случи да не догледа нещо. Освен това вече казах - ясно ми е че няма да стане както си мислих, просто бях любопитен колко съм далеко от истината. Твоята забележка обаче ми дава приблизителен отговор на въпроса който зададох - ако със 600м3/час могат да се вкарат 4.07kW то със 10.8м3/час би трябвало да могат да се вкарат около 67W. А замерването както казах е приблизително и съвсем просто и всеки може да го направи ако помисли малко.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #22

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Лазаре, бъркаш кубични метри и литри. Един климатик духа около 600 кубични метра за час съответно това са 600 000 литра за час. Това показва, че през тръбата колегата почти никаква толлина няма да влезе.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #23

    Re: климатик вместо газово котле - възможно ли е !?

    Вярно, сигурно е от ранния час. Сори too_stupid_oneза резкия тон. Значи, ако приемем, че замерването е приблизително вярно, то тогава, както казва Julian - почти никаква топлина няма да влезе! Което пък ми е ясно интуитивно от самото начало и понеже натискаш все в тая посока, затова се подразних. Радвам се, че сега го разбра . Не съм се смял за това, че не разбираш, а за това, че искаш да купуваш балтон за едно намерено копче. Казах ти и аз, и останалите - ако искаш климатик - сложи го, но където му е мястото, а най-правилното в твоя случай е газовото котле. Със здраве !

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле
    От VanDan във форум Други начини за отопление
    Отговори: 19
    Последно: 06-10-16, 21:47
  2. Отговори: 24
    Последно: 24-11-14, 11:21
  3. Отговори: 8
    Последно: 10-06-13, 21:40
  4. Продавам ново стенно газово котле RIELLO
    От bstar във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 13-01-11, 18:48
  5. проблем с газово котле
    От valdess във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 30-09-10, 22:23

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе